Facebook Pixel Φτηνοί, κοντοί αλλά... Αμερικανοί
Life
| 2011-07-25 16:27:00

Φτηνοί, κοντοί αλλά... Αμερικανοί

Φτηνοί, κοντοί αλλά... Αμερικανοί

Tο σχόλιο του Τάσου Μαγουλά τι γίνεται με την επιστροφή του Ζήση στην Ελλάδα και το... μπράβο στον δημοσιογράφο Κώστα Βαξεβάνη.

Μία ιδιαιτερότητα της περυσινής χρονιάς για τον Ολυμπιακό ήταν ότι ουσιαστικά δεν διέθετε Αμερικανό παίκτη. Ο Λούκας ή...Γκόρντον ή όπως αλλιώς τον λένε φέτος, όσα ονόματα κι αν άλλαζε, δεν μπορούσε να είναι τίποτε παραπάνω από ένα καλό παιδί, χρήσιμο στην άμυνα, χωρίς να βοηθάει ουσιαστικά στην επίθεση. Κοινώς η ομάδα η οποία έδωσε μάχη για να περάσει στο πρωτάθλημα ο τρίτος Αμερικανός κατέληξε να παίζει μόνο με Ευρωπαίους.

Σε αυτό το μεσοπρόθεσμο μπασκετικά καλοκαίρι, οι κυπελλούχοι πήγαν από τα επτά εκατομμύρια του Τσίλντρες στα χρήματα για τον...μάγειρά του. Διότι ο Κάιλ Χάινς και ο Κέιλιν Λούκας θα ήταν υπερβολή αν πληρώθηκαν,μαζί, άνω του ενός εκατομμυρίου. Δεν είμαστε της εφορίας, ούτε λογιστές, αλλά ο καλύτερος παίκτης της Μπάμπεργκ κι ένας πλέι μέικερ που έμεινε εκτός ντραφτ, λογικά, δεν κοστίζουν περισσότερο.

Το θέμα όμως δεν είναι τα χρήματα αλλά οι παίκτες και το σίγουρο είναι ότι οι παίκτες αυτοί έχουν προοπτικές. Το σίγουρο επίσης είναι πως το παρόν τους αποτελεί ζήτημα. Τον Χάινς τον έχουμε δει, ένας πάουερ φόργουορντ δυναμίτης με μέτριο έως κακό σουτ, ταχύτατος, αλτικός, τέρας δύναμης αλλά και...κοντός για την θέση. Στην Ελλάδα μπορεί να κάνει την διαφορά, βγαίνοντας όμως από τα σύνορα και με το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός δεν θα του δίνει 15-20 επιθέσεις, συν το τραγικό 46% στις βολές, δυσκολα θα αποτελέσει ηγετική φιγούρα.

Βεβαίως από την άλλη είναι το δυνατό τεσσάρι σε άμυνα και ριμπάουντ που δεν είχαν πέρυσι. Γενικά είναι παίκτης που βελτιώνεται κάθε χρόνο και σε αυτό προσδοκά ο Ίβκοβιτς.

Ο Λούκας αποτελεί διαφορετική περίπτωση αφού έρχεται από ένα κορυφαίο κολλεγιακό πρόγραμμα των ΗΠΑ, ήταν ηγέτης, με πολύ καλούς αριθμούς κι ένα μεγάλο αλλά... Το γεγονός ότι δεν επιλέχθηκε στο ντραφτ, το οποίο φέτος ήταν από τα χειρότερα των τελευταίων ετών, ο τραυματισμός στον αχίλλειο που τον κράτησε έξι μήνες εκτός δράσης, αποτελούν ένα ζήτημα. Πολλοί συνδυάζουν την πτώση στην ταχύτητά του ως επακόλουθο του τραυματισμού του.

Αυτό όμως που δεν κάνει στο ΝΒΑ, λόγω ταχύτητας ή αθλητικών προσόντων, στην Ευρώπη μπορεί να σταδιοδρομήσει και ο Λούκας δείχνει να έχει την δυναμική. Ηγέτης, νικητής, καθαρό μυαλό, ηρεμία, καλές επιλογές στα κρίσιμα σημεία και τον Ολυμπιακό να μην τον θέλει για βασικό. Ο Λούκας είναι...μπασκετμπολίστας σε σχέση με τον συνονόματό του, είναι όμως άπειρος περί τα ευρωπαϊκά και θα χρειαστεί κάποιους μήνες για να βρει την ταυτότητά του σε ένα διαφορετικό μπάσκετ. Επένδυση με σχετική σιγουριά αλλά το παρόν αποτελεί ζήτημα.

Όλα συμφωνούν ότι με την εξοικονόμηση χρημάτων από τους δύο πρώτους Αμερικανούς, ο τρίτο θα είναι...όλα τα λεφτά. Έχει βρεθεί παίκτες που παίζει στο δύο και το τρία, σκόρερ με καλό σουτ.

Από εκεί και πέρα θα συνεχιστεί η μάχη για την αποδέσμευση του Νίλσεν και του Έρτσεγκ ή έστω της δραματικής μείωσης στους μισθούς τους. Από αυτή την εξέλιξη εξαρτάται και το αν θα γίνει πρόταση στον Λάζαρο Παπαδόπουλο.

Το ελεύθερο στον Σπανούλη

Όταν ο γιατρός της εθνικής δήλωσε πως η μαγνητική του Βασίλη Σπανούλη δείχνει πως δεν έχει ξεπεράσει το πρόβλημά του στους κοιλιακούς-προσαγωγούς, τέθηκε το ερώτημα γιατί ο Ολυμπιακός επέτρεψε στον παίκτη του να ακολουθήσει την προετοιμασία. Αποδείχθηκε και πέρυσι με τον Μπουρούση, πως οι κυπελλούχοι επιτρέπουν στους παίκτες τους να αποφασίσουν κατά το δοκούν σε ότι αφορά στην εθνική. Ακούγεται καλό, πατριωτικό, όμως από την άλλη μία επαγγελματική ομάδα οφείλει να προσέχει περισσότερο τις επενδύσεις της.

Ο Σπανούλης μετά την επέμβαση θα χρειαστεί ένα διάστημα αποθεραπείας κάτι που σημαίνει ότι η απόκτηση του Λούκας ήρθε στην χειρότερη συγκυρία διότι οι ερυθρόλευκοι θα χρειαστούν κι έναν παίκτη –ασφάλεια.

Αυτός θα είναι ο Νίκος Ζήσης αν... Ο Σπανούλης έχει αναλάβει το έργο της προσέγγισης, ο πλέι μέικερ της Σιένα, δεν είναι αρνητικός σε μία επιστροφή στην Ελλάδα, αφού πλέον με την σύζυγό του έχουν κι ένα παιδί, οπότε μένει να το πάρει απόφαση η διοίκηση του Ολυμπιακού, δηλαδή ο Γιώργος Σκινδήλιας. Η Σιένα θέλει τον παίκτη μεν, ωστόσο δεν θα του...κόψει τον δρόμο της επιστροφής κι εκεί βρίσκονται όλες οι λεπτές ισορροπίες. Να πείσει ο Ζήσης τους πρωταθλητές Ιταλίας να τον αποδεσμεύσουν και μετά να ανοίξει τις διαπραγματεύσεις με τον Ολυμπιακό.

Ο Ίβκοβιτς ζήτησε το συγκεκριμένο θέμα να κλείσει, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, μέχρι τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ένα άσχετο θέμα, αλλά οφείλουμε να είμαστε δίκαιοι. Υπήρξαμε αυστηροί προς τον πολύπειρο συνάδελφο Κώστα Βαξεβάνη σχετικά με την ατυχή αναφορά του στους αθλητικούς συντάκτες. Μετά την εκπομπή για τον βίο και την πολιτεία του Μάκη Ψωμιάδη οφείλουμε να του πούμε ένα μεγάλο μπράβο διότι είναι ο πρώτος συντάκτης, εκτός αθλητικού ρεπορτάζ, που αποφασίζει να ασχοληθεί με ένα θέμα το οποίο έως τώρα αναδείκνυαν συνάδελφοι ρεπορτάζ της ΑΕΚ(σε ποδόσφαιρο, μπάσκετ) και όχι μόνο.

Βλέποντας την εκπομπή του για τον γνωστό παράγοντα, δεν μάθαμε τίποτε καινούργιο, διότι από το 1988 έως το 2005, ο αθλητικός Τύπος έχει καταγράψει τα πάντα σε πολυσέλιδα αφιερώματα, τίτλους, με λεπτομέρειες ίσως και περισσότερες, χωρίς φόβο για οτιδήποτε και τον οποιονδήποτε.

Ουδείς όμως ευαισθητοποιήθηκε ποτέ. Το ευρύ κοινό όμως είχε την ευκαιρία να γίνει κοινωνός σε μία υπόθεση η οποία μέχρι πρόσφατα απασχολούσε μόνο το αθλητικό ρεπορτάζ. Μπράβο στον συνάδελφο.

Πηγή: Contra.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags