Facebook Pixel Ας περάσει και από την Τρίπολη και τα ξαναλέμε...
| 2014-12-05 10:15:00

Ας περάσει και από την Τρίπολη και τα ξαναλέμε...

Ας περάσει και από την Τρίπολη και τα ξαναλέμε...

Το άρθρο του Δημήτρη Κριτή για τη νίκη του Παναθηναϊκού στο Αγρίνιο.

Την σπουδαιότητα αυτού του διπλού την γνωρίζουν και οι πέτρες. Άλλοι θα την χαρακτηρίσουν νίκη­ τίτλου, άλλοι περισσότερο εγκρατείς θα μιλήσουν για τρίποντο από αυτά που κάνουν τη διαφορά κατά μήκος της διοργάνωσης.

Σε κάθε περίπτωση, ο Παναθηναϊκός νίκησε άλλο ένα παιχνίδι που απέκτησε τον χαρακτήρα "must win", ώστε να μην επιτρέψει στον χθεσινό θριαμβευτή ΠΑΟΚ να απομακρυνθεί (νίκησε επίσης στο Αγρίνιο με 0­-1), αλλά και να μειώσει στο βαθμό τη διαφορά από τον Ολυμπιακό (που άφησε στο ίδιο γήπεδο δύο βαθμούς).

Ήταν μία πολύ δύσκολη, αλλά και 100% δίκαιη νίκη για τους κατά παράδοση "πράσινους" (απόψε ήταν μοβ), γιατί ήταν καλύτεροι συνολικά, με μεγαλύτερη κατοχή μπάλας και περισσότερες τελικές προσπάθειες. Φυσικά και δέχθηκαν φάσεις και μάλιστα τέτοιες που μπορούσαν να στοιχίσουν και να τους υποχρεώσουν να κυνηγήσουν στο σκορ, αλλά το τελικό αποτέλεσμα ήταν αυτό που δικαίωσε την ενενηντάλεπτη προσπάθειά τους.

Υπεροχή ποιότητας στην ενδεκάδα

Το σημαντικότερο ίσως στοιχείο στην αναμέτρηση του Αγρινίου, για λογαριασμό του "τριφυλλιού", ήταν η τακτική και η διαχείριση του αγώνα από τον πάγκο του. Δεν θα πω ότι ο "πράσινος" πάγκος ανέκτησε την εμπιστοσύνη του στο υλικό, γιατί θα ήταν λάθος. Δεν την έχασε ποτέ κι ας προδόθηκε από την συνολική αμυντική συμπεριφορά σε κάποια παιχνίδια.

Ήταν όμως η πρώτη ίσως φορά φέτος, που ο Γιάννης Αναστασίου και οι συνεργάτες του ακούμπησαν τόσο εμφατικά στην υπεροχή ποιότητας έναντι του αντιπάλου, στην επιλογή της αρχικής ενδεκάδας. Με κεντρικό αμυντικό δίδυμο τους Μέντες και Σίλντεφελντ που ξέρουν να ανεβάζουν την άμυνα και τη μπάλα, αλλά έχουν πρόβλημα με τη ταχύτητα των κόντρα επιθέσεων και χωρίς κλασικό κυματοθραύστη μπροστά τους.

Ήταν ξεκάθαρο ότι δεν ήθελε να επιτρέψει στον Παναιτωλικό να κάνει το παιχνίδι του έχοντας ψηλά τις γραμμές του και να έρθει σε θέση άμυνας κυρίως στον κεντρικό άξονα, αλλά να περιορίσει δραστικά τον αριθμό των παικτών που θα συμμετείχαν στο επιθετικό κομμάτι για τους γηπεδούχους, λόγω του δικού του επιθετικού σχήματος.

Εμπιστοσύνη στο "όσα έρθουν κι όσα πάνε"

Γι' αυτό και όταν οι περισσότεροι στοιχημάτιζαν ότι ο Μπεργκ θα περάσει στη θέση του Πέτριτς, τον δρόμο για τον πάγκο πήρε ο Καρέλης. Γιατί ο Αναστασίου δεν ήθελε να αφαιρέσει έναν παίκτη περιοχής (διατηρώντας τον Καρέλη που έπαιζε περισσότερο εκτός αυτής) σε χρόνο μάλιστα που ο Παναθηναϊκός με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα έψαχνε φάσεις πολιορκίας και τελειώματα της μιας επαφής.

Ρίσκαρε βεβαίως συνθήκες "ροντέο", όπως αυτές που επιβλήθηκαν στο τελευταίο τέταρτο του πρώτου ημιχρόνου, όταν και έμοιαζε να μην υπάρχουν μέσοι στο παιχνίδι, αλλά μόνο αμυντικοί και επιθετικοί, με τη μπάλα με πηγαίνει σε ρυθμούς προπόνησης από τη μία περιοχή στην άλλη και τις ευκαιρίες να διαδέχονται η μία την άλλη με καταιγιστικούς ρυθμούς.

Αλλά αφού δεν το πλήρωσε στην Τούμπα (γιατί ήταν οδηγός το παιχνίδι κόντρα στον ΠΑΟΚ), δεν θα μπορούσε να το πληρώσει στο Αγρίνιο. Τουλάχιστον έτσι το είχε στο μυαλό του και εκ του αποτελέσματος μπορεί να αισθάνεται ορθά σκεπτόμενος. Όπως και να έχει όμως, απαιτεί μεγάλη εμπιστοσύνη στους παίκτες σου, το να οδηγήσεις ένα παιχνίδι στο "όσα έρθουν κι όσα πάνε".

Γιατί λέμε ότι ήταν οδηγός το παιχνίδι της Τούμπας; Γιατί εκεί παρατάχθηκε με Πράνιτς κεντρικό αμυντικό μέσο, τους Δώνη και Μπούι εσωτερικούς μέσους και τον Ατζαγκούν σε πιο ελεύθερο ρόλο μπροστά. Εκεί βέβαια δεν είχε τον Μέντες και ο Λαγός που πέρασε στο τελευταίο εικοσάλεπτο στο παιχνίδι κουβαλούσε έναν μικροτραυματισμό.

Στο Αγρίνιο ήταν 100% επιλογή. Γιατί ο Λαγός ήταν μια χαρά και ο Μέντες θα μπορούσε επίσης να βρεθεί στη φυσική του θέση, με τον Τριανταφυλλόπουλο παρτενέρ του Σίλντενφελντ. Αυτό είναι που κρατάω και αυτός είναι που κατά τη γνώμη μου εκτοξεύει την αυτοπεποίθηση της ομάδας, περισσότερο και από το 0­-1.

Υ.Γ.: Ξέρω ότι θα φορτσάρουν και πάλι οι προσδοκίες τίτλου. Πιθανότατα θα τα πούμε και το μεσημεράκι της Παρασκευής. Αν περάσει νικηφόρα και από την Τρίπολη, με ΠΑΟΚ, Ολυμπιακό, Αστέρα και Παναιτωλικό στην έδρα του στον δεύτερο γύρο, θα έχει μπει για τα καλά στο κόλπο. Υπομονή λοιπόν μέχρι την Κυριακή.

Πηγή: contra.gr

 

 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags