Facebook Pixel Ετσι τον αλλάζει ο Φερέιρα
| 2011-08-08 12:19:00

Ετσι τον αλλάζει ο Φερέιρα

Ετσι τον αλλάζει ο Φερέιρα

Το Goal παρουσιάζει ανά θέση τα «δίδυμα» του νέου Παναθηναϊκού και πώς διαμορφώνεται το ρόστερ. Απομένει ένας στόπερ και ενδεχομένως ακόμη ένας επιθετικός.

 

Κάλλιο αργά παρά ποτέ. Ο Ζεσουάλδο Φερέιρα μπορεί να «γκρίνιαξε» στο βασικό στάδιο της προετοιμασίας όσον αφορά την καθυστέρηση του σχεδιασμού που είχε εισηγηθεί στη διοίκηση του Παναθηναϊκού, εντούτοις είναι πλέον σε θέση να έχει περισσότερα «βέλη» στη φαρέτρα του και μπορεί να ελπίζει βάσιμα πλέον σε 2-3 επιπλέον προσθήκες που θα δημιουργήσουν επί της ουσίας τα «δίδυμα» που είχε ζητήσει να υπάρχουν στο έμψυχο δυναμικό της ομάδας.
 

Από τις αρχές του καλοκαιριού ο Πορτογάλος τεχνικός είχε επισημάνει ότι θέλει δύο παίκτες σε κάθε θέση, δημιουργώντας το καλύτερο δυνατό βάθος, αναλογικά πάντα με τα οικονομικά δεδομένα του συλλόγου. Από τις εισηγήσεις του δεν υλοποιήθηκε αυτή του Παουλάο που ήθελε για «αντι-Μπουμσόνγκ», εξαιτίας του ότι δεν είχε ακόμη πωληθεί ο Σισέ, ήρθαν όμως οι Κουίνσι, Ζέκα και είναι... καθ' οδόν ο Κάστρο, ενώ προστέθηκε στο υλικό της ομάδας ο Βιτόλο, που ήταν επιλογή της διοίκησης, με τη συγκατάθεση πάντως του Πορτογάλου. Τι απομένει εάν οριστικοποιηθούν οι αποχωρήσεις; Ενας στόπερ και ενδεχομένως ακόμη ένας επιθετικός...

ΟΙ ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ
Ο Αλέξης Τζόρβας μπορεί να μην ξεκίνησε καλά στους επίσημους αγώνες της ομάδας, ωστόσο εξακολουθεί να έχει σαφές προβάδισμα για τη θέση του βασικού τερματοφύλακα του Παναθηναϊκού και σε αυτήν τη φάση τουλάχιστον δεν τίθεται θέμα αμφισβήτησης από την τεχνική ηγεσία. Ως μπακ απ του Τζόρβα υπολογίζεται ο Στέφανος Κοτσόλης, από τον οποίον ο Φερέιρα είναι απόλυτα ικανοποιημένος, ενώ για τρίτος έχει προωθηθεί από την ακαδημία ο Στέφανος Καπίνος, που είναι από τα μεγαλύτερα ταλέντα της Παιανίας και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο Πορτογάλος τεχνικός τού έκανε ειδική αναφορά (μαζί με τον Μαυρία και τον Φορλάνο) στη συνέντευξη που παραχώρησε επί αυστριακού εδάφους.

ΔΕΞΙΟΙ ΜΠΑΚ
Ο Λουκάς Βύντρα είναι ξεκάθαρο ότι αποτελεί τον βασικό πλάγιο αμυντικό του Παναθηναϊκού όσον αφορά τη δεξιά πλευρά στα πλάνα του Ζεσουάλδο Φερέιρα και μόνο αν υπάρξει κάποιο απροσδόκητο γεγονός μπορεί να βγει από την ενδεκάδα ο Ελληνας ποδοσφαιριστής. Θεωρητικά πίσω από τον Βύντρα υπάρχει ο Γιούρκας Σεϊταρίδης, με την ειδοποιό διαφορά ότι δεν υπολογίζεται από τον Πορτογάλο και ταυτόχρονα η διοίκηση του συλλόγου επιθυμεί να απαλλαγεί από το συμβόλαιό του. Εξτρα επιλογή θα μπορούσε να είναι ο Μπράις Μουν, αλλά ισχύει ό,τι και με τον Σεϊταρίδη, καθώς ο Φερέιρα πιστεύει ότι γι' αυτήν τη θέση έχει τον Στέργο Μαρίνο, για τον οποίον εκτιμά ότι πρωτίστως είναι πλάγιος αμυντικός και κατ' ανάγκην τον χρησιμοποιεί στη μεσαία γραμμή.

ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΜΠΑΚ
Παρά τη φημολογία περί «ψαξίματος» του Παναθηναϊκού για την απόκτηση αριστερού μπακ, η αλήθεια είναι ότι η ενίσχυση στη συγκεκριμένη θέση δεν αποτελεί μέρος του σχεδιασμού της ομάδας, όχι επειδή δεν χρειάζεται ενίσχυση αλλά διότι η τεχνική ηγεσία της ομάδας δεν τη θεωρεί προτεραιότητα σε σχέση με τις άλλες ελλείψεις που υπάρχουν. Ο Νίκος Σπυρόπουλος λογίζεται ως ο βασικός αριστερός μπακ της ομάδας, ενώ πίσω απ' αυτόν ο Φερέιρα πιστεύει στον Ιωαννίδη και έχει την έξτρα επιλογή του Καντέ για πιο αμυντικογενείς συνθήκες.

ΔΕΞΙΟΙ ΣΤΟΠΕΡ
Η επικείμενη αποχώρηση του (βασικού στόπερ της ομάδας) Ζαν-Αλέν Μπουμσόνγκ από τον Παναθηναϊκό θα καλυφθεί με μεταγραφή κεντρικού αμυντικού, όπως ξεκαθαρίστηκε στην πρόσφατη σύσκεψη κορυφής του Ζεσουάλδο Φερέιρα με τον Δημήτρη Γόντικα. Μία από τις περιπτώσεις που έχουν πέσει στο «τραπέζι» είναι αυτή του Βραζιλιάνου Ντουγκλάο, που μπορεί να μείνει ελεύθερος από την Καβάλα, ωστόσο θα εξεταστούν και άλλες επιλογές. Πάντως, ο Φερέιρα έχει στο μυαλό του και την επιστροφή του Κατσουράνη στα μετόπισθεν, ενώ από πίσω υπάρχει και ο Ματίας Μπιάρσμιρ, που υπολογίζεται από τον Πορτογάλο, όπως και ο νεαρός Τριανταφυλλόπουλος, αλλά περισσότερο για να αποκτήσει εμπειρίες.

ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΣΤΟΠΕΡ
Ενας μικροτραυματισμός του Σεντρίκ Καντέ πριν από τον πρώτο αγώνα με την Οντένσε στη Δανία τού στέρησε τη συμμετοχή στην ενδεκάδα του Παναθηναϊκού και στα δύο παιχνίδια, καθώς ο Φερέιρα έκρινε πως δεν έπρεπε να διαταραχθεί η ισορροπία των μετόπισθεν στον επαναληπτικό της Αθήνας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θεωρεί βασικό τον Καντέ, τουναντίον, ο αμυντικός από το Μάλι είναι στις πρώτες του επιλογές. Πίσω από τον Καντέ -σε ρόλο αριστερού στόπερ- χρησιμοποιείται ο Γιόσου Σαριέγκι, που φέτος έχει αποκτήσει και το περιβραχιόνιο του αρχηγού μετά την ψηφοφορία των συμπαίκτων του.

ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ ΜΕΣΟΙ
Ο Βίκτορ Βιτόλο υπήρξε το πρώτο μεταγραφικό απόκτημα του Παναθηναϊκού, ωστόσο έχει προλάβει να αγωνιστεί μόλις μισή ώρα στο φιλικό ματς με τον Ατρόμητο στο Περιστέρι. Ο Ισπανός αμυντικός μέσος, έχοντας τα «γαλόνια» από την πολύ καλή του παρουσία στον ΠΑΟΚ και τον Αρη, υπολογίζεται από την τεχνική ηγεσία της ομάδας ως βασικός και το πλάνο είναι να προλάβει τους αγώνες με τη Μακάμπι. «Μπακ απ» του Βιτόλο είναι ο Σιμάο, που αγωνίστηκε βασικός στα έως τώρα επίσημα ματς του Παναθηναϊκού, εκτός εάν έρθει πρόταση για την απόκτησή του που να ικανοποιεί το σύλλογο. Ως έξτρα λύση σε ελληνικούς κυρίως αγώνες μπορεί να παίξει τη θέση και ο Κατσουράνης.

ΔΕΞΙΟΙ ΕΝΔΙΑΜΕΣΟΙ
Τόσο στη διάρκεια της περυσινής αγωνιστικής περιόδου όσο και στο ξεκίνημα της φετινής χρονιάς ο Ζεσουάλδο Φερέιρα χρησιμοποιεί σε αυτόν το ρόλο τον Κώστα Κατσουράνη. Ο Ελληνας άσος έχει την ικανότητα να αγωνιστεί σε αρκετές θέσεις και ο Φερέιρα τον υπολογίζει και για την άμυνα, θέλοντας περισσότερη ταχύτητα στον άξονα.
Με την επικείμενη άφιξή του ο Κάστρο αναμένεται να πάρει θέση βασικού ή έστω να συμπληρώνει τον Κατσουράνη ως «δίδυμο» για τη συγκεκριμένη θέση, στην οποία δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχει και ο Γιώργος Καραγκούνης, ασχέτως εάν ο Φερέιρα δεν δείχνει να τον υπολογίζει ως βασικό.

ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΕΝΔΙΑΜΕΣΟΙ
Ενα από τα στοιχήματα του Ζεσουάλδο Φερέιρα είναι να μπορέσει ο Σωτήρης Νίνης να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις του αριστερού ενδιάμεσου, θέση στην οποία ξεκίνησε να τον χρησιμοποιεί πέρυσι και τον καθιερώνει φέτος, ανεξαρτήτως εάν για μεγάλο διάστημα στη ρεβάνς με την Οντένσε έπαιξε δεξιός χαφ. Πλέον για τη θέση αυτή υπάρχει και ο Ζέκα, που μπορεί να παίξει τόσο ως μέσα δεξιά όσο και ως μέσα αριστερά αλλά και στα δύο άκρα της επίθεσης, αλλά και ο Γιώργος Καραγκούνης που στο παρελθόν έχει δείξει ότι μπορεί να αποδώσει και στην αριστερή πλευρά του άξονα και όχι βέβαια στη γραμμή.

ΔΕΞΙΟΙ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ
Ο Φερέιρα περιμένει πώς και πώς τον Κουίνσι Οβούσου, την απόκτηση του οποίου επιθυμούσε διακαώς έχοντας συνεργαστεί μαζί του στη Μάλαγα και γνωρίζοντας ότι είναι σε θέση να κάνει τη διαφορά στα άκρα της επίθεσης. Ο Κουίνσι έχει τη δυνατότητα να αγωνιστεί τόσο δεξιά όσο και αριστερά, αλλά με την παρουσία του Λέτο στην ενδεκάδα υπολογίζεται βασικά για το δεξί άκρο. Πίσω του υπάρχει ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος, που είναι τώρα σε φάση αποκατάστασης, ο Πορτογάλος Ζέκα, ενώ μπορεί να αντεπεξέλθει ο Νίνης σ' αυτή τη θέση και -σε συγκεκριμένες συνθήκες- ο Μαρίνος.

ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ
Ο Σεμπαστιάν Λέτο αποτελεί ένα από τα μεγάλα όπλα του Παναθηναϊκού και εξυπακούεται ότι η θέση του στην ενδεκάδα με τα υπάρχοντα δεδομένα δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Ο Αργεντινός άσος θα είναι ο βασικός αριστερός επιθετικός στο 4-3-3 του Φερέιρα, έχοντας από πίσω του τις επιλογές των Κουίνσι, Χριστοδουλόπουλου, αλλά και του Πορτογάλου Ζέκα που όπως έχουμε επισημάνει μπορεί να αγωνιστεί σε όλες τις θέσεις αναφορικά με το μεσοεπιθετικό «κομμάτι». Υπό συγκεκριμένες συνθήκες που θα απαιτείται καλύτερη αμυντική συνοχή και θα απουσιάζει ο Αργεντινός, μπορεί να δούμε σ' αυτόν τον ρόλο και τον Ιωαννίδη, για τον οποίον ο Φερέιρα έχει θετική άποψη.

ΣΤΡΑΪΚΕΡ
Ο 27χρονος Ισπανός Τοτσέ υπήρξε επιλογή του Ζεσουάλδο Φερέιρα, παρά το γεγονός ότι ο Πορτογάλος είχε πρώτο στη λίστα του τον Νούνο Γκόμες, που πήγε όμως στην Μπράγκα. Για τον Τοτσέ ο προπονητής του Παναθηναϊκού θεωρεί ότι μπορεί να δώσει λύσεις στο σκοράρισμα και υπολογίζεται ότι θα είναι ο βασικός στράικερ του «τριφυλλιού». Από πίσω του υπάρχει ο Αντώνης Πετρόπουλος ως μοναδικός επιπλέον φουνταριστός και ως τρίτος -κατά συνθήκην- ο Σίλβα Κλέιτον. Η βούληση του Φερέιρα είναι να αποκτηθεί ακόμα ένας στράικερ, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες και δεν αποκλείεται το θέμα να πάρει παράταση για τον προσεχή Γενάρη.

Πηγή: Goal

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags