Facebook Pixel SOS! Πώς θα αποφύγετε δηλητηρίαση κάνοντας μπάρμπεκιου
| 2015-06-23 19:58:00

SOS! Πώς θα αποφύγετε δηλητηρίαση κάνοντας μπάρμπεκιου

SOS! Πώς θα αποφύγετε δηλητηρίαση κάνοντας μπάρμπεκιου

Περισσότεροι από εννέα στους δέκα λάτρεις του μπάρμπεκιου κάνουν τουλάχιστον ένα σοβαρό λάθος υγιεινής όταν ψήνουν κρέατα στα κάρβουνα.

Το λάθος αυτό όμως μπορεί να τους προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση.
Σε δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η Υπηρεσία Προδιαγραφών Τροφίμων της Βρετανίας (FSA) βρέθηκε ότι το 21% από τους 2.030 που έλαβαν μέρος σε αυτή αρρώστησαν μετά από την κατανάλωση τροφίμων που έψησαν στα κάρβουνα.
Σχεδόν ένας στους τρεις είπαν πως καταναλώνουν το κρέας μόλις δουν πως ψήθηκε εξωτερικά χωρίς να ελέγχουν το εσωτερικό του, άλλοι δύο στους δέκα είπαν ότι δεν βάζουν τα ψημένα κρέατα σε διαφορετικό πιάτο απ' ό,τι τα ωμά, ενώ σχεδόν οι μισοί παραδέχτηκαν ότι με το ίδιο πιρούνι που γυρνάνε το ωμό κρέας, τρώνε και το ψημένο.
Συνολικά, το 94% έκαναν λάθη όταν έψηναν στα κάρβουνα.
Η FSA προειδοποιεί ότι η κακή υγιεινή μπορεί να οδηγήσει στη μόλυνση με παθογόνους μικροοργανισμούς όπως το καμπυλοβακτήριο, καθώς και ότι ακόμα κι αν το κρέας είναι εξωτερικά κάρβουνο, δεν σημαίνει πως στο εσωτερικό του είναι ψημένο.
-Για να είναι ψημένο το εσωτερικό του, θα πρέπει να είναι λευκό εσωτερικά (καθόλου ροζ ούτε κόκκινο) και δεν πρέπει να έχει χυμούς.
-Το ωμό κρέας και το ψημένο θα πρέπει να τοποθετούνται σε ξεχωριστά πιάτα και να μην έρχονται σε επαφή με τα ίδια μαχαιροπίρουνα.
-Επίσης δεν πρέπει να πλένετε το ωμό κοτόπουλο διότι διασπείρει μικρόβια.
Σύμφωνα με την FSA, η λοίμωξη από καμπυλοβακτήριο προκαλεί διάρροια, πόνο και κράμπες στην κοιλιά, πυρετό και γενικευμένο αίσθημα κακουχίας.
Οι περισσότεροι ασθενείς είναι άρρωστοι για λίγες μέρες, αλλά κάποιοι εκδηλώνουν μακροχρόνιες επιπλοκές όπως σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και σύνδρομο Guillain-Barre (είναι μία σοβαρή νόσος του νευρικού συστήματος).


Πηγή: onmed.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags