Facebook Pixel «Ιερή η αποστολή των Άρη και ΠΑΟΚ»
| 2011-02-15 13:25:00

«Ιερή η αποστολή των Άρη και ΠΑΟΚ»

«Ιερή η αποστολή των Άρη και ΠΑΟΚ»

Ο Ανδρέας Δημάτος γράφει στο blog του ότι η Θεσσαλονίκη είναι, πλέον, σημείο αναφοράς στην τρέχουσα ευρωπαϊκή σεζόν για την Ελλάδα…

Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει, αλλά δεν μας χαλάει καθόλου. Η Θεσσαλονίκη είναι πλέον το σημείο αναφοράς του ελληνικού ποδοσφαίρου στην τρέχουσα ευρωπαϊκή σεζόν και οι δύο με διαφορά πιο επιτυχημένοι εφετινοί μας εκπρόσωποι στις διασυλλογικές διοργανώσεις της UEFA είναι αντιμέτωποι με τη μεγάλη πρόκληση.

Ο ΠΑΟΚ με προσφορά 10,5 βαθμών και ο Αρης με 10 έχουν συμβάλλει τα μέγιστα ώστε η χώρα μας να έχει εφέτος την 10η καλύτερη ευρωπαϊκή συγκομιδή βαθμών στο πρώτο μισό της σεζόν (ακολουθούν ασθμαίνοντας ΑΕΚ με 6,5, Παναθηναϊκός με 6 και Ολυμπιακός με 3 πόντους), αλλά η αποστολή τους από εδώ και πέρα με φόντο τον Λευκό Πύργο της ελπίδας είναι ακόμα πιο δύσκολη.

Ξεκίνημα με τον Αρη του Γιώργου Μιχαλήτσου απέναντι στην πάμπλουτη πλέον Μάντσεστερ Σίτι του Σεΐχη Μανσούρ που έχει και Ελληνα μέτοχο (τον Βίκτωρα Ρέστη) στις 7 το απόγευμα στο απόρθητο επί 43 χρόνια «Κλεάνθης Βικελίδης»! Ο ΠΑΟΚ ακολουθεί την Πέμπτη στην Τούμπα με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, που έχει ήδη εξασφαλίσει τη συμμετοχή της στο επόμενο Champions League και μάλιστα απευθείας στους ομίλους.

Και μόνο το ότι για να καταφέρουν να ανεβάσουν την Ελλάδα στην προνομιούχο ένατη θέση στη βαθμολογία της UEFA και ο Αρης και ο ΠΑΟΚ θα πρέπει να προχωρήσουν μίνιμουμ μέχρι τη φάση των «16» του εφετινού Europa καταδεικνύει το απίθανο του στόχου, αλλά δεν μειώνει καθόλου την αναγκαιότητα της προσπάθειας για ό,τι καλύτερο μπορούν να πετύχουν και για τον εθνικό αλλά και για τον συλλογικό τους ευρωπαϊκό συντελεστή.

Αυτή τη στιγμή στην 9η θέση της βαθμολογίας βρίσκεται και λογικά θα παραμείνει η Ολλανδία, που συνεχίζει με τρεις ομάδες στο δεύτερο μισό της σεζόν. Και οι τρεις στο Europa με την Αϊντχόφεν να αντιμετωπίζει τη φορμαρισμένη γαλλική Λιλ, την Τβέντε τη ρωσική Ρούμπιν Καζάν και τον Αγιαξ την Αντερλεχτ, δηλαδή τις δύο ομάδες που απέκλεισαν την ΑΕΚ από τη συνέχεια της διοργάνωσης.

Αρης και ΠΑΟΚ δεν γίνεται βεβαίως με την κοινή λογική (την οποία πάντως και οι δύο ανέτρεψαν αρκετές φορές στη διάρκεια της μέχρι σήμερα ευρωπαϊκής τους παρουσίας) να καλύψουν τους περίπου 3.500 βαθμούς της διαφοράς από την Ολλανδία. Πιο εφικτός στόχος είναι ν καλύψουν τους περίπου 1.400 βαθμούς από την 10η Τουρκία που συνεχίζει μόνο με την Μπεσίκτας η οποία την Πέμπτη φιλοξενεί στην Πόλη την Ντιναμό Κιέβου για την ίδια φάση της διοργάνωσης.

Και πάλι όμως η αποστολή του Αρη και του ΠΑΟΚ είναι... ιερή για έναν βασικό λόγο. Ακόμα και αν (το πιθανότερο) δεν καταφέρουν τη μεγάλη και πέραν πάσης λογικής υπέρβαση, καλούνται να διατηρήσουν τις υφιστάμενες διαφορές στη βαθμολογία της UEFA ως έχουν και να αποτρέψουν το εξαιρετικά πιθανό ενδεχόμενο η Ολλανδία με Αϊντχόφεν, Τβέντε και Αγιαξ και η Τουρκία με την Μπεσίκτας να ανοίξουν κι άλλο τη διαφορά από την Ελλάδα.

Σε αυτή την περίπτωση η χώρα μας την επόμενη σεζόν θα ξεκινήσει μετά από πολλά χρόνια στην πρώτη δεκάδα της ευρω-βαθμολογίας και συγκεκριμένα από την προνομιούχο ένατη θέση μπροστά και από την Τουρκία και την Ολλανδία (βγάζουν πολύ καλύτερες σεζόν από την 5ετία τους) και πίσω από την Ουκρανία και την Πορτογαλία, που θα είναι πολύ πιο πάνω από εμάς.

Από εκεί και πέρα θα είναι στο χέρι των εκπροσώπων μας την επόμενη σεζόν να διατηρήσουν μέχρι το τέλος της περιόδου το κεκτημένο που θα δώσει στη χώρα μας μία επιπλέον ομάδα στο Europa League. Και στις εποχές του financial fair play ο καθένας μπορεί να καταλάβει ότι το κάθε ευρωπαϊκό εισιτήριο ισοδυναμεί με χρυσάφι.

Να θυμίσουμε ότι έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα και για τις δύο επόμενες ευρωπαϊκές σεζόν (2011-12 και 2012-13) δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι ως προς την ευρωπαϊκή εκπροσώπηση της χώρας μας. Με απλά λόγια ο πρωταθλητής Ελλάδας θα είναι απευθείας στους ομίλους του Champions League, ο δεύτερος (ή ο νικητής των πλέι οφ) θα έχει το δεύτερο εισιτήριο για τη διοργάνωση με δύο γύρους στον προκριματικό των μη πρωταθλητών και τρεις ακόμα ομάδες μας θα μετέχουν στην προκριματική διαδικασία του Europa League.

Πηγή: sentragoal.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags