Facebook Pixel «Κάνουμε λάθη, αλλά το 80% είναι ευθύνη της πολιτείας»
| 2012-03-29 21:51:00

«Κάνουμε λάθη, αλλά το 80% είναι ευθύνη της πολιτείας»

«Κάνουμε λάθη, αλλά το 80% είναι ευθύνη της πολιτείας»

Τις ευθύνες της πολιτείας (δηλαδή της αστυνομίας) για την κατάσταση που επικρατεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο, κυρίως στα θέματα της βίας, θέλησε να αναδείξει η Σούπερ Λίγκα, σε συνάντηση με τους αρμόδιους συντάκτες.

Σε μια προσπάθεια να καλύψει το έλλειμμα επικοινωνίας που τη διακρίνει, η διοίκηση του συνεταιρισμού παρουσίασε το έργο της, παραδέχτηκε ορισμένα λάθη και αδυναμίες, ανέδειξε προσπάθειες σε συγκεκριμένους τομείς και ζήτησε βοήθεια από τα ΜΜΕ. Δεν έλειψαν οι ανακρίβειες και οι υπερβολές.

Στη συνάντηση με τους δημοσιογράφους που καλύπτουν το ρεπορτάζ της Σούπερ Λίγκας, τη διοργανώτρια εκπροσώπησαν ο αναπληρωτής πρόεδρος του συνεταιρισμού, Γιώργος Μποροβήλος, ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ, Ζήσης Βρύζας, ο αντιπρόεδρος του Ολυμπιακού, Γιάννης Μώραλης, ο επιχειρησιακός διευθυντής του Παναθηναϊκού, Βαγγέλης Πέτσος, ο γενικός διευθυντής της λίγκας, Μιχάλης Αναγνώστου, ο νομικός της σύμβουλος, Γιάννης Οικονομάκης και ο ορκωτός λογιστής, Ζώης Σωτηρόπουλος.

Όλοι τους αναφέρθηκαν σε μια σειρά ζητημάτων που απασχολούν το ελληνικό ποδόσφαιρο, υπεραμύνθηκαν της πολιτικής που ακολουθούν σε πολλά από αυτά, επέρριψαν ευθύνες κυρίως στο κράτος και λιγοστές στους εαυτούς τους, αλλά παραδέχτηκαν και ορισμένες από τις παθογένειες του χώρου. Μάλιστα, ζήτησαν προστασία(!) και λιγότερο αυστηρή κριτική από τα ΜΜΕ!

Παραθέτουμε τα σημαντικότερα απ’ όσα ακούστηκαν στην ενδιαφέρουσα αυτή συνάντηση, που η Σούπερ Λίγκα αποφάσισε να πραγματοποιήσει μόλις… έξι χρόνια μετά την ίδρυση της.

Γιώργος Μποροβήλος:

-Το ποδόσφαιρο βάλλεται πανταχόθεν, ίσως επειδή είναι ο εύκολος στόχος. Πουλάνε τα θέματα του ποδοσφαίρου και διογκώνονται. Το ποδόσφαιρο δαιμονοποιείται και λένε για κακούς παράγοντες και προσυνεννοημένους αγώνες. Έχουμε και εμείς ευθύνες, ενώ έχουμε κάνει και επικοινωνιακά λάθη. Πολλές φορές κάνουμε δηλώσεις που τραυματίζουν το άθλημα. Όμως από εσάς θέλουμε να προβάλλετε το άθλημα όσον το δυνατόν καλύτερα. Το άθλημα θα ζήσει όταν βοηθηθεί απ’ όλους τους εμπλεκόμενους. Εμείς σας βλέπουμε ως συνεργάτες. Βοηθήστε για να έχουμε όλοι δουλειά.

-Λένε ότι το ποδόσφαιρο είναι κρατικοδίαιτο. Το ποδόσφαιρο δεν έχει καμία επιχορήγηση. Ούτε ένα ευρώ δεν εισπράττει από το κράτος. Αντίθετα, το ποδόσφαιρο πληρώνει πολλούς φόρους, ΦΠΑ, ποσοστά από εισιτήρια, 10% στην ΕΛ.ΑΣ. κτλ. Η χορηγία του ΟΠΑΠ είναι ανταποδοτική, με μια εταιρία που ανήκει κυρίως σε ιδιώτες.

-Η βία υπάρχει σε όλους τους χώρους, λόγω των μέτρων της κυβέρνησης. Είναι εισερχόμενη η βία, αλλά έχουμε και δική μας, ποδοσφαιρική. Φέτος πάντως, υπάρχει 70% μείωση σε κρούσματα βίας στα γήπεδα. Εμείς είμαστε υπέρ της τιμωρίας των φυσικών προσώπων. Πρέπει κάποια στιγμή να γίνουν και συλλήψεις. Ακόμα και οι σεκιούριτι δεν έχουν δικαίωμα ελέγχου. Έχει πάντως δρομολογηθεί συνάντηση ΕΠΟ-Λίγκας-πολιτείας για το θέμα της αστυνομίας.

-Στο θέμα των αδειοδοτήσεων, αν διατηρούσαμε τον υποβιβασμό, κινδυνεύαμε να είχαμε του χρόνου ένα πρωτάθλημα πολύ χαμηλού ανταγωνισμού. Δεν θέλαμε να γίνουμε μηδενιστές. Κρίναμε ότι και λόγω της οικονομικής κρίσης έπρεπε να πάρουμε ένα διαφορετικό μέτρο, όπως η απαγόρευση μεταγραφών. Ουσιαστικά λέμε στους συλλόγους κράτα το ρόστερ, αλλά μην σπαταλάς χρήματα. Αναγνωρίζουμε πάντως ότι δεν είναι η ιδανική λύση αυτή και δεν λύνει το πρόβλημα.

-Οφείλουμε να είμαστε σωστοί για να πουλήσουμε το προϊόν μας. Εμείς είμαστε αυτοί που θέλουμε τον έλεγχο και τη νομιμότητα. Θέλουμε υγιείς ΠΑΕ, άρα θέλουμε και τον έλεγχο. Και να επιβάλλονται ποινές από το ποδόσφαιρο εφόσον διαπιστωθούν τα προβλήματα.

-Η Σούπερ Λίγκα βοηθάει πολύ και στον εσωτερικό τουρισμό, συνεπώς βοηθάμε και στην ανάπτυξη.

-Παρά το όσα λέγονται και ακούγονται, η «ελλαδίτσα» είναι 10η στην ΟΥΕΦΑ. Και έχει πάρει και EURO, που δεν έχει πάρει η Αγγλία.

-Το φετινό πρωτάθλημα είναι πάρα πολύ ανταγωνιστικό. Ακόμη δεν ξέρουμε τι θα γίνει στην ουρά και ποιοι θα μπουν στα πλέι οφ.


Γιάννης Μώραλης:

-Στο θέμα των αδειοδοτήσεων, τα δεδομένα είναι διαφορετικά σε σχέση με πριν από δύο μήνες. Η ΕΠΟ ήρθε τώρα και μας είπε ότι είναι πιθανό 7-8 ομάδες να μην πάρουν άδεια. Θα μπορούσε να γίνει πρωτάθλημα, αλλά τι πρωτάθλημα; Με ποια εμπορική αξία; Με ποια τηλεοπτικά δικαιώματα; Η απόφαση που πήραμε για απαγόρευση μεταγραφών και όχι υποβιβασμό, ισχύει για ένα χρόνο. Θα το δούμε πώς θα πάει και του χρόνου θα το ξανασυζητήσουμε.

-Μια ευθύνη που έχουν οι ΠΑΕ, είναι ότι δεν έχουν φροντίσει να ρίξουν τους τόνους στον οπαδικό Τύπο, με τον οποίο είναι δεδομένο ότι υπάρχουν σχέσεις, ας μην κρυβόμαστε.

-Οι «κύκλοι» μέσω των οποίων γίνονται διαρροές προς τον Τύπο, όντως υπάρχουν ώστε να διοχετεύονται τοποθετήσεις των ομάδων. Αυτό συμβαίνει, πρώτον, για να μην έχουμε ευθύνες ως ΠΑΕ και δεύτερον, γιατί μια ΠΑΕ δεν θέλει να τοποθετηθεί επισήμως.

-Δεν θεωρώ ότι είναι κακό να βγάζουμε ανακοινώσεις για τη διαιτησία. Θεμιτό είναι. Σε όλη την Ευρώπη βγάζουν.

-Οι πρόεδροι όντως συντηρούν σχέσεις με τους συνδέσμους και τους οργανωμένους οπαδούς, αλλά αυτό γίνεται για να προστατεύσουν το γήπεδο τους. Όμως για την κατάσταση που επικρατεί, το 80% της ευθύνης το έχει η αστυνομία, δηλαδή η πολιτεία.

-Δεν υπάρχουν ύποπτα ματς στη Σούπερ Λίγκα.

-Δεν έχουμε κακή πρόθεση σε τίποτα απ’ όσα γίνονται στο ποδόσφαιρο. Έχουμε κάνει λάθη, έχουμε αδυναμίες, αλλά αυτό που κυρίως θέλουμε είναι να πάει το ποδόσφαιρο μπροστά. Προσωπική εκτίμηση είναι, ότι από το 2006 που υπάρχει η Σούπερ Λίγκα, το ποδόσφαιρο έχει λίγο βελτιωθεί.


Μιχάλης Αναγνώστου:

-Ως συνεταιρισμός, έχουμε πετύχει να απορροφήσουμε τους κραδασμούς της οικονομικής κρίσης.

-Στο πρόγραμμα αδειοδότησης διατηρήσαμε τα ίδια κριτήρια, όμως με άλλες κυρώσεις με στόχο την οικονομική εξυγίανση των ομάδων.

-Βελτιώσαμε τους αγωνιστικούς χώρους με εξαίρεση 1-2 γήπεδα που έμειναν εκτός για διάφορους λόγους.

-Ως φορέας αναπτύσσουμε πλούσια κοινωνική δράση.

ΠΗΓΗ: sport-fm.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags