Facebook Pixel «Νιώθω Έλληνας»
| 2014-10-08 00:30:00

«Νιώθω Έλληνας»

«Νιώθω Έλληνας»

Τρεις μήνες μετά την αποχώρησή του από τον πάγκο της Εθνικής ομάδας, ο Φερνάντο Σάντος μίλησε στην ΝΕΡΙΤ για την θητεία του στην Εθνική ομάδα, την αποχώρησή του, τους Καραγκούνη, Κατσουράνη, ενώ τέλος έστειλε και το μήνυμά του στους φίλους του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος...

Αρχικά, ο Πορτογάλος τεχνικός μίλησε για τα συναισθήματά του... «Είναι γνωστό και όλος ο κόσμος το ξέρει τι σημαίνει για μένα η πατρίδα σας και αυτή η σχέση έχει ξεκινήσει από το 2001 που ήρθα για πρώτη φορά. Έχω μια μοναδική αγάπη με την Ελλάδα και αυτό δεν μπορεί να αλλάξει ποτέ. Δεν θα αλλάξει ούτε τώρα που ανέλαβα την Εθνική Πορτογαλίας. Είμαι Πορτογάλος και είμαι χαρούμενος που είμαι εδώ, είμαι στην πατρίδα μου.

Όλα τα χρόνια όμως που ήμουν στην Ελλάδα στην εθνική και στις ομάδες ένιωθα Έλληνας. Η Ελλάδα ειναι η δεύτερη πατρίδα μου, θα σας έχω για πάντα στην καρδιά μου. Κάθε μέρα σκέφτομαι τους Έλληνες. Σκέφτομαι την κρίση που περνάει ο κόσμος, ποτέ δεν θα ξεχάσω τη χώρα σας. Είμαι σίγουρος οτι θα ξαναγυρίσω πολλές φορές.Δεν ξέρω αν αυτο είναι για δουλειά, τομέλλον κανείς δεν το ξέρει. Θα έρθω να δω τους φίλους μου και τη χώρα που την αγαπώ παρά πολύ.

Σε ερώτηση για το αν έπαιξε ρόλο η θητεία του στον ελληνικό πάγκο, προκειμένου να δεχθεί την πρόταση της Πορτογαλίας, απάντησε: «Ήταν πολύ σημαντικά αυτά τα τέσσερα χρόνια που δούλεψα στην εθνική ομάδα συνεργάστηκα με σπουδαίους παίκτες είχαμε ένα μοναδικό δέσιμο μεταξύ μας με όλους τους παικτες σε όλες τις ομάδες. Αυτο το δέσιμο συνεχίζεται μέχρι τώρα και θέλω να είμαστε έτσι για πολλά χρόνια έτσι. Έκανα μοναδικούς φίλους που θα τους έχω για πάντα στην καρδιά μου. Θελω πάντα να κερδίζει η Ελλάδα όπου και να παίζει.

Εδώ ειναι διαφορετικά τα πράγματα ειναι άλλη ατμόσφαιρα,δεν ειναι σωστό να ξεχωρίζω τους παικτες μου δεν μου αρέσει να το κάνω. Δεν μπορώ να μιλήσω μόνο για τον Ρονάλντο ή για τους υπόλοιπους μεγάλους παικτες που έχω συνεργαστεί. Θέλω να μιλάω για τακτική για τεχνική σε σχέση με τις ομάδες μου. Το πιο σημαντικό για μένα είναι οτι κάναμε μεγάλη πρόοδο όλοι μας απο όταν ανέλαβα την εθνική ομάδα της Ελλάδας. Είμαι ευτυχισμένος γιατί τώρα είναι μια δυνατή στιγμή για μένα. Είμαι προπονητής της Πορτογαλίας και αυτο ειναι πολύ μεγάλο πράγμα για μένα. Δεν σας κρύβω οτι ένιωσα το ίδιο όταν ανέλαβα και την Ελλάδα.

Όταν είπα το ναι, ένιωσα τιμή που μου έδωσαν την ευκαιρία μετα την πορεία μου με τις ομάδες να πάω στην εθνικη Ελλάδας. Δεν μπορώ να συγκρίνω τις ομάδες ούτε τους παίκτες Ελλάδας και Πορτογαλίας, δεν θα ήταν σωστό, δεν θα το έκανα ποτέ. Δούλεψα σκληρά ολα αυτά τα χρόνια. Με πολύ κόπο παλέψαμε πολύ να τα καταφέρουμε με την εθνικη ομάδα ειμαι υπερήφανος για οτι πετύχαμε».

Φυσικά δεν θα μπορούσε να μην γίνει αναφορά στη μη επιστροφή του από την Βραζιλία με την αποστολή της Εθνικής: «Απάντησα και δεν ειναι σωστό να μιλάω για αυτό το θέμα. Θέλω ομως να πω κάτι... Έγραψαν πολλά και διαφορετικά πράγματα για την ιστορία αυτη που δεν γύρισα. Από την ομάδα κάποιοι δεν είπαν την αλήθεια δεν θελω να πω πολλά αλλά ο κόσμος πρέπει να ξέρει οτι δεν ήταν δική μου ευθύνη οτι έγινε μετα το Μουντιάλ. Έκανα οτι μου είπανε και οτι είχαν προγραμματίσει, πήρα τα εισητήρια για ένα αεροπλάνο που δεν είχα κάνει καμία κράτηση εγώ. Εγώ πήρα ένα αεροπλάνο με τα εισιτήρια που μου αγοράσανε απο την ΕΠΟ.

Θελω να ξέρετε πως έχω και νιώθω μεγάλο σεβασμό στους Έλληνες. Σέβομαι τους συνεργάτες μου, Χαιρέτισα έναν έναν τους παίκτες μου και ήμουν πολυ συγκινημένος. Έχω αφήσει κατι ομως πίσω. Θέλω να ξέρετε οτι θέλω να γυρίσω στην Ελλάδα όσο πιο σύντομα γίνεται.Θέλω Να πω ένα μεγάλο ευχάριστω σε όλους, επειδή δεν μπόρεσα να πω αυτο το ευχαριστώ. Θέλω να έρθω και να το κάνω. Όσοι με ξέρουν, ξέρουν καλά οτι δεν θα αλλάξω ποτέ. Η καρδιά μου θα ειναι πάντα στην χώρα σας».

Όσο για το ματς με την Ρουμανία, είπε: «Δεν είδα το παιχνίδι με τη Ρουμανία και όταν έμαθα οτι ηττήθηκε η Ελλάδα στεναχωρήθηκα. Περίμενα οτι θα κέρδιζε η Εθνική αυτό το ματς. Ο κόσμος όμως πολλές φορές μπορεί να νομίζει οτι υπάρχουν εύκολα ματς αλλά πλέον κανένας αγώνας δεν είναι εύκολος. Δεν ειμαι ευχαριστημένος που έχασε η Ελλάδα γιατί αγαπάω την εθνική. Όταν παίζουν την ίδια ώρα Πορτογαλία με την Ελλάδα όπως καταλαβαίνεται δεν μπορώ να ειμαι παρών και να βλέπω τα παιχνίδια της Ελλάδας.

Οταν ήμουν στην Ελλάδα σκεφτόμουν συχνά την πατρίδα μου. Τώρα που γύρισα στη χώρα μου σκέφτομαι ακριβώς όπως τότε την Ελλάδα. Το μυαλό μου ειναι συχνά στην ομάδα ο κοσμος πιστεύω οτι θα είναι ευχαριστημένος με την ομάδα...και πρέπει να τη στηρίζει».

Αναφορικά με την πρόσληψη του Γιώργου Καραγκούνη στην θέση του διευθυντή ποδοσφαίρου, δήλωσε: «Ο Καραγκούνης θέλω να έχει ανάλογα επιτυχία στην ομοσπονδία όπως την καριέρα που έκανε σαν παίκτης, ήταν απίστευτος παίκτης και πρότυπο για όλους οχι μόνο για το ταλέντο του αλλά και για το παθος του μέσα στο γηπεδο. Πρέπει όλοι να πάρουν παράδειγμα όσοι παίζουν στην Εθνική απο τον Κάραγκούνη. Θελω να είναι ευχαριστημένος ο Κάρα και να βοηθήσει τη εθνική. Να συνεχίζει στον ίδιο δρόμο μέχρι τώρα και εύχομαι και θέλω να συνεχίσει η Ελλάδα να ειναι ψηλά. Να ειναι στην Γαλλία το 2016 και δεν σας κρύβω το μεγάλο μου όνειρο ειναι να δω σε αυτή την διοργάνωση Πορτογαλία και Ελλάδα μαζί.

Ο Κατσουράνης μπορούσε να συνεχίζει να παίζει σε υψηλό επίπεδο αλλά ήθελε να πάει σε ένα διαφορετικό πρωτάθλημα. Εγραψε ιστορία και αυτός όπως ιστορία έγραψαν στο παρελθόν ο Ζαγοράκης, ο Τσάρτας, ο Δελλας, ο Νικοπολίδης. Ειναι αυτα τα παιδιά που έγραψαν ιστορία οταν πήραν το ευρωπαϊκό. Και στο Μουντιάλ ο Καραγκούνης και ο Κατσουράνης και τα αλλα παιδιά έγραψαν την δική τους ιστορία γιατί για πρώτη φορά περάσαμε στον όμιλο. Έγραψαν πολλοί παίκτες ιστορία στο ελληνικό ποδόσφαιρο αλλά τα τελευταία χρόνια μπορούσαν να σηκώσουν αυτοί την ομάδα και το έκαναν.Ο Κατσουράνης πιστεύω και θα μου άρεσε να τελειώσει πιο ψηλά την καριέρα του. Γιατί όχι στο ελληνικό πρωτάθλημα. Πιστευω οτι τον Ιανουάριο μπορεί να επιστρέψει και να παίζει και πάλι σε υψηλό επίπεδο».

Τέλος έστειλε και ένα μήνυμα στους Έλληνες, λέγοντας: «Είναι πολυ δύσκολο να μιλάω για τον λαό, δεν μου ειναι εύκολο. Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ. Ο Σάντος δεν άλλαξε ποτέ και δεν θα αλλάξει ποτέ. Ξέρουν όλοι οτι δεν είχα συμφωνήσει οικονομικά και ήταν ένα απο τα θέματα που έφυγα. Η ομοσπονδία μου είχε κάνει νεα πρόταση εγω δεν συμφώνησα και οταν μια απο τις δυο πλευρές πει οχι, δεν μπορεί να συνεχιστεί μια συνεργασία. Όταν έφυγα απο την Ελλάδα η πρώτη μου σκέψη ήταν να ειμαι προπονητης σε σύλλογο. Ήθελα να δουλεύω και να προπονώ σε καθημερινή βάση. Αλλά δεν μπορούσα να πω οχι όπως και κανένας πιστευω προπονητής.

Δεν θα έλεγε οχι στην πρόταση απο την Πορτογαλία. Έγινε ακριβώς το ίδιο όπως οταν ήμουν προπονητής στον ΠΑΟΚ και ειπα το ναι στην ΕΠΟ. Δεν ήταν εύκολο για κανένα προπονητή να παει τότε στη θέση του Ρεχάγκελ. Το ναι το ειπα με την καρδιά μου τότε και τα τέσσερα χρόνια που ήμουν στην εθνικής Ελλάδας προπονητής έκανα πάντα οτι έλεγε η καρδιά μου. Μετά απο αυτά τα τέσσερα χρόνια για μένα ήταν πολλά πράγματα διαφορετικά. Ήταν και άλλα μετα σημαντικά και οχι μόνο η καρδιά μου που ήταν πάντα ελληνική. Έπρεπε να συμφωνήσουμε και σε άλλα πράγματα στο νέο συμβόλαιο. Δεν συμφωνήσαμε αλλα αυτό δεν σημαίνει οτι η αγάπη μου άλλαξε για την Ελλάδα και τον κόσμο. Πίστευα οτι θα πήγαινα σε σύλλογο γιατί μου λείπει να δουλεύω καθε μέρα αλλα οχι δεν θα μπορούσα να πω ποτέ στην δική μου πατρίδα να ειμαι προπονητης...».

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags