Facebook Pixel Υποψίες με εισαγγελική βούλα
| 2012-04-10 21:10:00

Υποψίες με εισαγγελική βούλα

Υποψίες με εισαγγελική βούλα

Ο Ολυμπιακός πάει να δημιουργήσει παράδοση δώρων Πάσχα. Πασχαλιάτικα έδωσε το «τρίποντο» στη Λάρισα του Ουζουνίδη, για να βγει αυτή κάποτε στην Ευρώπη. Γράφει ο Αντώνης Καρπετόπουλος.

Τέτοια εποχή έχασε από τον Λεβαδειακό με τον Τροντ Σόλιντ να αναρωτιέται τι έπαθαν όλοι. Σε φιέστα έφερε ισοπαλία με τον Ιωνικό, που με εκείνον τον πόντο σώθηκε. Πέρυσι, μετά τη μαθηματική κατάκτηση του πρωταθλήματος, δέχτηκε τρία γκολ στο Περιστέρι: έξι όλα κι όλα είχε δεχτεί στις προηγούμενες δέκα αγωνιστικές! Δεν είναι τιμητικά αυτά τα αποτελέσματα, γιατί δείχνουν ότι η ομάδα χαλαρώνει και ξεχνάει κάτι σημαντικό: τον σεβασμό στο κοινό της. Αλλά δεν είναι και αποτελέσματα παρασκηνιακών διαβουλεύσεων: δεν μου προκύπτει π.χ. ότι ο Ολυμπιακός θα 'θελε να κάνει κάποια ζημιά στον Εργοτέλη και στον συμπαθή πρόεδρο στη Σούπερ Λίγκα κ. Παπουτσάκη και γι' αυτό έχασε από την Κέρκυρα.

Ηθος

Σε αυτή την αγωνιστική είχαμε διάφορα αποτελέσματα. Για παράδειγμα, εντυπωσιακό για την καθαρότητα του φετινού πρωταθλήματος είναι το παράδειγμα της καταδικασμένης Δόξας, οι παίκτες της οποίας «σκοτώθηκαν» για να κρατήσουν την ισοπαλία με τον Εργοτέλη που καιγόταν. Εξίσου σπουδαίο είναι ότι ο κουρασμένος και αποδεκατισμένος ΟΦΗ κέρδισε τον Παναιτωλικό παίζοντας σκυλίσια άμυνα. Σε άλλες εποχές τόσο η Δόξα όσο και ο ΟΦΗ πιθανότατα θα έδειχναν μικρότερο ζήλο, όμως κανείς δεν στέκεται σε αυτά τα αποτελέσματα: η υποψία ότι κάτι έγινε στο Καραϊσκάκη ιντριγκάρει περισσότερο από την επιβεβαιωμένη υπέροχη προσπάθεια της Δόξας και του ΟΦΗ. Δεν μας ενδιαφέρει το καλό: μας τραβάει όπως τη μέλισσα το μέλι το ύποπτο.

Υποψίες

Το ποδόσφαιρο παντού ζει και με υποψίες -δεν υπάρχει πρόβλημα. Το κακό στην περίπτωσή μας είναι ότι αυτές ενθαρρύνονται από τις πρακτικές του κράτους που προτιμά, αντί να ξεδιαλύνει γρήγορα ιστορίες που λιμνάζουν, να κρατά όμηρο τον κόσμο του ποδοσφαίρου αργοπορώντας να βγάλει τα πορίσματά του. Ολον τον χρόνο ακούγαμε τον Παύλο Γερουλάνο (κυρίως) αλλά και τον Παναγιώτη Μπιτσαξή να μιλάνε για κάθαρση και πρόοδο, όμως αυτές θα 'ρθουν μόνο όταν οι όποιες υποψίες προκαλούν μειδίαμα και αντιμετωπίζονται ως γραφικότητες. Οσο οι εισαγγελείς ψάχνουν υποθέσεις του 2009 (!) με ταχύτητες χελώνας, δεν κάνουμε τίποτα.

Εντύπωση

Εχω γράψει πολλές φορές πως η δική μου εντύπωση για τις πρακτικές της εισαγγελίας είναι ότι περισσότερο από το να ξεδιαλύνει τα πράγματα ενδιαφέρεται να είναι ο Ψωμιάδης στο εξωτερικό (άραγε, έχει ζητήσει κανείς την έκδοσή του;) και ο Μπέος προφυλακισμένος: μπορεί να κάνω και λάθος. Προφανώς οι εισαγγελείς νομίζουν ότι έτσι στέλνουν μηνύματα σκληρότητας της δικαιοσύνης και λειτουργίας του κράτους: ας μου επιτρέψουν να αμφιβάλλω. Οταν υπάρχουν εξήντα και βάλε παράγοντες, παίκτες και διαιτητές που περιμένουν να εξεταστούν και ακόμα δεν τους έχουν φωνάξει καν, η έρευνα της εισαγγελίας ως προς τους χρόνους χωλαίνει. Το να υπάρχουν ανοιχτοί φάκελοι και ανοιχτές υποθέσεις, ίσως να είναι χρήσιμο για την εισαγγελία (που δείχνει ότι δεν παραιτείται από το να βρει στοιχεία) -είναι όμως επιβλαβές και εν τέλει επικίνδυνο για το ποδόσφαιρό μας, που ζει σε ένα καθεστώς υποψιών στις οποίες υπάρχει και εισαγγελική βούλα.

Μπορεί

Ο Ολυμπιακός, ασυγκέντρωτος, ράθυμος στην αρχή, απρόσεκτος στη συνέχεια, άτυχος σε κάποιες τελικές προσπάθειες και κακός στην άμυνα μπορεί να χάσει ακόμα και από την Κέρκυρα. Η ήττα του πληγώνει τον κόσμο του, αντιμετωπίζεται ως τραύμα, υποχρεώνει τη διοίκηση να παρέμβει και να μοιράσει τιμωρίες και κάνει τον Βαλβέρδε να ψελλίσει λόγια αυτοκριτικής στη συνέντευξη Τύπου: όλα αυτά είναι συμβατά με την ποδοσφαιρική επικαιρότητα -συμβαίνουν παντού. Οταν όμως η εισαγγελία μιλάει με δημοσιογράφους, θεωρεί τον κάθε επαγγελματία παραμυθά αξιόπιστο μάρτυρα, στηρίζει έρευνες πάνω σε δηλώσεις πρωταγωνιστών τηλεοπτικών σόου, τότε δεν μιλάμε για ποδόσφαιρο, μιλάμε για κάτι άλλο: αν το καλοσκεφτείτε, οι ομάδες παίζουν με την υποχρέωση να αποδεικνύουν ότι είναι καθαρές. Δεν είναι κακό να πιέζονται σε αυτή την κατεύθυνση, όμως δεν είναι λογικό η κάθε τους ήττα να είναι ύποπτη και η κάθε τους νίκη περίπου υποχρεωτική.

Ψάχνουμε

Το ποδόσφαιρο αντέχει τις υποψίες -δεν αντέχει το δηλητήριο. Το πρωτάθλημα τελειώνει: ήταν ένα δύσκολο πρωτάθλημα. Είναι υποχρέωση της εισαγγελίας μέσα στο καλοκαίρι να έχει ολοκληρώσει την ανακριτική έρευνα, ώστε στο επόμενο πρωτάθλημα να μην υπάρχουν όμηροι. Το ποδόσφαιρο είναι κάτι σοβαρότερο από αυτό που πιστεύει ο Γερουλάνος…

Μπαράζ

O ΠΑΣ είναι εκτός κινδύνου, ο Λεβαδειακός με τη νίκη επί της Ξάνθης πήρε μια αναπνοή, αλλά χρειάζεται ακόμα δύο βαθμούς, αφού αν ισοβαθμίσει με την Κέρκυρα, δίνει μαζί της μπαράζ. Ο Παναιτωλικός έχει ελπίδα να σωθεί μόνο αν ο «Εργό» χάσει και τα δύο ματς και η Κέρκυρα κάνει μάξιμουμ 3 βαθμούς στα δύο ματς. Ολοι οι άλλοι είναι πλέον μπλεγμένοι πολύ –φυσικά άλλοι περισσότερο κι άλλοι λιγότερο.

• Η Κέρκυρα έχει 28 βαθμούς και δύο ματς με αδιάφορους: το πρώτο με τον ΟΦΗ και το δεύτερο με τον Αρη. Το μόνο κακό για την ομάδα του Νίκου Λυράκη, που θέλει να κάνει τρομερό φινάλε πριν φύγει από το «νησί των Φαιάκων», είναι ότι ο Εργοτέλης και ο ΟΦΗ έχουν διοικητικά πολύ καλή σχέση και ο ΟΦΗ δεν θέλει να ρίξει τον συντοπίτη του. Με τον Αρη η Κέρκυρα θα παίξει στο άδειο –λέω εγώ– «Κλ. Βικελίδης».

• Ο Εργοτέλης στους 29 βαθμούς είναι σε δύσκολη θέση, διότι παίζει με το Λεβαδειακό εντός και την Ξάνθη εκτός, δηλαδή με δύο ομάδες που κινδυνεύουν. Ακόμα κι αν κερδίσει τον Λεβαδειακό, δύσκολα θα βρει την Ξάνθη αδιάφορη, εκτός κι αν η ομάδα του Ουζουνίδη κερδίσει στη Νέα Σμύρνη.

• Ο Πανιώνιος έχει 32 βαθμούς κι ένα ματς με την Ξάνθη κι ένα με τον Αστέρα. Εχει επίσης υπέρ του μια πιθανή ισοβαθμία με την Κέρκυρα στους 34 βαθμούς. Αλλά αλίμονό του αν παίξει τόσο πολύ με τη φωτιά.

• Η Ξάνθη παίζει στη Νέα Σμύρνη και μέσα με τον Εργοτέλη. Θέλει μία νίκη: όλα δείχνουν ότι το ματς με τον «Εργό» τελευταία αγωνιστική (Κυριακή του Θωμά, του περίεργου…) θα 'ναι αγώνας μπαράζ.

➜Στην Ιταλία τα αποκαλούν «παιχνίδια τέλους σεζόν». Πρόκειται για ματς με αποτελέσματα που συνήθως έχουν μικρή σχέση με τη λογική, όπως αυτό που είδαμε στο Καραϊσκάκη. Το σενάριο σε αυτά είναι απλό: μια ομάδα με κίνητρο βρίσκει μια αδιάφορη και, μολονότι στα χαρτιά μοιάζει χαμένη από χέρι, την κερδίζει. Οταν αυτό συμβαίνει, το γήπεδο «βράζει» -έπειτα από κάνα δυο ώρες όλοι το ξεχνάνε. Το ίδιο θα συνέβαινε κι εδώ, αν δεν έτρεχε από πέρυσι το καλοκαίρι η έρευνα για τα στημένα που έχει δηλητηριάσει πλέον το μυαλό όλων.

Χάλασε το σχέδιο

➜Η αναβολή της αγωνιστικής χάλασε το Πάσχα του Νίκου Αναστόπουλου. Ο «allenatore» είχε αποφασίσει να πάει στην Κέρκυρα με τον ΟΦΗ Μεγάλη Τετάρτη και να μείνει στο «νησί των Φαιάκων» για να κάνει Πάσχα –με την Κέρκυρα τον συνδέουν άλλωστε πάρα πολλά. Τώρα που πήγε το ματς Τετάρτη του Πάσχα, το σχέδιο καταστράφηκε. Επειδή ουδέν κακόν αμιγές καλού, ας δώσει κάνα ρεπό στην ομάδα κι ας ανέβει επιτέλους Αθήνα. Τον αναζητούν οι φίλοι του για κάνα έκτακτο και υπάρχουν πλέον ανοικτά κι ένα σωρό θέματα…
 

ΠΗΓΗ: Sportday

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags