Facebook Pixel Το δημόσιο συμφέρον είναι το γήπεδο
| 2014-07-25 16:00:00

Το δημόσιο συμφέρον είναι το γήπεδο

Το δημόσιο συμφέρον είναι το γήπεδο

O Γιώργος Κοσμάς γράφει για το μεγάλο πάθος του Δημήτρη Μελισσανίδη να κάνει το γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια και για τους "πολέμιους" του έργου.

Αν κάτι πρέπει να κρατήσει ο ΑΕΚτσής από τη χθεσινή δημόσια εμφάνιση του Δημήτρη Μελισσανίδη είναι η αποφασιστικότητα και η κατηγορηματική δέσμευσή του ότι “το γήπεδο θα γίνει”. Και θα γίνει, όπως ξεκαθάρισε, στη Νέα Φιλαδέλφεια (κι ας “υπάρχουν κι άλλοι χώροι αν θέλουμε”...). Στο κάτω κάτω αυτό επιβάλλει η κοινή λογική, δεδομένου ότι εκεί βρίσκεται το οικόπεδο της ΑΕΚ, αυτό επιτάσσουν οι “ιστορικοί λόγοι” τους οποίους επικαλέστηκε το αφεντικό της Ένωσης.

Και επειδή οι πλάτες του Μελισσανίδη είναι δυνατές και ο λόγος του μετράει πολύ, ο ΑΕΚτσής έχει βάσιμους λόγους να πιστεύει ότι θα νικήσει σε αυτόν τον παράλογο πόλεμο που του έχουν κηρύξει οι γνωστοί και μη εξαιρετέοι “επαναστάτες χωρίς αιτία”. Και μπορεί να αισιοδοξεί πως θα ξαναμπεί στο σπίτι του και θα πάψει να βιώνει ακόμα μία προσφυγιά.

Αν σε αυτήν την ιστορία δεν υπήρχε ο Μελισσανίδης, θα έλεγα ότι η ΑΕΚ δεν θα είχε καμία τύχη να ξεμπλέξει με αυτούς τους τύπους και τα “διεστραμμένα μυαλά” τους, που λέει και ο “Τίγρης”. Όχι πως και τώρα είναι εύκολο. Κάθε άλλο.

Αλλά είναι τόσο μεγάλο το πάθος του Μελισσανίδη για τούτο το έργο ζωής, τόσο δίκαιες οι αξιώσεις του και τόσο οργανωμένη η προσπάθειά του (όπως αποδεικνύουν και ο απόλυτα τεκμηριωμένες θέσεις και εξηγήσεις του project manager του γηπέδου, Δημήτρη Ανδριόπουλου) που δεν αφήνουν περιθώρια για απαισιοδοξία.

Προβληματισμός σαφώς υπάρχει. Αν δεν υπήρχε, άλλωστε, δεν θα γινόταν η χθεσινή μάζωξη στο Ζάππειο. Το πώς και το πότε θα κατασκευαστεί το γήπεδο είναι λοιπόν τα ζητούμενα. Όχι το αν θα κατασκευαστεί. Αυτό το ερώτημα δεν τίθεται καν, σύμφωνα με τον Μελισσανίδη.

Για το “πώς” (με συναίνεση ή με πολεμική) και το “πότε” (τάχιστα αν επικρατήσει πνεύμα συνεννόησης ή με χρονοτριβή αν κυριαρχήσουν οι... φυσιολατρικές συνιστώσες), οι απαντήσεις βρίσκονται μόνο στο μυαλό (και στα χέρια) της νέας περιφερειάρχη Ρένας Δούρου και του καινούργιου δημάρχου, Άρη Βασιλόπουλου.

Διότι η αιφνίδια και ανεξήγητη κωλοτούμπα του ΣΥΡΙΖΑ στο ζήτημα του γηπέδου, τα ήξεις αφήξεις της Δούρου και η αντίδραση για την... αντίδραση του Βασιλόπουλου δημιουργούν ένα θολό τοπίο σχετικά με τις πραγματικές διαθέσεις και προθέσεις τους γύρω από την “Αγιά-Σοφιά”.

Είναι σαφές πως δίχως τη δική τους “προστασία” ή παρότρυνση, πολύ δύσκολα θα προκύψουν υπολογίσιμα προσκόμματα από κατοίκους ή φορείς. Από εκείνους, δηλαδή, που είτε είναι πλανημένοι και δεν έχουν ιδέα για τους όρους ανέγερσης του γηπέδου, είτε απλώς προτιμούν να ζουν μαζοχιστικά μέσα σε μία πόλη-φάντασμα και να αντικρίζουν ένα άλσος-σκουπιδότοπο και όχι μία σύγχρονη, ζωντανή, αναπτυγμένη και πράσινη (με τα 5.000 δέντρα που θα φυτευτούν ως αντισταθμιστικό όφελος για τα 52 που θα κοπούν) Νέα Φιλαδέλφεια.

Υπάρχουν, βέβαια, κι άλλοι “πολέμιοι” του έργου. Όπως εκείνο το μέλος του συλλόγου... προστασίας του πρασίνου που έστειλε την -προκλητική μέσα στη φαιδρότητά της- επιστολή στον Μελισσανίδη για να του διαμηνύσει ότι θέλει... λάδωμα για να μην τον τρέχει στο ΣτΕ! Προφανώς περιλαμβάνονται και τέτοιοι... εξυπνάκηδες στο ολιγομελές, αλλά θορυβώδες και ζημιογόνο για την ΑΕΚ, κίνημα “Δεν θέλω να φτιάξει η ΑΕΚ το γήπεδό της”.

Γιατί επί της ουσίας αυτό είναι το θέμα. Όσοι αντιδρούν γνωρίζουν καλά ότι αν η ΑΕΚ περιοριστεί αυστηρά στο υπάρχον οικόπεδό της και δεν πάρει τα επιπλέον 2,4 στρέμματα από το άλσος, τότε δεν μπορεί να χτίσει ένα γήπεδο ευρωπαϊκών προδιαγραφών, παρά μόνον μία στρούγκα 22.000 θέσεων που ουδείς θα χρηματοδοτήσει.

Αν λοιπόν η Δούρου δεν υλοποιήσει την απόφαση που έχει λάβει η Περιφέρεια για το κονδύλι των 20 εκατ. ευρώ ή αν ο Βασιλόπουλος επιμείνει στη στείρα άρνηση και στις αστείες αιτιάσεις περί “επιχειρηματικών συμφερόντων”, θα ξέρουμε γιατί θα έχουν επιλέξει αυτόν τον δρόμο. Όχι επειδή θα υπηρετούν έτσι το δημόσιο και κοινωνικό συμφέρον (διότι αυτό επιβάλλει να υπάρχουν αναπτυξιακά έργα, αθλητικές εγκαταστάσεις, μουσεία και θέσεις εργασίας). Αλλά γιατί δεν θα θέλουν να αποκτήσει (με 100% νόμιμο τρόπο) η ΑΕΚ το δικό της γήπεδο. Απλά πράγματα.

Πηγή: Live Sport

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags