Facebook Pixel Το πρώτο άλμα από 21800 μέτρα!
| 2012-03-19 23:56:00

Το πρώτο άλμα από 21800 μέτρα!

Το πρώτο άλμα από 21800 μέτρα!

Η πρώτη δοκιμή ελεύθερης πτώσης στο Νέο Μεξικό ήταν επιτυχημένη! O Baumgartner έκανε άλμα από 21,800 μέτρα και πέρασε τη δοκιμασία στη “ζώνη θανάτου”.

Ο Αυστριακός Felix Baumgartner πήδηξε από έναν διαστημικό θαλαμίσκο από περίπου 21,800 μέτρα υψόμετρο (71,500 πόδια) καθώς η αποστολή Red Bull Stratos σημείωσε πρόοδο με την πραγματοποίηση της επανδρωμένης ελεύθερης πτώσης στο Νέο Μεξικό. Ο σαρανταδυάχρονος οδήγησε τον διαστημικό θαλαμίσκο, ο οποίος ήταν στερεωμένος σε αερόστατο ηλίου, πάνω από το λεγόμενο «Όριο Armstrong».

Ρόσγουελ (Νέο Μεξικό) – Στις 9:50 π.μ. ακριβώς, ο Felix Baumgartner προσγειώθηκε με το αερόστατο του στην έρημο του Νέου Μεξικού, σχεδόν 40χλμ μακριά από το Ρόσγουελ, φορώντας μία διαστημική στολή καθώς ολοκλήρωσε με επιτυχία το ταξίδι του στην άκρη του διαστήματος. Μόλις 1 ώρα και 40 λεπτά νωρίτερα ο extreme αθλητής από την Αυστρία απογειώθηκε από το Ρόσγουελ με έναν διαστημικό θαλαμίσκο ο οποίος ήταν στερεωμένος σε αερόστατο ηλίου 50 μέτρων (156 πόδια) το οποίο τον μετέφερε σε υψόμετρο περίπου 22,000 μέτρων.

Ο στόχος της αποστολής αυτής προς την άκρη του διαστήματος ήταν να πετάξει πάνω από το λεγόμενο «Όριο Armstrong» και να πραγματοποιηθούν δοκιμές κάτω από πραγματικές συνθήκες για πρώτη φορά. Αυτή είναι η περιοχή στον αεροδιαστημικό τομέα όπου δεν υπάρχουν γήινα όρια και νόμοι. Πρόκειται για μία αφιλόξενη περιοχή για τον άνθρωπο, στην οποία αρχίζουν να εξατμίζονται υγρά και οι θερμοκρασίες βυθίζονται στους 60 βαθμούς Κελσίου υπό το 0. Οι άνθρωποι δεν θα μπορούσαν να επιβιώσουν σε αυτήν την ζώνη χωρίς μια διαστημική στολή για να τους προστατεύσει από τις δυνάμεις αποσυμπίεσης και την έλλειψη οξυγόνου. Για να φτάσει εκεί, ο Baumgartner έπρεπε πρώτα να περάσει από άλλη μια «ζώνη θανάτου» πιο κοντά στην γη. Κατά την διάρκεια των πρώτων 300 μέτρων της ανόδου του δεν θα υπήρχε καμία πιθανότητα διαφυγής σε περίπτωση σύγκρουσης, λόγω του ότι δεν θα υπήρχε αρκετός χρόνος για να βγει από τον θαλαμίσκο ή να ανοίξει το αλεξίπτωτο.

Η άνοδος και η έξοδος του από τον θαλαμίσκο πήγαν ακριβώς όπως είχαν προγραμματιστεί. Ο Baumgartner γύρισε πίσω στην γη με ταχύτητα περίπου 600 χλμ/ω. Στη συνέχεια δήλωσε ότι το πιο δύσκολο μέρος της αποστολής ήταν το υπερβολικό κρύο που έπρεπε να αντιμετωπίσει, «Με δυσκολία μπορούσα να κουνήσω τα χέρια μου. Έχουμε αρκετή δουλειά να κάνουμε σχετικά με αυτό,» είπε. Ο Αυστριακός πρόσθεσε ότι χρειάζεται να γίνει αρκετή δουλεία στο να συνηθίσει τις μυθικές διαστάσεις του διαστήματος. Δήλωσε ότι, «Ήθελα να ανοίξω το αερόστατο καθώς κατέβαινα αλλά συνειδητοποίησα ότι βρισκόμουν ακόμη σε υψόμετρο 50,000 ποδιών».

Ο Baumgartner κατάφερε ήδη να μπει στα βιβλία των ρεκόρ, παρόλο που ήταν μόνο ένα δοκιμαστικό άλμα για το επικείμενο άλμα από υψόμετρο περίπου 37 χιλιομέτρων. Έγινε μόλις ο τρίτος άνθρωπος που κατάφερε να πηδήξει από αυτό το υψόμετρο και να επιβιώσει. Οι μόνοι που έχουν πηδήξει από μεγαλύτερα ύψη ήταν ο Ρώσος Eugene Andreev και ο Αμερικανός Joseph Kittinger, οι οποίοι και οι δύο πραγματοποίησαν τα άλματα αυτά στη δεκαετία του 1960. Ο Kittinger, ένας ζωντανός θρύλος ο οποίος τώρα είναι 83 χρονών, έχει το ρόλο του μέντορα στην αποστολή Red Bull Stratos και ήταν υπεύθυνος της δοκιμής ελεύθερης πτώσης του Baumgartner από το Κέντρο Ελέγχου Αποστολής στο Ρόσγουελ. Ο Kittinger είναι μέλος μιας ομάδας περίπου 100 κορυφαίων ειδικών οι οποίοι έχουν προσληφθεί για την αποστολή από διάφορους τομείς της επιστήμης, της ιατρικής και αεροναυπηγικής. Ο τεχνικός διευθυντής Art Thompson ασχολήθηκε με την κατασκευή του Stealth Bomber και ο ιατρικός διευθυντής, Dr. Jon Clark, υπηρέτησε ως χειρούργος πληρώματος για έξι πτήσεις διαστημικών λεωφορείων.

Η δοκιμή έδειξε όχι μόνο ότι ο θαλαμίσκος λειτούργησε ακριβώς όπως είχε προγραμματιστεί, αλλά και το τεράστιο στρατοσφαιρικό αερόστατο, όπως επιβεβαίωσε ο ειδικός αερόστατων, Ed Coca. Ο περίτεχνος «γίγαντας», τον οποίο φούσκωσαν εν μία νυκτί με 14,000 κυβικά μέτρα ηλίου, ξεφούσκωσε ακριβώς όπως είχε προγραμματιστεί, σε υψόμετρο κάτω από 30 μόλις χιλιόμετρα. Ο διαστημικός θαλαμίσκος, στον οποίο ήταν μέσα ο Baumgartner, αποσπάστηκε με μία εκρηκτική συσκευή από το αερόστατο το οποίο κατέβηκε κάτω από ένα αλεξίπτωτο και στην συνέχεια προσγειώθηκε ανέπαφο στην έρημο.

«Αυτή η δοκιμή λειτουργεί ως το τέλειο κίνητρο για το επόμενο βήμα της ομάδας» δήλωσε ο Baumgartner, με ένα πλατύ χαμόγελο μετά από των δύο προηγούμενες απόπειρες να ξεκινήσουν οι δοκιμές νωρίτερα αυτή την βδομάδα ο οποίες δεν ολοκληρώθηκαν. Μετά τις εποχικές συνθήκες ανέμου, θα πραγματοποιηθεί και άλλη δοκιμή από υψόμετρο των 27,000 μέτρων, πριν την πραγματοποίηση της προσπάθειας του Baumgartner και της ομάδας να σπάσουν το ρεκόρ, εντός του τρέχοντος έτους.

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags