Facebook Pixel Τι γίνεται με τα χρέη της ΠΑΕ ΑΕΚ;
| 2014-05-01 22:00:00

Τι γίνεται με τα χρέη της ΠΑΕ ΑΕΚ;

Τι γίνεται με τα χρέη της ΠΑΕ ΑΕΚ;

Η δικηγόρος Πέννυ Κονιτσιώτη που δημιούργησε σαν δικηγόρος του Μακεδονικού το πρώτο δεδικασμένο για μεταφορά χρεών ΠΑΕ στο μητρικό Ερασιτεχνικό σωματείο καταθέτει την νομική της άποψη για το σοβαρό αυτό θέμα.

«Τι σημαίνει η λύση και εκκαθάριση της ΠΑΕ για τον Ερασιτέχνη, η θέση της ενώπιον FIFA και ΕΠΟ και η σχέση της με τη σύσταση νέας ΠΑΕ»

Όπως είναι πλέον ξεκάθαρο στην ισχύουσα ελληνική αθλητική νομοθεσία και νομολογία, από τη στιγμή που μια ΠΑΕ τίθεται σε καθεστώς λύσης και εκκαθάρισης, το ιδρυτικό της Σωματείο (Ερασιτεχνική) δεν αποκτά τις υφιστάμενες υποχρεώσεις της προς το Δημόσιο, Εφορία, ΙΚΑ, εργαζόμενους, και ποδοσφαιριστές της αλλά και προς τους λοιπούς τρίτους, συνεργάτες της κλπ. Οι εκκρεμείς λοιπόν υποχρεώσεις της ΠΑΕ προς τους ποδοσφαιριστές της εξακολουθούν να υφίστανται και εκείνοι πλέον για τη διεκδίκησή των οφειλομένων τους μπορούν: α) εφόσον η ΠΑΕ διαθέτει περιουσιακά στοιχεία κατά το στάδιο της εκκαθάρισης, να απευθυνθούν είτε στις αθλητικές επιτροπές της ΕΠΟ, είτε/και στα αστικά δικαστήρια της χώρας για να διεκδικήσουν τις αξιώσεις τους κατά της ΠΑΕ, β) εφόσον η ΠΑΕ δεν διαθέτει περιουσιακά στοιχεία, να απευθυνθούν στα αστικά και ποινικά δικαστήρια της χώρας κατά των νομίμων εκπροσώπων της, κάνοντας χρήση του άρθρου 118Α, παράγραφος 4 του Ν. 2725/1999 (όπως αυτό προστέθηκε με το άρθρο 20 Ν. 3479/2006, ΦΕΚ Α 152/19.6.2006) «Ευθύνες διοικούντων αθλητικά νομικά πρόσωπα» όπου ορίζονται επί λέξει: «Οι Πρόεδροι των Δ.Σ., διευθυντές, διαχειριστές, διευθύνοντες σύμβουλοι και εκκαθαριστές των Α.Α.Ε., Τ.Α.Α. ή σωματείων, που συμμετέχουν στα επαγγελματικά πρωταθλήματα, ευθύνονται αλληλεγγύως και εις ολόκληρον με το αντίστοιχο νομικό πρόσωπο για τα χρέη που αυτό δημιουργεί κατά το χρονικό διάστημα της θητείας τους». Τα παραπάνω ισχύουν καταρχήν για τους Έλληνες ποδοσφαιριστές, ενώ για τους αλλοδαπούς θα πρέπει καταρχήν κανείς να αναζητήσει τι έχει καθορισθεί στο υπογεγραμμένο συνήθως ιδιωτικό συμφωνητικό (που συνοδεύει το επαγγελματικό συμβόλαιο που υποβάλλεται στη Super League) όπου συνήθως ορίζεται ποιο αθλητικό δικαστήριο θα επιλύσει οιαδήποτε τυχόν διαφορά προκύψει κατά τη διάρκεια ισχύος του. Στην Ελλάδα ειδικά τα επαγγελματικά συμβόλαια της Super League ορίζουν εκ των προτέρων ότι «κάθε διαφορά μεταξύ των μερών επιλύεται από την Πρωτοβάθμια Επιτροπή Επίλυσης Οικονομικών Διαφορών και σε δεύτερο βαθμό από το Διαιτητικό Δικαστήριο της ΕΠΟ».

Διαβάστε το υπόλοιπο θέμα στο aek365.com

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags