Facebook Pixel Το μπάσκετ αλλάζει από 1η Οκτωβρίου
| 2014-09-17 17:05:00

Το μπάσκετ αλλάζει από 1η Οκτωβρίου

Το μπάσκετ αλλάζει από 1η Οκτωβρίου

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες πιστεύει πως το μπάσκετ αλλάζει προς το καλό, λόγω του κανονισμού των 14'' στην ανανέωση της επίθεσης.

Το μπάσκετ είναι παιχνίδι λαθών και χρόνου. Αυτά τα δύο χαρακτηριστικά πρωταγωνιστούν στο άθλημα οπότε αυτομάτως οποιαδήποτε αλλαγή προκύψει στα δεδομένα τους, διαφοροποιεί όλο το παιχνίδι. Επειδή τα λάθη θα είναι για πάντα εκεί να «εκνευρίζουν» παίκτες, προπονητές και φιλάθλους, μένει ο χρόνος να αλλάζει το μπάσκετ.

ADVERTISEMENT

Το 2000 όταν και για πρώτη φορά ο χρόνος επίθεσης άλλαξε από τα 30 δευτερόλεπτα στα 24'', το μπάσκετ έκανε άλματα μπροστά. Έγινε πιο γρήγορο, οι κατοχές της μπάλας αυξήθηκαν και πολλά ακόμη τα οποία είχαν ως συνέπεια να αλλάξουν και οι ανάγκες των παικτών. Πλέον τα αθλητικά προσόντα (κυρίως αλτικότητα, έκρηξη, ταχύτητα) θεωρούνται απαραίτητα χαρακτηριστικά για υψηλού επιπέδου ομάδες.

Έφτασε η ώρα λοιπόν να αλλάξει και πάλι το μπάσκετ.

Η FIBA από 1η Οκτωβρίου επιβάλλει ορισμένες αλλαγές με κυριότερη όμως και πάλι... τον χρόνο.

Πλέον η ανανέωση της επίθεσης από επιθετικό ριμπάουντ δε θα στέλνει το χρονόμετρο στα 24'', αλλά στα 14''. Αυτομάτως λοιπόν αυξάνεται ακόμη περισσότερο ο αριθμός κατοχών ενός παιχνιδιού.

Η ομάδα που θα πάρει το επιθετικό ριμπάουντ μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου έχει το χρόνο να βγάλει με ηρεμία τη μπάλα έξω, να βρει τον οργανωτή της και αυτός να ξεκινήσει σύστημα από την αρχή.

Από 1η του μήνα όμως ο παίκτης που θα πάρει το επιθετικό ριμπάουντ αν δεν εκτελέσει άμεσα και αποφασίσει να βγάλει τη μπάλα έξω τότε θα αφήσει περιθώριο μόνο για ένα pick 'n' roll ή κάποια βιαστική διείσδυση μήπως και δημιουργηθεί ρήγμα και βρεθεί μία πάσα έξω για σουτ (kick out pass). Οτιδήποτε διαφορετικό... θα φέρει shot clock violation ή ένα σουτ κάτω από τραγικές προϋποθέσεις.

Οι παίκτες προπονούνται φυσικά στα νέα δεδομένα, ωστόσο θα χρειαστεί καιρός μέχρι να το συνηθίσουν. Γενικά στο μπάσκετ το ένστικτο των αθλητών παίζει τεράστιο ρόλο. Πλέον αυτό θα γίνει ακόμη πιο επιτακτικό αφού ο χρόνος αποφάσεων λιγοστεύει.

Η διεθνής ομοσπονδία προσπαθεί να αλλάξει το μπάσκετ με τους νέους κανονισμούς. Προσπαθεί να το κάνει πιο ελκυστικό και να δώσει περισσότερες πιθανότητες στην ομάδα η οποία υπολείπεται στο σκορ να αλλάξει την εις βάρος της κατάσταση.

Ίσως να πρέπει να επανέλθουν και οι 1+1 βολές (οι παλιοί τον γνωρίζουν). Πιστεύω πως αν αλλάξει ο συγκεκριμένος κανονισμός οι ανατροπές θα αυξηθούν αρκετά, αλλά η απόφαση ανήκει στην FIBA.

ΥΓ: Το μπάσκετ στις ΗΠΑ είναι ένα διαφορετικό άθλημα.

ΥΓ 2: Τα αποτελέσματα στα φιλικά παιχνίδια είναι το λιγότερο που πρέπει να σας ενδιαφέρουν. Οι φίλοι του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού πριν κρίνουν, καλό είναι να δουν 5-6 παιχνίδια των ομάδων τους. Για να είναι πιο ασφαλή τα συμπεράσματά τους.


Πηγή: gazzetta.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags