Facebook Pixel Το ντέρμπι είναι... ντέρμπι!
| 2014-12-27 00:50:00

Το ντέρμπι είναι... ντέρμπι!

Το ντέρμπι είναι... ντέρμπι!

Ο Ολυμπιακός υποδέχεται τον Παναθηναϊκό και ο Βασίλης Σκουντής επιχειρεί να ανιχνεύσει το έδαφος του ντέρμπι.

Βλέπω αυτή την ώρα στην τηλεόραση τη διαφήμιση με τον Σλότερ να κατεδαφίζει την πυραμίδα με τους κουραμπιέδες κι αναρωτιέμαι τι θα γινόταν εάν αυτό η σκηνή εκτυλισσόταν στην πραγματικότητα: να κουβάλαγαν δηλαδή οι παίκτες του Παναθηναϊκού στο ΣΕΦ τους κουραμπιέδες που σώθηκαν από την ατζαμοσύνη του Αμερικανού πόιντ γκαρντ και να τους καλωσόριζαν οι εν Χριστώ αδελφοί τους του Ολυμπιακού, έχοντας τον δίσκο με τα μελομακάρονα για να ανταλλάξουν τραταρίσματα και ευχές!

Η το άλλο; Να ήταν λέει, τόσο πιασάρικο και... αθάνατο το πνεύμα των Χριστουγέννων ώστε αύριο οι οπαδοί του Ολυμπιακού και στον δεύτερο γύρο εκείνοι του Παναθηναϊκού να χειροκροτήσουν τον Μαυροκεφαλίδη και τον Σπανούλη, όπως συνέβη χθες το βράδυ με τον Λεμπρόν Τζέιμς στο Μαϊάμι!

Και στο καπάκι να καθόντουσαν, λέει, και στο ένα γήπεδο και στο άλλο, ο Σπανούλης και ο Διαμαντίδης και να χαριεντίζονται όπως το έκαναν σε κοινή θέα (και όχι για τα μάτια του κόσμου) ο προδότης Τζέιμς και ο αιωνίως πιστός Ντουέιν Γουέιντ!

Δεν τα γράφω όλα αυτά για να προκαλέσω προβληματισμό, ούτε καν απλή σπέκουλα, άλλωστε την πιο συγκλονιστική αλήθεια δεν τη φανέρωσαν με τις αγκαλιές και το "je t' aime" τους οι δυο πρώην συμπαίκτες (και μάλιστα σε διαδοχικά ενσταντανέ πριν, στην ανάπαυλα και στη λήξη του ματς), αλλά είχε σπεύσει να την αποκαλύψει την παραμονή ο Ερικ Σπόελστρα...

Ρωτήθηκε ο προπονητής των Χιτ για τη διάθεση του ενόψει του (κωδικοποιημένου, άλλωστε γι αυτά ζουν οι Αμερικανοί) "homecoming"του Τζέιμς και η -αντί άλλης απαντήσεως- χειρονομία του αποτελεί ένα ράπισμα στην ευρωπαϊκή και δη στην άγρια ελληνική κουλτούρα. Ο Σπόελστρα έδειξε τις γιγαντοφωτογραφίες που κοσμούν το γραφείο του, αλλά και το "Championship Αlley" (ΣΣ: ο διάδρομος που οδηγεί στα αποδυτήρια της ομάδας στην "American Airlines Arena") εις ανάμνησιν των δυο θριάμβων και από τις οποίες -ω του θαύματος- δεν έχει σβηστεί με φούμο η φάτσα του Λεμπρόν!

Αλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε, αλλά μιας και ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για το δεύτερο ντέρμπι της σεζόν (κι ενώ η τύχη του πρώτου πηγαινοέρχεται από το ΑΣΕΑΔ στον αθλητικό δικαστή) άλλα λόγια να αναρωτιόμαστε κιόλας τι μπορεί να συμβεί στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας...

Δεν είμαι μάγος για να το προβλέψω, άλλωστε η απλοϊκότητα του κλισέ "το ντέρμπι είναι ντέρμπι" επιβεβαιώθηκε με τον πιο τρανό τρόπο στις 9 Οκτωβρίου, από το 77-76 που σε έναν βαθμό κιόλας χαρακτηρίστηκε περισσότερο ως ήττα του Ολυμπιακού, παρά ως νίκη του Παναθηναϊκού...

Μετρώντας αντιστρόφως, λοιπόν, προς το τζάμπολ, περιορίζομαι στο να διατυπώσω μερικά ερωτήματα τις απαντήσεις των οποίων περιμένουν εναγωνίως οι δυο μονομάχοι, αλλά και ολάκερη η μπασκετική πιάτσα. Εχουμε και λέμε λοιπόν:

Θα εισαγάγει κάποια καινά δαιμόνια σε οποιοδήποτε επίπεδο (προετοιμασία, τακτική, διανομή ρόλων, διαχείριση καταστάσεων) ο πρωτάρης σε ντέρμπι αιωνίων Γιάννης Σφαιρόπουλος, ώστε να ενδυναμώσει τα πλεονεκτήματα και να καμουφλάρει τα μειονεκτήματα της ομάδας του; Παρεμπιπτόντως ο προπονητής του Ολυμπιακού θα αντιμετωπίσει τους "πράσινους" για `14η φορά στην καριέρα του και το ρεκόρ του (με τον ΠΑΟΚ, τον Κολοσσό Ρόδου και τον Πανιώνιο) είναι 1-13, μάλιστα στη μοναδική νίκη του (με 63-56 στη Νέα Σμύρνη) κορυφαίος παίκτης των "κυανερύθρων" ήταν ο Βλαδίμηρος Γιάνκοβιτς!

Ποια απλή και αναμενόμενη ή ... σύνθετη και απροσδόκητη τακτική θα χρησιμοποιήσει ο Ιβάνοβιτς για το μαρκάρισμα του Βασίλη Σπανούλη; Τις προηγούμενες δυο σεζόν οι αλλεπάλληλες βοήθειες που -βάσει του σχεδίου του Πεδουλάκη- έσπευδαν να δίνουν ο Λάσμε και ο Γκιστ, είχαν ως αποτέλεσμα την παγίδευση του αρχηγού του Ολυμπιακού, ο οποίος από ένα σημείο και πέρα, εκτός από το οφθαλμοφανές αγωνιστικό πρόβλημα, έπρεπε να ξεπεράσει και το παρελκόμενο της ψυχολογίας. Οι αριθμοί επ' αυτού είναι...αμείλικτοι: στα τελευταία 16 ντέρμπι αιωνίων, οV-Span έχει μέσο όρο 9.1 πόντους, 3.7 ασίστ και 2.9 λάθη, σουτάροντας με 35% στα δίποντα (28/80), 18.8% στα τρίποντα (17/90) και 61.9% στις βολές (39/63).

Σε τι τέμπο και σκορ θα κυμανθεί ο αγώνας: Τα προηγούμενα δυο χρόνια, ο Παναθηναϊκός κατέβασε τον ρυθμό και την παραγωγικότητα των μεταξύ τους αναμετρήσεων και ευνοήθηκε από αυτό το στιλ. Λόγω της έδρας, του ελλείμματος του σε παιχνίδι με πλάτη προς το καλάθι (απόντος μάλιστα και του Πρίντεζη) και της ανάγκης του Σπανούλη να απεγκλωβιστεί από τα "double team" και να βρει τα λεγόμενα "uncontested shots", ο Ολυμπιακός θεωρητικώς βολεύεται και ως εκ τούτου θα επιδιώξει να επιταχύνει τον ρυθμό, να πλειοδοτήσει (μέσω της επιθετικής άμυνας και τωνhedge-out στην άμυνα pick n' roll) σε κατοχές, να ανοίξει τον ρυθμό και να βρει σκορ στο ανοικτό γήπεδο. Ο Παναθηναϊκός των προηγουμένων δυο ετών θα έπρεπε να αλλάξει τη λεοντή του για να ανταποκριθεί σε αυτό το στιλ, ωστόσο στην τρέχουσα σεζόν δείχνει ότι μπορεί να το υποστηρίξει περισσότερο.

Τι και πόσο θεαματικά μπορεί να αλλάξει το status των "πρασίνων' ο Ντεμάρκους Νέλσον; Φαίνεται ότι μπορεί να το κάνει λιγότερο απ' ό,τι ο Σλότερ και ο Μπλουμς στην επίθεση, αλλά περισσότερο στην άμυνα, στη δημιουργία και στο support που χρειάζεται ο Διαμαντίδης.

Πώς θα ματσάρουν ο Ντάνστον και ο Χάντερ τον Μπατίστα και τον Μαυροκεφαλίδη; Ο Μπαρτζώκας εγκατέλειψε τη λογική των "δεινόσαυρων" τύπου Μπέγκιτς, Σίμονς, Σερμαντίνι και προσαρμόστηκε στη μόδα (των Χιτ και της Μακαμπί) με δυο αθλητικούς, γρήγορους και ομοιόμορφους ψηλούς, ενώ ο Παναθηναϊκός αντιπαρατάσσει τον Μπατίστα που είναι σέντερ κλασικότερου τύπου (αλλά και επιρρεπής σε φάουλ και κυρίως σε λάθη) και τον Μαυροκεφαλίδη ο οποίος διαθέτει άρτια τεχνική και μπορεί να τελειώνει φάσεις.

Ποιο ρόλο θα παίξει το λεγόμενο 'second unit" ένθεν κακείθεν; Πέρα δηλαδή από τους συνήθεις υπόπτους και μπαρουτοκαπνισμένους στα ντέρμπι, ποιοι άλλοι παίκτες μπορούν να βγουν μπροστά και να γίνουν ήρωες της μιας νύχτας; Ενα ντέρμπι "σηκώνει" ενίοτε τέτοια ξεπετάγματα διότι στην προκειμένη περίπτωση παίζουν ρόλο οι προσωπικότητες και το ένστικτο των παικτών. Υπ' αυτήν την έννοια, έχω την περιέργεια να δω πώς θα αντιδράσουν και σε ποιο βαθμό μπορούν να επηρεάσουν τα δρώμενα (ανεξαρτήτως των στατιστικών τους στην εφετινή σεζόν), ο Αγραβάνης, ο Λαφαγέτ, ο Γιάνκοβιτς και ο Μπλουμς...

ΥΓ: Τα υπόλοιπα επί του παρκέ. Καλό ντέρμπι να ΄'χουμε, αξίζει και στις ομάδες και σε όλους μας...

ΠΗΓΗ: gazzetta.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags