Facebook Pixel Σφαιρόπουλος: "Η ομάδα έχει ζητήματα ανοικτά"
| 2015-06-18 21:43:00

Σφαιρόπουλος: "Η ομάδα έχει ζητήματα ανοικτά"

Σφαιρόπουλος: "Η ομάδα έχει ζητήματα ανοικτά"

Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος μίλησε στην εφημερίδα "Arena Press" για τη φετινή σεζόν με τον Ολυμπιακό αλλά και το μπάσκετ της Θεσσαλονίκης

Δε θέλουμε να αναλύσουμε ιδιαίτερα τα του Ολυμπιακού. Τα έχετε πει, τα είδε ο κόσμος, κάνατε εξαιρετική δουλειά. Είστε παιδί της Θεσσαλονίκης και μας απασχολεί το παρόν και το μέλλον της μπασκετικά. Είναι βάσιμη η αισιοδοξία που έχει δημιουργηθεί εδώ και 1-2 χρόνια πώς κάτι μπορεί να αλλάξει;

«Η αλήθεια είναι πως η Θεσσαλονίκη είναι σε καλό δρόμο. Είναι σε έναν δρόμο εξυγίανσης και παράλληλα αγωνιστικής σταθεροποίησης. Έχουν καλές διοικήσεις, έχουν κόσμο, έχουν παράδοση, όμως έχουν και προβλήματα. Είναι όμως σε έναν σωστό δρόμο, που πιστεύω ότι θα πρέπει να τους στηρίξει ο κόσμος τους μέχρι τέλος, να κάνει υπομονή. Δε γίνεται διαφορετικά, άλλωστε».

Όση εξυγίανση κι αν κάνεις, αν δεν υπάρχουν αγωνιστικά αποτελέσματα καλά, ο κόσμος δεν συγκινείται εύκολα. Συμφωνείτε;

«Στη Θεσσαλονίκη ο κόσμος έχει πάντα απαιτήσεις και καλά κάνει, μέχρι ενός σημείου. Το καλό για τις ομάδες είναι πως έχουν μπασκετικούς παράγοντες, όμως οι ΚΑΕ χρειάζονται και τεχνοκράτες. Έχεις μια ομάδα που παίζει μεν μπάσκετ, αλλά έχεις και μια εταιρία που πρέπει να επιβιώσει οικονομικά. Οι ομάδες χρειάζονται στήριξη και τώρα που υπάρχουν και αυτές οι πληροφορίες για επενδυτές και ενδιαφέρον, θα είναι ακόμη καλύτερα τα πράγματα. Ελπίζουν να ευοδωθούν οι προσπάθειες τους, γιατί το ελληνικό μπάσκετ χρειάζεται δυνατή Θεσσαλονίκη. Και τον ΠΑΟΚ, και τον Άρη, αλλά και τον Ηρακλή, που πρέπει κι αυτός κάποια στιγμή να μπει σε μια διαδικασία επιστροφής. Έχει ανθρώπους που μπορούν να βοηθήσουν και πρέπει να το κάνουν…»

Είναι απογοητευμένοι όμως, οι περισσότεροι…

«Αυτό είναι ένα άσχημο στην πόλη μας, αν όχι σε όλη τη χώρα. Είναι μια λανθασμένη προσέγγιση, ένας λάθος τρόπος να κάνεις κριτική σε μια διοίκηση. Δεν μπορεί να έχεις τον Χαίτογλου ή τον Αλεξόπουλο και να βάζουν εκατομμύρια και να τους βρίζουν! Άλλο κάνω λάθος επιλογή ενός παίκτη, κι άλλο κλέβω. Αυτοί λεφτά έβαζαν και τόσοι άλλοι. Αυτό πρέπει να το εκτιμάμε, ιδίως στους καιρούς που ζούμε…»

Με τον Ολυμπιακό ηρεμήσατε λίγο; Τα πήρατε όλα, οπότε το δικαιούστε…

«Ελάχιστα έχω ηρεμήσει, σχεδόν καθόλου. Η ομάδα έχει ζητήματα ανοικτά, εγώ ήρθα για λίγο στη Θεσσαλονίκη, έχω κάποια προσωπικά ζητήματα, και θα ξαναφύγω αύριο (σ.σ. σήμερα) για να δούμε αυτά τα ζητήματα. Δόξα τω Θεώ, πήγαμε καλά, η ομάδα έπαιξε όντως καλά, δεν υπάρχει μυστικό σε αυτό. Το μόνο μυστικό είναι η σκληρή δουλειά και τα παιδιά την έκαναν χωρίς παράπονο και ανταμοίφθηκαν».

Και για εσάς όμως ήταν μια πρόκληση, ιδίως απ’ τη στιγμή που παίρνετε ένα τόσο μεγάλο καράβι και δεν το είχατε φτιάξει εσείς…

«Ναι, μου αρέσει όμως να βάζω τέτοιες προκλήσεις ενώπιον μου. Αλήθεια είναι πως δεν έκανα εγώ τις επιλογές, όμως βρήκα μια ομάδα που είχε καλό ρόστερ, καλούς παίκτες, καλή χημεία. Απλά εγώ μοίρασα ρόλους και ίσως ταίριαξαν καλύτερα τα παιδιά σε αυτούς, είχαμε κανόνες σαν ομάδα, τους ακολουθήσαμε και βγάλαμε αυτό το αποτέλεσμα, το οποίο μας χαροποίησε όλους».

Είχατε όμως κι έναν Σπανούλη φοβερό…

«Ο Βασίλης είναι πράγματι ένας απ’ τους καλύτερους παίκτες στην Ευρώπη, αλλά είναι και πολύ συνεπής. Είναι 1000% προσηλωμένος σε αυτό που κάνει και είναι παράδειγμα για τους νεαρούς».

Αυτό που λέμε πρώτος έρχεται, τελευταίος φεύγει;

«Ναι, ακριβώς. Έτσι είναι. Είναι πειθαρχημένος πολύ και ακολουθεί πιστά το πρόγραμμα της ομάδας και ακούει τα πάντα. Είναι, βέβαια, πολύ μεγάλος παίκτης και μας έχει βοηθήσει πολύ με την προσωπικότητα του, με την ηγετική του ικανότητα».

Καλουπώνονται τέτοιοι παίκτες;

«Καλουπώνονται. Αν η ομάδα έχει αρχές, κανόνες, όλοι υποχρεούνται να τους ακολουθήσουν. Και το λέω αυτό για όλους τους μεγάλους παίκτες. Ο Βασίλης δε χρειάστηκε καμία προσπάθεια. Ο άνθρωπος ζει για το μπάσκετ, οι μικροί τον βλέπουν και μαθαίνουν κάθε μέρα κι από κάτι».

Κι αν σε μια ομάδα με πίεση και απαιτήσεις υπάρχουν οι κανόνες, σε μια Εθνική ομάδα που παίζει μια φορά το χρόνο κι έχει ένα σωρό διαφορετικού στιλ παίκτες και όλους «αστέρια» στις ομάδες τους;

«Εκεί υπάρχει η αγάπη για την πατρίδα, υπάρχει ένα άλλο συναίσθημα που σε συνεπαίρνει. Κι εκεί επειδή είναι όλοι οι καλοί μαζεμένοι, είναι ακόμη πιο πειθαρχημένα τα πράγματα».

Τι μπορεί να κάνει η Εθνική μας ομάδα, αλήθεια, με τόσους… ΝΒΑερς που έχουμε πλέον;

«Το καλύτερο μπορεί να κάνει αυτή η ομάδα και το έχει αποδείξει και στο παρελθόν. Αν καταφέρουμε και μείνουμε μακριά από τραυματισμούς, πιστεύω ότι θα πάμε πολύ καλά. Έχουμε τα παιδιά απ’ το ΝΒΑ που ο καθένας μπορεί να βάλει το δικό του «λιθαράκι», έχουμε τα παιδιά που παίζουν στην χώρα μας ή στην Ευρώπη, γενικά έχουμε μια πολύ καλή ομάδα. Μακάρι να είναι όλοι στο Ευρωμπάσκετ και τότε θα είμαστε σε καλή θέση».

Ο Αντετοκούνμπο καλουπώνεται;

«Αυτός θα αφήσει εποχή, οι δυνατότητες του είναι εκπληκτικές. Του αρέσει το ανοικτό γήπεδο, παίζει θεαματικά, έχει φοβερά σωματομετρικά δεδομένα και πιστεύω ότι ο Φώτης Κατσικάρης θα βρει τον τρόπο, νομίζω ήδη τον έχει βρει και ο Γιάννης θα είναι πολύτιμος για την ομάδα μας».

Έχουμε αλήθεια τόσο καλούς προπονητές σε μια τόσο μικρή χώρα πληθυσμιακά;

«Έχουμε. Το επίπεδο είναι πολύ υψηλό, γιατί έχουμε, κατά τη γνώμη μου, πολύ πιεστικό πρωτάθλημα κι όποιος θέλει να κρατηθεί, θα πρέπει να βελτιώνεται κάθε μέρα. Έχουμε πολύ κόσμο που ασχολείται, πολλές εφημερίδες (σ.σ. γέλια), πολλούς παράγοντες, γενικά η πίεση είναι μεγάλη και ο ανταγωνισμός υψηλός. Γι’ αυτό και ο Έλληνας προπονητής πάει τόσο καλά. Γιατί καθημερινά θέλει να βελτιώνεται».

Εσείς τώρα όμως θα ξεκουραστείτε λίγο…

«Μια μέρα μόνο. Αύριο (σ.σ. σήμερα)φεύγω πάλι, αφού έχουμε συζητήσεις για την ομάδα. Θέλουμε να κρατήσουμε τον κορμό μας, να μείνει ο Σλούκας κι ο Ντάνστον. Δε θα πάρουμε πολλούς νέους, μόνο αν χαλάσει κάτι απ’ τον κορμό μας, που δεν το πιστεύω».

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags