Facebook Pixel Άρθρο για μπασκετικό Άρη: Χταπόδι με πέντε πλοκάμια
Μπάσκετ
| 2015-11-29 16:56:00

Άρθρο για μπασκετικό Άρη: Χταπόδι με πέντε πλοκάμια

Άρθρο για μπασκετικό Άρη: Χταπόδι με πέντε πλοκάμια

O Νίκος Παπαδογιάννης αισθάνεται δικαιωμένος από την εμφάνιση του Άρη στο "κιτρινόμαυρο" ντέρμπι του Σαββάτου.

Δεν το έβγαζα από το μυαλό μου όταν έλεγα –στην «τηλεοπτική» μπασκετοκουβέντα της περασμένης Τετάρτης- ότι ο Άρης είναι σήμερα καλύτερη ομάδα από την ΑΕΚ. Παρακολούθησα προσεκτικά όλους τους αγώνες των δύο ομάδων στο Eurocup και έριξα την ψήφο μου με περίσκεψη.

Κάποιοι αναγνώστες έσπευσαν να με εγκαλέσουν, αλλά χθες θα έφαγαν τα λόγια τους. Η διαφορά ανάμεσα στις δύο ομάδες ήταν πολύ μεγάλη και καθρεφτίστηκε πιστά στο τελικό σκορ και στο +20 που άνοιξε κάποια στιγμή ο Άρης.

Η έμφαση, βεβαίως, είναι στους χρονικούς περιορισμούς: «σήμερα» και «χθες». Οι αλλαγές που έγιναν και θα γίνουν, από Μανωλόπουλο και Μαυροειδή μέχρι Κούπερ και …βλέπουμε, ασφαλώς θα βελτιώσουν την εικόνα της ΑΕΚ. Ωστόσο, το πρώτο πραγματικά δύσκολο crash test στο πρωτάθλημα συνοδεύτηκε από ένα μικρό ξεγύμνωμα.

Ο Άρης υπερείχε ολοφάνερα σε ομοιογένεια και χημεία. Στη μία από τις δύο κίτρινες γωνίες του ρινγκ, καθόταν μία ασύνδετη και ασυνάρτητη ομάδα φθινοπώρου. Ο αντίπαλός της, αντίθετα, μοιάζει πανέτοιμος να αντιμετωπίσει τις κακουχίες του χειμώνα.

Η νίκη επί της ΑΕΚ καθιστά τον Άρη φαβορί για την 3η θέση της Λίγκας, με όσα αυτό συνεπάγεται. Ο ημιτελικός του Κυπέλλου με τον Παναθηναϊκό στο ίδιο ΟΑΚΑ είναι μία τεράστια πρόκληση –αφού φέρνει μαζί του μισή κούπα- και απέχει πλέον λιγότερο από τέσσερις εβδομάδες.

Δεν χρειάζεται πολλή ανάλυση ο χθεσινός αγώνας. Ο Άρης ήταν απλώς ο Άρης, ο γνωστός Άρης που έχει στην πρώτη του γραμμή δύο Αμερικανούς επιπέδου Ευρωλίγκας: Ουάιτ και ΜακΝήλ έβγαλαν από το καπέλο τους 35 πόντους με 11/21 σουτ και 10/10 βολές, αλλά και 10 ριμπάουντ, 6 ασίστ, 3 τρίποντα, 2 κλεψίματα, 1 τάπα, 9 κερδισμένα φάουλ και μόνο 4 λάθη.

Η μαύρη βραδιά της Ποντγκόριτσα, όπου το δίδυμο κόντεψε να γκρεμίσει το ταμπλό (με 1/25 σουτ, απίστευτο, αλλά αληθινό και εφιαλτικό) κλειδώθηκε με συνοπτικές διαδικασίες στο χρονοντούλαπο.

Ο Ουότερς με τον Χάγκινς κράτησαν ψηλά τον δείκτη της ποιότητας στο made in USA κουαρτέτο, ενώ οι Έλληνες ρολίστες (Ξανθόπουλος, Σίμτσακ, Πελεκάνος, Μούρτος, Ζάρας) και ο Κόεν πρόσθεσαν πολύτιμες πινελιές ενέργειας και θάρρους.

Άνθρωποι που γνωρίζουν το μπάσκετ καλύτερα από εμένα επαινούν σε κάθε ευκαιρία το αμυντικό πλάνο του Δημήτρη Πρίφτη, ο οποίος διάλεξε τους κατάλληλους παίκτες –αθλητικούς, γρήγορους, φιλόδοξους, ποιοτικούς- για να εφαρμόσει το πλάνο που είχε στο μυαλό του. Όταν ο Άρης απλώνεται στο γήπεδο για να παίξει αυτό το ζον-πρες σε σχηματισμό 1-2-2, θυμίζει χταπόδι με πέντε πλοκάμια.

Το μοναδικό του ψεγάδι είναι η λειψανδρία που συχνά προκύπτει από τα αναπόφευκτα φάουλ. Για πολλοστή φορά, ο Άρης κινδύνευσε να αποδεκατιστεί από τα σφυρίγματα των διαιτητών, χωρίς να υπονοώ ότι αδικήθηκε. Ο Ουάιτ υπέπεσε στο 5ο του αρκετή ώρα πριν το φινάλε, ο ΜακΝηλ και ο Ουότερς τελείωσαν τον αγώνα με 4, τρεις άλλοι παίκτες με 3.

Τα ίδια έγιναν στην Ποντγκόριτσα, στην Πάνορμο και αλλού. Ισως αποδειχθεί χρήσιμο ένα έξτρα κορμί. Ο Τσούπκοβιτς φαίνεται ανήμπορος να προσφέρει και είναι αναλώσιμος. Κανένας παίκτης του Άρη δεν έφτασε χθες τα 30 λεπτά συμμετοχής.

«Δεν μου αρέσουν οι πολλές αλλαγές», έλεγε από το μικρόφωνο του ΟΤΕ ο φίλτατος Δήμος Ντικούδης. Μιλούσε όχι για τον Άρη, αλλά για την αγαπημένη του ΑΕΚ. Είχε δίκαιο και ταυτοχρόνως άδικο. Ο Άρης δεν έχει λόγο να ανακατέψει πολύ την τράπουλα, αλλά στελεχώθηκε σωστά. Της ΑΕΚ όμως ο αρχικός σχεδιασμός ήταν γεμάτος ανορθογραφίες.

Η άφιξη του Ντι Τζέι Κούπερ, που στο ντεμπούτου έγραψε 12 πόντους, 6 ασίστ, 5 ριμπάουντ, 2 κλεψίματα σε 31 λεπτά, φάνηκε από την πρώτη κιόλας μέρα ότι θα διορθώσει μερικές μουντζούρες. Την πρόκριση στους 32 του Eurocup, όμως, θα πρέπει να την κυνηγήσουν οι υπόλοιποι. Η πρώτη μέτρια βραδιά του Λουκά Μαυροκεφαλίδη έκανε τους συμπαίκτες του να χαμηλώσουν το βλέμμα.

Τουλάχιστον απομακρύνθηκε το ενδεχόμενο «υποβιβασμού» του Παναθηναϊκού στο Eurocup. Η νίκη του στο Κορδελιό ήταν το καλύτερο νέο της εβδομάδας στο ευρωπαϊκό μέτωπο. Αυτή τη φορά, ο Σάσα Τζόρτζεβιτς δικαιούται χειροκρότημα, αφού παρουσίασε την ομάδα του ετοιμοπόλεμη και αποφασιστική στο κρισιμότερο παιχνίδι της χρονιάς.

Ο Νικ Καλάθης πέτυχε το τρίποντο της νίκης και ο Τζέιμς Φελντίν τράβηξε το κάρο από τη λάσπη, αλλά στα δικά μου μάτια ήταν άλλος ο ήρωας. Ο Αντώνης Φώτσης. Αυτός που –μαζί με τον Διαμαντίδη- ένιωθε βαρύ το «πρέπει» της βραδιάς.

Ο Ουφούκ Σαρίτσα σημάδεψε –όπως και άλλοι προπονητές πριν από αυτόν- τα γέρικα πόδια του Φώτση στην τελική ευθεία (όταν οι «πράσινοι» έπαιζαν δίχως σέντερ), αλλά ο υπαρχηγός του Παναθηναϊκού θωράκισε το καλάθι σε τρεις απανωτές απόπειρες των Τούρκων, απέναντι σε πιο ευέλικτους αντιπάλους: Τζάστιν Κάρτερ και Μπαϊγκιούλ.

Αυτά συνέβησαν στο τελευταίο δίλεπτο. Αλλά δεν έφταναν. Χρειαζόταν και μία παρέμβαση στην άλλη άκρη του γηπέδου.

Στην κρισιμότερη επίθεση του Παναθηναϊκού, ο Φώτσης είχε το σουτ, αλλά έπραξε το σωστό, αφού υπήρχε παίκτης της Καρσίγιακα στο οπτικό του πεδίο. Η έξτρα πάσα του στον αφρούρητο Νικ Καλάθη άξιζε το βάρος της μπάλας σε χρυσάφι.

Πηγή: gazzetta.gr  

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags