Facebook Pixel Φέρτε Αγγλο να σπικάρει
| 2012-03-17 01:23:00

Φέρτε Αγγλο να σπικάρει

Φέρτε Αγγλο να σπικάρει

Αν δεχτούμε ότι δεν υπάρχει οπαδικός Τύπος, τότε αιδώς Αργείοι. Επειδή όμως όχι μόνο υπάρχει αλλά βασιλεύει κιόλας, το συνδρομητικό καλώς έπραξε με τις τρεις εκδοχές περιγραφής του ντέρμπι. Γράφει ο Δημήτρης Δραγώγιας.

Ως πιτσιρικάς που πρωτοείδε ποδοσφαιρικό παιχνίδι σε ασπρόμαυρη τηλεόραση 11,5 ιντσών με εσωτερική κεραία και χιόνια που θύμιζαν τη Βίγλα Πισοδερίου, θαύμαζα περίπου ως μύθο τον Γιάννη Διακογιάννη για τις περιγραφές του. Κυρίως, με συνέπαιρνε εκείνο το μακρόσυρτο σίγμα του κι επίσης η γεωγραφία του πράγματος. Ηταν η εποχή που παίζαμε το κουίζ με τις πρωτεύουσες.

Τα δώρα δεν ήταν γκάτζετ, αλλά κάποιος Ατλαντας ή υδρόγειο σφαίρα που τη γυρνούσαμε και έπεφτε το δάχτυλο στη Ν. Ζηλανδία. Ρωτούσες τον ξάδελφο να σου πει την πρωτεύουσα κι αν δεν απαντούσε σωστά, συνέχιζες το γύρισμα. Τώρα που το καλοσκέφτομαι, μπορεί να μην ήταν power rangers, αλλά μάλλον το θεωρώ εξόχως εκπαιδευτικό. Κι ο Διακογιάννης ενθάρρυνε τη φιλομάθειά μου στη Γεωγραφία ή την Ιστορία. Ενας αυτός. Κι ένας ραδιοφωνικά ο Γιάννης Λογοθέτης.

Ως μυθοποιημένοι και πρωτοπόροι, ουδόλως ασχοληθήκαμε με δευτερευούσης και ήσσονος σημασίας ζητήματα. Οπως, αν έλεγαν κάποιον ποδοσφαιριστή σωστά, αν έγερναν προς τη μία πλευρά ή την άλλη, αν το όποιο οπαδικό ένστικτό τους επέβαλλε κάποια ντεσιμπέλ παραπανίσια στον τόνο της φωνής τους. Υπήρχε η εικόνα κι αυτό αρκούσε.

Οταν μου έλαχε πολλά πολλά χρόνια αργότερα η τύχη να σπικάρω έναν αγώνα αρχικά ραδιοφωνικώς και μετέπειτα τηλεοπτικώς, πάντα είχα το άγχος για τη μεθοδολογία που θα ακολουθούσα. Τελικά, ακολούθησα τη συμβουλή ενός παλαιότερου εμού, συναδέλφου και φίλου: «Λες ό,τι βλέπεις. Προετοιμάσου, έχε στοιχεία από τους παίκτες και χρησιμοποίησέ τα μόνο εάν το ματς είναι σούπα. Αν δεν είναι, πέτα τα στα σκουπίδια.

Απέφευγε να κρίνεις προπονητές για τις επιλογές τους. Κάτι περισσότερο θα ξέρουν από σένα γιατί είναι προπονητές. Εσύ δεν είσαι». Προσπάθησα να το ακολουθήσω. Μπινελίκια από μερικούς δεν τα γλίτωσα... Ετσι ανακαλύπτεις ότι, ακόμη κι αν δώσεις ελιξίριο νεότητας στον Διακογιάννη ή στον Λογοθέτη, σήμερα, και τους έβαζε μικρόφωνο στα μπουθ, ουδείς θα ήταν ευχαριστημένος.

Υπάρχει και η άλλη άποψη. Αυτή που ενθαρρύνει τις οπαδικές περιγραφές αγώνων κατά κανόνα ραδιοφωνικών από δημοσιογράφους που βγήκαν από τη θύρα των φανατικών. Το κοινό τους λατρεύει ως περσόνες. Τις περισσότερες φορές το απολαμβάνω κι εγώ. Γνωρίζοντας εκ προοιμίου τι θα ακούσω στα αυτιά μου. Το να ακούς τον Κόλκα ας πούμε (τον χρησιμοποιώ ως όνομα γιατί ξέρω ότι δεν θα με παρεξηγήσει) να «στολίζει» τον βοηθό γιατί υπέδειξε οφσάιντ τον Αθανασιάδη, έχει τη σουρεαλιστική πλευρά του. Αλλά το ξέρω. Αν με εξιτάρει κολλάω εκεί τη βελόνα. Πιθαμή παραπέρα...

Αν θέλω πάλι να παρακολουθήσω χαλαρός και με εύθυμη διάθεση ένα διεθνές παιχνίδι θα ακούσω την αγγλική version του. Με τον σπίκερ να εκστασιάζεται επειδή ο Λάμπαρντ έστειλε την μπάλα στα περιστέρια της σκεπαστής του «Στάνφορντ Μπριτζ», φωνάζοντας «Oh my goodness! What a shot!!!», και να αναρωτιέσαι αν ζεις στην εποχή του ’80, με τον Συρίγο να καταριέται τον Γιούγκενμπραντ που δεν έδινε το φάουλ του Σολοθάμπαλ πάνω στον Γκάλη μέσα στη Βαρκελώνη, κραυγάζοντας «είναι κλοπή».

Ουδόλως με χαλάει που το συνδρομητικό κανάλι επέλεξε τρεις εκδοχές για να παρακολουθήσει κανείς το ντέρμπι. Προσωπικά, εκτιμώ ότι όλα τα τηλεοπτικά κανάλια δημόσια, συνδρομητικά και ιδιωτικά, διαθέτουν εξαιρετικούς σε ταλέντο δημοσιογράφους για περιγραφές αγώνων έως και χαρισματικούς. Το αν επιλέξει να δώσει και την οπαδική χροιά είναι δικαίωμά του και νομίζω ότι δεν εμπίπτει σε κανόνες δημοσιογραφικές δεοντολογίας. Εφόσον γνωρίζεις εκ προοιμίου πού ζεις.

Αν δεχτούμε ότι δεν υπάρχει οπαδικός Τύπος, τότε αιδώς Αργείοι. Επειδή όμως όχι μόνο υπάρχει αλλά βασιλεύει κιόλας, το συνδρομητικό καλώς έπραξε... Αν ζούσες στην Αγγλία θα ήταν επιλήψιμο έως και καταδικαστέο. Εδώ είναι έως και πρωτοποριακό. Ειδάλλως, υπάρχει και η επιλογή του Αγγλου σπίκερ, ο οποίος θα σχολίαζε το κυνηγητό του Σιμάο στον Ιμπαγάσα με το φλέγμα που μάλλον δεν πολυεκτιμάται από τον Ελληνα οπαδό.

Πηγή: Εξέδρα

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags