Facebook Pixel Μια μικρή και μίζερη ΑΕΚ
Ποδόσφαιρο
| 2011-08-26 09:24:00

Μια μικρή και μίζερη ΑΕΚ

Μια μικρή και μίζερη ΑΕΚ

Ευτυχώς που ένας εκ των άμπαλων Γεωργιανών, έκανε το πέναλτι πριν τελειώσει η παράταση πάνω στον Γκούντιονσεν. Ο Γιάννης Ξενάκης γράφει για την "απόδραση" (Ντιναμό-ΑΕΚ 1-1) από την Τυφλίδα.

Αυτό που σίγουρα δεν αντέχεται, είναι να βλέπεις μια τόσο μικρή και μίζερη ΑΕΚ. Δεν αντέχεται γιατί πονάνε τα μάτια, γιατί χρειάζονται πολλά κολλύρια γι' αυτό το συνονθύλευμα του Μανόλο Χιμένεθ. Η ΑΕΚ ήταν στα πρώτα 70 λεπτά για λύπηση. Χωρίς αρχή, μέση , τέλος απέναντι σε ομάδα συνοικιακού επιπέδου που έβαλε γκολ στο 55ο δευτερόλεπτο και δεν ήξερε τι να το κάνει.

Μια ΑΕΚ πιο αργή κι από το ριπλέι. Χωρίς δεύτερη συνεχόμενη σωστή πάσα. Απίστευτα στατική λες και βλέπαμε παρατεταγμένους 11 παίκτες σε αγώνα σουμπούτεο. Χωρίς έμπνευση και δημιουργία από τα χαφ που δεν υπάρχουν, από τους ακραίους που (ακόμα) αναζητούνται. Μ' ένα βαρύ και ...ασήκωτο δίδυμο στην επίθεση. Γκούντιονσεν και Λυμπερόπουλος, αυτή η συνύπαρξη δεν υπάρχει στον ποδοσφαιρικό χάρτη της ΑΕΚ. Διότι πολύ απλά ο ένας πρέπει να αναπληρώνει τον άλλον. Όσο θα τους βάζει μαζί ο Ισπανός. η ΑΕΚ θα παίζει σε τέμπο παλαιμάχων. Και θα χαραμίζει καμιά δεκαριά επιθέσεις με ισάριθμα οφσάιντ...

Η ΑΕΚ δεν πάει πουθενά μ' αυτό το ρόστερ και όσοι πιστεύουν ή ποντάρουν στο χαρτί που λέγεται Χιμένεθ, μάλλον έχουν υπερεκτιμήσει τις δυνατότητες του Ισπανού προπονητή. Περισσότερο απ όλους τον έχει υπερεκτιμήσει η ίδια η διοίκηση, η οποία ψάχνει το ευρώ με το ντουφέκι, αλλά συνεχίζει (για πόσο ακόμη;) να χρυσοπληρώνει έναν προπονητή που δεν δείχνει ικανός να της αλλάξει δυναμική, να της δώσει ταυτότητα πραγματικής ομάδας. Ένας προπονητής που μονίμως αναζητεί φτηνές δικαιολογίες για να καλύψει δικές του “πατάτες”. Στην Τυφλίδα του έφταιξε το γρήγορο γκολ, ο αιφνιδιασμός στο 55ο δευτερόλεπτο, που ...πάγωσε, λέει, την ομάδα. Του έφταιξε το βαρύ γήπεδο, λες και στο ελληνικό πρωτάθλημα θα παίζει κάθε Κυριακή σε τέλειους χλοοτάπητες. Κι επειδή ήταν κακό το γήπεδο, δεν έβαλε από την αρχή τον Λεονάρντο. Προς τον οποίο συνεχίζεται η δυσπιστία και η υποτίμηση. Πλέον φτάνει στα όρια της προκατάληψης και να δούμε τι άλλο θα έχει η συνέχεια. Ένα γκολ έψαχνε η ΑΕΚ για να τελειώσει την υπόθεση-πρόκριση και ο προπονητής δεν χρησιμοποίησε ούτε λεπτό τον μοναδικό καθαρόαιμο σέντερ φορ που έχει. Τόσο πολύ εμπιστεύεται τον Μπέλεκ!

Δεν μ' αρέσει να απορρίπτω προπονητές, ακόμα και με τον Δώνη τέτοια εποχή πριν από τρία καλοκαίρια (και μετά το σοκ από την Ομόνοια) πίστευα ότι θα πρέπει να δοθεί πίστωση χρόνου στον Έλληνα προπονητή. Ο Χιμένεθ οδεύει πλέον προς τον 11ο μήνα και πολύ φοβάμαι ότι η ΑΕΚ δεν έχει να περιμένει πολλά πράγματα από τον Ισπανό. Δεν χρειάζεται να πληρώνεις πάνω από ένα εκατομμύριο (μικτές αποδοχές) για να είναι κάποιος προπονητής του Γκούντιονσεν, του Λυμπερόπουλου, του Δέλλα, του Γεωργέα και του Καφέ. Να δώσεις ένα εκατομμύριο σε προπονητή για να σου χτίσει ομάδα, δεκτό. Όμως ο Χιμένεθ μόνον ομάδα δεν χτίζει σε τούτη την ΑΕΚ, αλλά αυτό είναι ένα ζήτημα που θα μας απασχολήσει σε άλλο κείμενο.

Δικαιολογίες που έχουν να κάνουν με την έλλειψη ρευστότητας και τη γενικότερη οικονομική δυσπραγία της ΠΑΕ δεν δίνουν άλλοθι στον Ισπανό. Ήξερε ότι δεν υπάρχουν χρήματα, γνώριζε πολύ καλά ότι θα έπρεπε να δουλέψει με περιορισμένα μέσα. Έκανε επιλογές, ενέκρινε επιλογές, έφτιαξε πρόγραμμα προετοιμασίας, είναι υποχρεωμένος να παρουσιάσει ομάδα με ταυτότητα. Και όχι να μας ζαλίζει εσχάτως με επιχειρήματα τύπου "χάσαμε σε ποιότητα σε σχέση με πέρσι". Το είπε μια, το είπε δυο, το είπε τρεις, φτάνει. Το εμπεδώσαμε. Το θυμόμαστε, δηλαδή, ότι πέρσι τέτοια εποχή η ΑΕΚ ξεκινούσε με Σκόκο, Τζιμπούρ, Μπλάνκο, Ντιόπ, Σάχα. Κι έναν χρόνο νεότερους τους 35άρηδες. Φέτος καλείται να βάλει τη δική του σφραγίδα με άλλους παίκτες που ο ίδιος διάλεξε, μέσα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της ΠΑΕ, που εξαρχής γνώριζε.

Για να μην μακρηγορούμε, το ρόστερ της ΑΕΚ είναι φτωχό. Πιο φτωχό από κάθε άλλη χρονιά. Και πάνω απ' όλα η ομάδα δεν είναι συγκροτημένη ισομερώς. Με ευθύνη και του Χιμένεθ. Ο κόσμος να γυρίσει ανάποδα, πίσω από τον σέντερ φορ ένας μόνον θα παίξει. Στην ΑΕΚ, όμως, υπάρχουν πέντε γι' αυτή τη θέση. Λυμπερόπουλος, Γκούντιονσεν, Χοσέ Κάρλος, Λεονάρντο, ακόμα και ο Γκερέιρο. Κι αν για την αριστερή πτέρυγα, στο 4-2-3-1, υποθέσουμε ότι είναι διαθέσιμοι ο Λεονάρντο και ο Λαγός, στη δεξιά η ομάδα είναι γυμνή. Διότι ο Κάρλος δεν είναι ακραίος. Γύμνια και στον άξονα. Ο Μάκος μόνον ανασταλτικά, επιτελικά (δυστυχώς) δεν μπορεί με τίποτα αυτό το παλικάρι να στρώσει την πάσα του. Και βέβαια να σκοράρει. Ο Καφές είναι στη δύση του, ο Γκέντσογλου δεν λέει να ανατείλει. Ο Βάργκας θα είναι μια σημαντική προσθήκη. Πολύ φοβάμαι όμως ότι δεν φτάνει ο Κολομβιανός.

Η εμφάνιση στην Τυφλίδα δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας γι' αυτό που ακολουθεί. Γι' αυτό που θα δουν τα μάτια μας. Η πρόκριση στην Τυφλίδα είναι αυτό που μπορεί να δώσει την όποια προοπτική. Μέσω της οικονομικής επιβίωσης. Με τα 3 εκατομμύρια συν, στα ταμεία. Χρήματα που τα χρειάζεται ο Αδαμίδης για να μην τα ζητάει από τον Νοτιά, από τον Παππά, από τον Κασνακίδη. Κάποια απ' αυτά, πιθανότατα, θα επενδυθούν μέχρι την άλλη εβδομάδα για την ενίσχυση της ομάδας. Πέραν του Βάργκας.

Έχω την εντύπωση ότι η ΑΕΚ πρέπει να κινηθεί αστραπιαία. Να τρέξει και να προλάβει. Ο,τι καλύτερο μπορεί να ...αρπάξει (κυρίως) από Βόλο και Καβάλα. Ουδείς ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού Βόλου έπαιρνε περισσότερα από 200 χιλιάρικα τον χρόνο. Τους πιο πολλούς ο Μπέος τους είχε με εκατό και εκατόν πενήντα. Ούμπιντες, Μόνχε, Άλβαρες, Σανκαρέ. Ο Μητρόπουλος έπαιζε (βασικότατος δίπλα στον Άλβαρες) με συμβόλαιο ...ένα χιλιάρικο τον μήνα. Ο Ζαραδούκας πενήντα τον χρόνο. Όποιον ή όποιους από τους καλούς του Βόλου ή τους λίγους αξιόλογους που απέμειναν στην Καβάλα, κυνηγήσει η ΑΕΚ, μονάχα όφελος θα έχει. Σε ποιότητα, και επιπλέον λύσεις. Διότι σε τούτη την ΑΕΚ οι καλοί παίκτες δεν περισσεύουν...

Πηγή:Contra.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags