Facebook Pixel Mαύρο άλογο με μπλε φορεσιά
| 2014-07-23 22:06:00

Mαύρο άλογο με μπλε φορεσιά

Mαύρο άλογο με μπλε φορεσιά

Oσες φορές σκέφτηκα να αναλύσω τα δεδομένα της νέας Εθνικής, ένα ενοχλητικό διαβολάκι στεκόταν στον ώμο μου και με συμβούλευε να περιμένω. Γράφει ο Νίκος Παπαδογιάννης

«Ο Κουφός λέει ότι θα έρθει, αλλά του αρέσει να ξελέει», μου υπενθύμιζε. «Τον Σοφοκλή μη τον υπολογίζεις, όλο στρατιώτης δηλώνει και όλο λιποτακτεί. Ο Καλάθης είναι στον αέρα και το θέμα με τον Ολυμπιακό δεν έχει τελεσιδικήσει». Παραείμαι παλιοσειρά για να αγνοήσω τέτοιες καίριες επισημάνσεις.

Ειδικά η εκκρεμότητα με τον Καλάθη θα μπορούσε να γίνει δυναμίτης στα θεμέλια της ομάδας, αφού ο Ελληνοαμερικανός είναι αναντικατάστατος. Καταστροφή θα μπορούσε να προκαλέσει και η ιστορία με τα ασφαλιστήρια, αλλά αυτή έβρισκα τρόπους να την προσπεράσω. Ποτέ μου δεν πίστεψα ότι οι Αγγελόπουλοι θα έβαζαν μπουρλότο στην Εθνική μόνο και μόνο για να βάλουν τρικλοποδιά στον Βασιλακόπουλο. Οι Αγγελόπουλοι του Μαΐου, μπορεί. Του Ιουλίου, όχι.

Ώσπου, ολοκληρώθηκε η αντίστροφη μέτρηση και μπήκαν οι παίκτες στο ρημάδι το λεωφορείο. Ο απολογισμός των απωλειών οδυνηρός, αλλά όχι καταλυτικός: Σπανούλης, Περπέρογλου, Κουφός, Σχορτσανίτης, Μαυροκεφαλίδης και οι Φώτσης, Μπράμος που περίσσεψαν. Οποιοσδήποτε από τους επτά θα μπορούσε να παίξει σημαντικό ρόλο στην ομάδα, αλλά δεν έχει νόημα να χαραμίσουμε φαιά ουσία και στήλες εφημερίδας στα «εάν» και στα «γαμώτο».

Η γραμμή των ψηλών άδειασε σε σημαντικό βαθμό, αλλά οι 4 βασικοί είναι πρώτης γραμμής και οι 3 εφεδρικοί μπορούν να δώσουν λύσεις. Πέρυσι στο Ευρωμπάσκετ είχε ρόλο ο άγουρος Καββαδάς, ενώ ο Μαυροκεφαλίδης έπαιζε βασικό πεντάρι!

Σχετική λειψανδρία υπάρχει και στην περιφέρεια, αλλά το κουαρτέτο Καλάθη, Μάντζαρη, Σλούκα, Ζήση προσφέρει ευελιξία, ποιότητα, διάθεση, νιάτα, πείρα και τα γρήγορα πόδια που τόσο έλειψαν πέρυσι. Ο Παπανικολάου λογίζεται πια ως στέλεχος της ηγετικής ομάδας, ενώ ο Βασιλειάδης δίνει το «αναίσθητο» σουτ που χρειάζεται κάθε ομάδα.

Τέλος, ο μικρός, ο Αντετοκούνμπο, είναι ένας μπαλαντέρ που λύνει τα χέρια του προπονητή, ένα πρόσωπο-κλειδί που μπορεί να κλείσει οποιαδήποτε τρύπα και ταυτόχρονα να διευκολύνει έναν ανανεωμένο τρόπο παιχνιδιού, πιο γρήγορο, πιο ελκυστικό, ελπίζω και πιο αποτελεσματικό.

 Ο Φώτης Κατσικάρης θα γυαλίσει τον τυφλοσούρτη που του άφησαν κληρονομιά οι προκάτοχοι και θα προσπαθήσει να προσθέσει τις προσωπικές του πινελιές, με το πλεονέκτημα του ανθρώπου που γνωρίζει καλά το υλικό του και χαίρει γενικής εκτίμησης.

Μου αρέσει πολύ αυτή η 12άδα που θα παραταχθεί στις 30 Αυγούστου στο Παβεγιόν Σαν Πάμπλο της Σεβίλλης. Με ιντριγκάρει και με κάνει να ανυπομονώ, παρά τις ελλείψεις της. Εάν δεν μεσολαβήσουν τραυματισμοί και άλλα απρόοπτα, η Εθνική μας μπορεί να αποδειχθεί «μαύρο άλογο» της διοργάνωσης και να βγάλει το λάδι των μεγάλων που θα συναντήσει στο διάβα της.

Πρώτα απ' όλα, όμως, θα πρέπει να κρατήσει το μυαλό μέσα στο κεφάλι και τα πόδια καρφωμένα στη γη, ώστε να μην τρακάρει πάλι στο πρώτο δέντρο. Ο όμιλος είναι δύσκολος και κανένας δεν δικαιούται να θεωρεί δεδομένες τις τρεις νίκες, όταν έχει να αντιμετωπίσει τις Αργεντινή, Κροατία, Πουέρτο Ρίκο, Σενεγάλη και Φιλιππίνες.

Πηγή: sday.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags