Facebook Pixel Με μπουλντόζα "ξύρισαν" τον λόφο της Αμφίπολης!
Life
| 2014-08-27 18:44:00

Με μπουλντόζα "ξύρισαν" τον λόφο της Αμφίπολης!

Με μπουλντόζα "ξύρισαν" τον λόφο της Αμφίπολης!

«Ξυρίστηκε» μέσα σε ελάχιστες μέρες ο λόφος Καστά για να έρθει στο φως «εδώ και τώρα» ο τάφος της Αμφίπολης, όπως αποκαλύπτουν οι νέες φωτογραφίες της ανασκαφής που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Ο πρώην λόφος σε αυτό το σημείο μετατράπηκε ξαφνικά σε νταμάρι, πράγμα που αποκλείει να έχει αφαιρεθεί όλο αυτό το χώμα με την επιστημονική αρχαιολογική πρακτική που προϋποθέτει τσαπάκι, φτυάρι και σκουπάκι.

Οι επισκέπτες του μνημείου βλέπουν άλλωστε φορτηγά να πηγαίνουν και να έρχονται μεταφέροντας χώμα από μέσα κι απ' έξω από τον τάφο. Και θα πει κανείς, ποιο το κακό.

Οι αρχαιολόγοι γνωρίζουν πως πάνω ή πέριξ του τάφου οφείλει κανείς να ψάξει με πολλή προσοχή αν υπάρχει ταφική πυρά, γιατί στους συλημένους τάφους, όπως είναι αυτός κατά 90%, μόνο από τα υπολείμματα της πυράς, από κάποια μισοκαμένα αντικείμενα, όπως π.χ. όπλα αν πρόκειται για ανδρική ταφή ή κοσμήματα αν πρόκειται για γυναικεία, μπορεί να πληροφορηθεί την ταυτότητα του νεκρού σε συνδυασμό με τυχόν κτερίσματα που έχουν απομείνει εντός του νεκρικού θαλάμου.

Ταφική πυρά

Οταν πέθαιναν οι Μακεδόνες βασιλείς, τύχαιναν ηρωικών τιμών, όπως αναφέρει η ανασκαφέας της Βεργίνας και μαθήτρια του Μανόλη Ανδρόνικου, Αγγελική Κοτταρίδη, στο βιβλίο της «Μια περιήγηση στο Μουσείο των Βασιλικών Τάφων των Αιγών» (εκδ. Καπόν). «Τα σώματά τους "δαπανώνται" σε μεγαλοπρεπείς ταφικές πυρές μαζί με πλούσια δώρα, θυμίζοντας τις περιγραφές του ομηρικού έπους. Δεν λείπουν μάλιστα ούτε οι νεκρικοί αγώνες, τα "άθλα", που εξακολουθούν να τελούνται ώς τα χρόνια του Κάσσανδρου, ενώ οι Δέσποινες της αυλής των Αιγών κατεβαίνουν στον Αδη τυλιγμένες στο χρυσάφι και την πορφύρα, μη έχοντας σε τίποτε να ζηλέψουν τις Μυκηναίες βασίλισσες».


Το χθεσινό επίσημο ανακοινωθέν του υπουργείου Πολιτισμού δεν μας διευκρινίζει αν έγινε ανασκαφική έρευνα πάνω από τον τάφο που φαίνεται καθαρισμένος εντελώς και ποια τα τυχόν ευρήματα. Μας πληροφορεί ωστόσο πως αφαιρέθηκε και ο τελευταίος δόμος από τον τοίχο σφράγισης, που έκλεινε την πρόσοψη του ταφικού μνημείου, αποκαλύπτοντας τη συνέχεια του ψηφιδωτού δαπέδου που στο κέντρο και μπροστά από την είσοδο είναι απλό βοτσαλωτό και αποτελείται από ορθογώνια και τετράγωνα σχήματα, πλαισιωμένα από ασπρόμαυρους ρόμβους. Συνεπώς, τίποτα το πολυτελές.

Το κάτω τμήμα της πρόσοψης στολίζει νωπογραφία. Πρόκειται για μια ταινία μπλε χρώματος, η οποία συνεχίζεται στους πλευρικούς τοίχους. Οι εργασίες συνεχίστηκαν για την αφαίρεση χωμάτων από τον προθάλαμο-προστώο. Υπάρχει ακόμη όγκος χωμάτων που «θα αφαιρείται, με ιδιαίτερη προσοχή, στις επόμενες μέρες» όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του ΥΠΠΟ. «Επίσης, πραγματοποιούνται, συστηματικά, εργασίες συντήρησης και στερέωσης τόσο της πρόσοψης του μνημείου όσο και του εσωτερικού του αποκαλυπτόμενου χώρου». Τα έργα στερέωσης είναι πολύ σημαντικά αν δεν θέλουμε να χάσουμε το μνημείο, φέρεται να δήλωσε η έφορος της ΚΗ' ΕΠΚΑ, Αικατερίνη Περιστέρη.

Στέγαστρο

Το υπουργείο πάντως προσφέρει στην ανασκαφική ομάδα ό,τι χρειάζεται για να συνεχιστεί απρόσκοπτα η έρευνα (μέχρι ISO ΒΟΧ με υπολογιστές). Παράλληλα, με την πρόοδο της ανασκαφικής έρευνας δημιουργούνται οι εργοταξιακές υποδομές, που θα εξασφαλίσουν καλύτερες συνθήκες εργασίας στους εργαζομένους και ασφαλέστερη προστασία στο ταφικό μνημείο από τις καιρικές συνθήκες. Στήθηκε προσωρινό στέγαστρο στην είσοδο του τάφου για να μην κινδυνεύσει από καμιά καλοκαιρινή μπόρα.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι συγκροτήθηκε διεπιστημονική ομάδα υπό τη διεύθυνση της Αικ. Περιστέρη αποτελούμενη από τις ειδικότητες πολιτικού μηχανικού, αρχιτέκτονος, γεωτεχνικού, τοπογράφου, συντηρητή και γεωλόγου, η οποία θα παρέχει την αναγκαία τεχνική υποστήριξη σε επίπεδο μελετών και εργασιών που απαιτούνται για τη διασφάλιση του μνημείου. Δόθηκε προτεραιότητα στις μελέτες και εργασίες για την απορροή των ομβρίων, για τη στατική ενίσχυση των αποκαλυπτομένων τοίχων, για τη συντήρηση επιφανειών, ποικίλης υφής και των χρωμάτων.

ΠΗΓΗ: enet.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags