Facebook Pixel Τα συμπλέγματα του συμπλέγματος
Μπάσκετ
| 2014-11-04 21:57:00

Τα συμπλέγματα του συμπλέγματος

Τα συμπλέγματα του συμπλέγματος

Tο χθεσινό, νικηφόρο ντεμπούτο του Γιάννη Σφαιρόπουλου στον Ολυμπιακό εγκαινίασε μία νέα εποχή στη σύγχρονη ιστορία της ομάδας. Γράφει ο Νίκος Παπαδογιάννης

Η νέα εποχή δεν μπορεί να είναι πολύ διαφορετική από την παλαιά, αφού η φιλοσοφία του νεοσύλλεκτου έχει πολλές συγγένειες με την αντίστοιχη του προκατόχου του, Γιώργου Μπαρτζώκα. «Θα ξεκινάμε κάθε αγώνα από την άμυνα», δήλωσε το αυτονόητο μετά το ματς με την ΑΕΚ.

Ναι, ο Μπαρτζώκας είναι ο πραγματικός προκάτοχος του Σφαιρόπουλου και όχι ο υπηρεσιακός Τόμιτς. Ο ταγμένος εδώ και δεκαετίες στον Ολυμπιακό Μίλαν δεν ήταν παρά μία προσωρινή λύση, μία «γέφυρα» μέχρι να βρεθεί κάποιος τεχνικός με πείρα και προσωπικότητα αντάξια των προσδοκιών του συλλόγου. Εάν είχε πιθανότητες να κρατήσει μόνιμα τη θέση, που δεν το πολυπιστεύω, τις έχασε με την ήττα στο Ζηρίνειο. Εφόσον ο Μπαρτζώκας εξωθήθηκε σε παραίτηση εξαιτίας μίας ήττας από τον Παναθηναϊκό, θα ήταν παράλογο να κρατήσει την καρέκλα του ο προπονητής που έχασε από τη Νέα Κηφισιά.

Ακόμα κι αν ο Σφαιρόπουλος ήθελε να αλλάξει τα πάντα, θα ήταν τεχνικά αδύνατο να το κάνει Νοέμβριο μήνα. Οι οικοδομές στον αθλητισμό γίνονται καλοκαίρι, όχι χειμώνα. Η εποχή σηκώνει μόνο μερεμέτια.

Το στοίχημα του φίλου Γιάννη είναι όχι να ξηλώσει τα θεμέλια της ομάδας ούτε να την μπολιάσει με μία εντελώς διαφορετική αγωνιστική κατεύθυνση, αλλά να διαχειριστεί την κατάσταση που κληρονόμησε και, κυρίως, να διώξει τα συμπλέγματα του Ολυμπιακού συμπλέγματος. Από αυτή την άποψη, ήταν χρήσιμη η χθεσινή επίσκεψη στο ΟΑΚΑ! Μπορεί η ΑΕΚ να είναι πολλές σκάλες κατώτερη του Παναθηναϊκού, αλλά δεν μπορεί να θεωρηθεί εύκολο θύμα όταν έχει στο πλευρό της 5-6 χιλιάδες φωνακλάδες -ποδοσφαιρόπληκτους έστω- οπαδούς.

Η επόμενη αναμέτρηση με τον Παναθηναϊκό αργεί πάρα πολύ, αλλά η διοίκηση του Ολυμπιακού και ιδίως ο κόσμος του έχουν σημαδέψει την ημερομηνία από τώρα, με κατακόκκινο μαρκαδόρο: 28 Δεκεμβρίου. Ακόμα περισσότερο, τον επαναληπτικό, αυτόν που μπορεί να δώσει πλεονέκτημα έδρας εν όψει τελικών και να σβήσει με μονοκοντυλιά την ήττα από την Κηφισιά: 4 Απριλίου 2015.
Μέχρι τότε, η Ευρωλίγκα θα έχει πλησιάσει στην τελική της ευθεία, με τον πρωταθλητή της διετίας 2012-2013 να διεκδικεί με αξιώσεις διάκριση. Ποιος νοιάζεται όμως για την Ευρώπη στο λιμάνι; Οπως αποδείχθηκε με τη μεταχείριση που επιφύλαξε το «κόκκινο» στερέωμα στον ατυχή Μπαρτζώκα, απολύτως ουδείς. Με εξαίρεση τους παίκτες, επιτρέψτε μου να σημειώσω.

Ο Ολυμπιακός έχασε χθές τον μέχρι πρότινος αναντικατάστατο Ματ Λοτζέσκι, αλλά ο τραυματισμός του Αμερικανοβέλγου συμπίπτει με την επιστροφή του ευπρόσδεκτου Ντάρντεν. Στον πολύ δύσκολο αγώνα της Παρασκευής με τον Ερυθρό Αστέρα στο Βελιγράδι, ο Σφαιρόπουλος καλείται να ανακατέψει για πρώτη φορά την τράπουλα ιδίαις χερσί.

Καλό θα είναι να ετοιμάσει και παστίλιες για τον λαιμό. Εάν η ατμόσφαιρα που συνάντησαν οι «κόκκινοι» χθές στο ΟΑΚΑ ήταν θερμή, στην «Μπεογκράντσκα Αρένα» δεν ακούς τον εαυτό σου να σκέφτεται.

Πηγή: sday.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags