Facebook Pixel Έρχεται νέος "μεγάλος σεισμός" στην Ιαπωνία
| 2012-03-07 11:16:00

Έρχεται νέος "μεγάλος σεισμός" στην Ιαπωνία

Έρχεται νέος "μεγάλος σεισμός" στην Ιαπωνία

Ένα χρόνο μετά τον καταστροφικό σεισμό της 11ης Μαρτίου στην Ιαπωνία, οι ερευνητές προειδοποιούν και πάλι για "Ένα Μεγάλο Σεισμό", όπως τον ονομάζουν, που απειλεί το Τόκιο.

Mάλιστα αρκετοί από τους επιστήμονες αυτούς δίνουν 50% πιθανότητες να συμβεί μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Μετά την υποθαλάσσια σεισμική δόνηση των 9 βαθμών και το τεράστιο τσουνάμι της 11ης Μαρτίου 2011 που προκάλεσαν το θάνατο 19.000 ανθρώπων, η σεισμική δραστηριότητα εντάθηκε στο αρχιπέλαγος, το οποίο βρίσκεται πάνω στην ένωση τεσσάρων τεκτονικών πλακών.

Κάθε ημέρα σημειώνονται περίπου δύο σεισμοί μεγαλύτεροι των 3 βαθμών στην περιφέρεια του Τόκιο, πέντε φορές περισσότεροι σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Οι πιθανότητες ενός σεισμού μεγαλύτερου των 7 βαθμών στην ιαπωνική πρωτεύουσα διαφέρουν ανάλογα με τις εκτιμήσεις διαφόρων ινστιτούτων και οργανισμών, από 70% για τα επόμενα 30 χρόνια, 10% για την επόμενη δεκαετία ως και 50% για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Είναι σχεδόν αδύνατον να γίνει πρόβλεψη, όμως ο κίνδυνος υπάρχει.

Η ιαπωνική πρωτεύουσα καταστράφηκε το 1923 από ισχυρό σεισμό 7,9 βαθμών που προκάλεσε το θάνατο 142.800 ανθρώπων.

"Υπάρχει κίνδυνος σεισμού μεγέθους 7 βαθμών σε όλη την Ιαπωνία, συμπεριλαμβανομένης και της περιοχής του Τόκιο, αλλά ο κίνδυνος αυτός δεν είναι μεγαλύτερος ή μικρότερος σε σχέση με άλλα μέρη", τόνισε ο καθηγητής Ρόμπερτ Γκέλερ από το πανεπιστήμιο του Τόκιο.

Σε μια χώρα όπου σημειώνεται το 20% των ισχυρότερων σεισμών στον κόσμο, η τραγική εμπειρία της 11ης Μαρτίου έφερε στο φως αρκετά κενά στην προετοιμασία αντιμετώπισης των σεισμών.

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags