Facebook Pixel Η νέα πρόταση που απέρριψε τα χαράματα ο Τσίπρας
| 2015-06-30 10:42:00

Η νέα πρόταση που απέρριψε τα χαράματα ο Τσίπρας

Η νέα πρόταση που απέρριψε τα χαράματα ο Τσίπρας

Τι έδωσε ο Γιούνκερ για κούρεμα του χρέους και ΕΚΑΣ - Λήγει απόψε το πρόγραμμα της Ελλάδας.

Πρόταση της ύστατης στιγμής και τελευταίας ευκαιρίας απέστειλε αργά τη νύχτα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να επέλθει συμφωνία.

Η πρόταση του προέδρου της Κομισιόν ήταν να δεχθεί ο πρωθυπουργός το κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα την Κυριακή με αλλαγές στο ΕΚΑΣ και εφαρμογή της απόφασης για το ελληνικό χρέος όπως αυτή είχε ληφθεί το 2012.

Στην πρότασή του ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ζητούσε από τον πρωθυπουργό να κινηθεί άμεσα για να καλυφθεί η χώρα λίγες ώρες πριν εκπνεύσει το ελληνικό πρόγραμμα, ωστόσο πήρε αρνητική απάντηση από τον κ. Τσίπρα.

Ο κ. Γιούνκερ ζήτησε από τον πρωθυπουργό:

-Να αποστείλει ο κ. Τσίπρας επιστολή τα μεσάνυχτα της Τρίτης στους κ. Γιουνκέρ, Γερούν Ντάισελμπλουμ, Άνγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ με την οποία θα αποδέχεται την πρόταση των θεσμών, όπως δημοσιεύτηκε την Κυριακή με μία τελευταία αλλαγή σε ό,τι αφορά το ΕΚΑΣ.

-Να συμφωνήσει ότι με αυτά τα δεδομένα θα ταχθεί υπέρ του «ναι» στο δημοψήφισμα.

-Να ζητηθεί να συγκληθεί το Eurogroup απόψε πριν από τα μεσάνυχτα προκειμένου να υιοθετήσει δήλωση ότι η απόφαση του Νοεμβρίου του 2012 για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους θα εφαρμοστεί τον προσεχή Οκτώβριο σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM).

-Το Eurogroup θα αποφασίσει τεχνική παράταση του υφιστάμενου προγράμματος για ένα μήνα.

Μέσα σε ελάχιστο χρόνο από την δημοσιοποίηση της νέας πρότασης ήρθε η απόρριψή της από το Μέγαρο Μαξίμου τα χαράματα.

Με τη φράση «ο Αλέξης Τσίπρας την Κυριακή θα ψηφίσει Όχι» το Μαξίμου απέρριψε την πρωτοβουλία του Ζαν Κλοντ Γιουνκερ για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας.

Κυβερνητικές πηγές επιβεβαίωσαν ότι η ελληνική κυβέρνηση πήρε ένα μήνυμα από τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Η απόρριψη από το Μέγαρο Μαξίμου ήρθε από κυβερνητικές πηγές οι οποίες ανέφεραν ακόμη ότι «η ελληνική κυβέρνηση βαδίζει προς την κάλπη, ότι ακούει με ενδιαφέρον ότι λέγεται και γράφεται και εργάζεται για λύση».
Τι έλεγε η απόφαση για το χρέος το 2012

Τα κράτη μέλη της ευρωζώνης είχαν δεσμευτεί να εξετάσουν τα παρακάτω με σκοπό τη συνολική μείωση του χρέους.

-Μείωση επιτοκίου κατά 100 μονάδες βάσης των επιτοκίων του πρώτου προγράμματος βοήθειας (Greek Loan Facility). Εξαιρούνται οι χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα για όσο παραμένουν σε αυτό.

-Μείωση κατά 10 μονάδες βάσης του κόστους των εγγυήσεων που καταβάλλεται από την Ελλάδα για τα δάνεια του EFSF.

-Επιμήκυνση της ωρίμανσης τόσο των διμερών δανείων (του πρώτου Μνημονίου) όσο και των δανείων του EFSF κατά 15 έτη και αναβολή-μετάθεση της πληρωμής τόκων για τα δάνεια του EFSF κατά 10 έτη.

-Δέσμευση των κρατών μελών της ευρωζώνης να καταθέσουν στον Ειδικό Λογαριασμό για την εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους ποσό που ισοδυναμεί τα κέρδη που αντιστοιχούν στις εθνικές τους τράπεζες από το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (Securities Market Programme - SMP) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Η πρόταση του Γιούνκερ

Ολόκληρη την πρόταση που φέρονται να ήταν έτοιμοι να καταθέσουν οι θεσμοί στο Eurogroup του Σαββάτου - λίγο πριν τη διακοπή των συνομιλιών - λόγω της ανακοίνωσης του δημοψηφίσματος έδωσε στη δημοσιότητα και μεταφρασμένη στα ελληνική η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σε αυτή υπάρχει το ΕΚΑΣ, ωστόσο ο ίδιος υποχώρησε επιτρέποντας στον Αλέξη Τσίπρα να αλλάξει το συγκεκριμένο σημείο.

Πηγή: newsbeast.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags