Facebook Pixel Λεπτοί οι γονείς, λεπτά και τα παιδιά
| 2011-10-04 11:28:00

Λεπτοί οι γονείς, λεπτά και τα παιδιά

Λεπτοί οι γονείς, λεπτά και τα παιδιά

Τα παιδιά που έχουν λεπτούς γονείς, είναι πολύ πιθανό ότι θα είναι λεπτά και τα ίδια, καθώς παίρνουν από αυτούς τα σχετικά γονίδια.

Σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, η οποία δείχνει για πρώτη φορά ότι όχι μόνο η παχυσαρκία των γονιών επηρεάζει το βάρος των παιδιών, αλλά και το αν οι γονείς έχουν χαμηλό βάρος, επίσης επιδρά στους απογόνους τους μέσω της κληρονομικότητας.

Τα παιδιά που έχουν λεπτούς γονείς, έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να είναι λεπτά και τα ίδια, σε σχέση με τα παιδιά που οι γονείς τους έχουν βάρος πάνω από το φυσιολογικό.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τα Κατρίνα Γουίτακερ του τμήματος επιδημιολογίας και δημόσιας υγείας του University College του Λονδίνου, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο παιδιατρικό περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου «Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine», σύμφωνα με τη βρετανική «Ιντιπέντεντ»,μελέτησαν επί μια πενταετία το ύψος και το βάρος γονιών και παιδιών από περίπου 7.000 οικογένειες.
 
Η ανάλυση του «δείκτη σωματικής μάζας» (προκύπτει από τη διαίρεση του βάρους με το τετράγωνο του ύψους) έδειξε ότι όταν και οι δύο γονείς είχαν δείκτη στο κατώτερο (λεπτότερο) ήμισυ της ιδανικής σωματικής μάζας, τότε η πιθανότητα να έχουν λεπτό παιδί ήταν 16,2%, σε σχέση με 7,8% αν και οι δύο είχαν δείκτη στο ανώτερο ήμισυ.

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags