Facebook Pixel Η νέα θεωρία που εντυπωσιάζει
Life
| 2014-10-20 00:02:00

Η νέα θεωρία που εντυπωσιάζει

Η νέα θεωρία που εντυπωσιάζει

Αμφίπολη: Το Discovery πιστεύει πως βρέθηκε το καλύτερο πορτραίτο του Μεγάλου Αλεξάνδρου!

Όλα τελικά στην Αμφίπολη έχουν να κάνουν με τον Μέγα Αλέξανδρο. Ή έτσι θέλουν να πιστεύουν όλοι!

Το παγκόσμιο παραλήρημα με τον εντυπωσιακό τάφο στο λόφο Καστά καλά κρατεί αφού όλοι κάνουν εικασίες και διατυπώνουν θεωρίες για το ποιος μπορεί να έχει θαφτεί στον μεγαλοπρεπή τάφο. Ο πιστός φίλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου Ηφαιστίωνας ή μήπως η μητέρα του, η Ολυμπιάδα.

Το Discovery θεωρεί πως το ψηφιδωτό με την αρπαγή της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα αφενός δείχνει το ποιος είναι θαμμένος στον τάφο και αφετέρου αποτελεί, σύμφωνα και με τον τίτλο του δημοσιεύματος, το καλύτερο πορτραίτο ου Μεγάλου Αλεξάνδρου που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα.
 

Το καλύτερο προτραίτο του Αλεξάνδρου!

Φιλοξενεί επίσης δηλώσεις του αιγυπτιολόγου και διάσημου Βρετανού συγγραφέα, Αντριου Τσαγκ που αναλύει γιατί το εντυπωσιακό ψηφιδωτό που ήρθε στο φως είναι το πιο καλό πορτραίτο του μεγάλου Στρατηλάτη!

Σύμφωνα με τον Τσαγκ, συγγραφέα του βιβλίου "Αναζητώντας τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου", «το ψηφιδωτό απεικονίζει τον Ερμή, το Πλούτωνα και την Περσεφόνη. Στην πραγματικότητα η αναπαράσταση της αρπαγής της Περσεφόνης έχει ανθρώπινες αντιστοιχίες», λέει και υποστηρίζει ότι ο Ερμής είναι ο Αλέξανδρος, ο Πλούτωνας ο Φίλιππος Β’ και η Περσεφόνη η Ολυμπιάδα.

«Πιστεύω ότι η Περσεφόνη αναπαριστά το πρόσωπο της γυναίκας που είναι θαμμένη στον τάφο, η οποία οδηγείται στον κάτω κόσμο. Αυτό σημαίνει ότι πρόκειται για κάποια σημαντική βασίλισσα της Μακεδονίας, η οποία πέθανε κάπου ανάμεσα στο 325-300 π.Χ. πιθανότατα στην Αμφίπολη, οπότε μπορούμε να υποθέσουμε ότι πρόκειται για την Ολυμπιάδα ή τη Ρωξάνη», λέει.

Ο Βρετανός συγγραφέας επικαλείται και τις δηλώσεις της γενικής γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, πως «οι σκηνές αυτές συνδέονται με τις λατρείες του κάτω κόσμου, με την Ορφική λατρεία- κάθοδος στον Άδη-καθώς και με τις διονυσιακές τελετές».
 

Η κοκκινομάλλα... Ρωξάνη


Ο Άντριου Τσαγκ στέκεται και στο γεγονός πως η Περσεφόνη στο ψηφιδωτό απεικονίζεται κοκκινομάλλα. Και αυτός είναι ένας ακόμη λόγος που τον κάνει να πιστεύει πως πρόκειται για την Ολυμπιάδα.


«Η Ρωξάνη, η σύζυγος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, προερχόταν από την περιοχή του σημερινού Αφγανιστάν, κάτι που καθιστά εξαιρετικά σπάνια την πιθανότητα να είναι στην πραγματικότητα κοκκινομάλλα. Στον αντίποδα η Ολυμπιάδα προερχόταν από τους Μολοσσούς της Ηπείρου, όπου τα κόκκινα μαλλιά ήταν κάτι το συνηθισμένο» λέει.

Ο Ερμής, ο Πλούτωνας, ο Αλέξανδρος και ο Φίλιππος

Σύμφωνα με τον Τσαγκ, τα άλλα δυο πρόσωπα του ψηφιδωτού είναι οι δυο μεγάλοι... πρωταγωνιστές στη ζωή της Ολυμπιάδας.

«Ο Πλούτωνας μοιάζει με τον Φίλιππο Β’. Είναι εστεμμένος σαν βασιλιάς και έχει γυρισμένη τη δεξιά πλευρά του κεφαλιού του: το δεξί μάτι του Φιλίππου ήταν παραμορφωμένο εξαιτίας μιας πληγής από βέλος κατά τη διάρκεια της πολιορκίας της Μεθώνης 356 π.Χ., οπότε η δεξιά πλευρά του προσώπου του δεν μπορούσε να εμφανίζεται.

Είναι τεράστια ειρωνεία να απεικονίζεται ο Φίλιππος στο ψηφιδωτό ως εκείνος που μεταφέρει τη Ρωξάνη στον κάτω κόσμο, καθώς, υπάρχουν αρκετές φήμες που θέλουν την Ολυμπιάδα να είχε σχέση με την δολοφονία του.

Όσον αφορά στον Ερμή, εμφανίζεται με μια συγκεκριμένη κίνηση, δράμα και φροντίδα. Σχεδόν κλέβει την παράσταση. Αν πρέπει να το προσωποποιήσουμε θα έπρεπε να είναι ένα πρόσωπο κοντά στη βασίλισσα».

Ο Τσαγκ σημειώνει πως στο ψηφιδωτό ο Φίλιππος απεικονίζεται σχεδόν στην ηλικία του θανάτου του (77 ετών), ενώ ο Ερμής δείχνει σχεδόν 20 ετών. Και διερωτάται ποιος ήταν 20 ετών όταν πέθανε η Ρωξάνη; Η απάντηση σαφής: ο Μέγας Αλέξανδρος.

Πηγή: newsit.gr

 

 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags