Facebook Pixel Άρθρο για τους "αιώνιους": Τώρα αρχίζουν τα πολύ δύσκολα
Μπάσκετ
| 2017-01-26 12:19:00

Άρθρο για τους "αιώνιους": Τώρα αρχίζουν τα πολύ δύσκολα

Άρθρο για τους "αιώνιους": Τώρα αρχίζουν τα πολύ δύσκολα

Η οδυνηρή ήττα του Ολυμπιακού στο Μιλάνο και η νίκη του μαχητικού Παναθηναϊκού επί της Μπαρτσελόνα συνέβησαν λίγες ώρες νωρίτερα, αλλά στην φετινή Ευρωλίγκα οι ομάδες δεν έχουν την πολυτέλεια να λυπούνται πολύ για ένα αρνητικό αποτέλεσμα ή, να γιορτάζουν επί ημέρες ένα θρίαμβο. Γράφει ο Μάνος Μανουσέλης

Το μυαλό όλων – ειδικά τώρα που πλησιάζουμε προς το τέλος – πρέπει να αποκτήσει την ικανότητα να συγκεντρώνεται σε αυτό που πρέπει να γίνει τώρα. Και τόσο οι πράσινοι, όσο και οι κόκκινοι έχουν δύσκολες αποστολές. Ο Παναθηναϊκός καλείται να επιβιώσει μέσα στο Βελιγράδι με αντίπαλο τον φορμαρισμένο Ερυθρό Αστέρα και ο Ολυμπιακός πρέπει να τα βγάλει πέρα με τον κακό του δαίμονα, την Μπάμπεργκ, μέσα στο ΣΕΦ, ενώ παράλληλα πρέπει να διαχειριστούν και το ότι την επόμενη Δευτέρα ξαναπαίζουν μαζί για το ελληνικό πρωτάθλημα στο ΟΑΚΑ! Ζόρικα πράγματα…

Ο Παναθηναϊκός έκανε το καθήκον του απέναντι στην Μπαρτσελόνα. Επαιξε δυνατά στην άμυνα, πίεσε πολύ την μπάλα, κέρδισε τις περισσότερες προσωπικές μονομαχίες και τις διεκδικήσεις, μην αφήνοντας ποτέ τους Καταλανούς του Γιώργου Μπαρτζώκα να νιώσουν άνετα στο ΟΑΚΑ.
Ο παίκτης κλειδί στον …εκφοβισμό των Ισπανών ήταν ο Γιάννης Μπουρούσης που έκανε την καλύτερη του εμφάνιση με την φανέλα του Παναθηναϊκού και στις δύο πλευρές του γηπέδου. Ο Ελληνας σέντερ ήταν κυριολεκτικά παντού και με 14 πόντους, 11 ριμπάουντ και 3 ασίστ έβγαλε τόση ενέργεια, ώστε όχι μόνο έδειξε τον δρόμο στους συμπαίκτες του, αλλά και έστειλε μήνυμα στους αντιπάλους του ότι δεν μπορούν να ελπίζουν.

Ιδανικός συμπαραστάτης στο πλευρό του Γιάννη ήταν ένας άλλος Ελληνας, ο Νίκος Παπάς που κεφαλαιοποίησε την σπουδαία εμφάνιση που έκανε στο ελληνικό πρωτάθλημα απέναντι στον Προμηθέα και μετά από πολύ καιρό πήρε χρόνο και στην Ευρωλίγκα. Ο διεθνής γκαρντ έπαιξε σπουδαία άμυνα, κίνησε την μπάλα, έκανε ένα φοβερό κάρφωμα σε κρίσιμο σημείο και έδειξε ότι μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο στη συνέχεια της διοργάνωσης.

Και μια που λέμε για συνέχεια, η αποστολή του τριφυλλιού στο Βελιγράδι παρουσιάζει σημαντικό βαθμό δυσκολίας. Από τις 15 Δεκεμβρίου και μετά οι Σέρβοι μετράνε επτά νίκες σε οκτώ αγώνες, ενώ έχουν έξι σερί επιτυχίες και το τελευταίο δείγμα τους, το ματς απέναντι στην Μπασκόνια εκτός έδρας ήταν πραγματικά εντυπωσιακό: Δεν είναι λίγο πράγμα να κερδίζεις τους Βάσκους μέσα στο σπίτι τους με 22 πόντους διαφορά. Ο Γιόβιτς ήταν απίστευτος με 18 πόντους και 12 ασίστ, ενώ άλυτο πρόβλημα για την αντίπαλη άμυνα ήταν και ο Σιμόνοβιτς με το ολ αράουντ παιχνίδι του και τους 23 πόντους που πέτυχε.

Γενικά ο Ερυθρός Αστέρας είναι μια …κανονική ομάδα που παίζει δυνατά στην άμυνα, βάζει την μπάλα κοντά στο καλάθι στην επίθεση – και έχει αναδείξει τις ικανότητες του Κούζμιτς που έφυγε από τον Παναθηναϊκός σαν …άμπαλος, αλλά φέτος δίνει απαντήσεις σε όσους βιάστηκαν να τον κρίνουν – ενώ στην καυτή έδρα τους οι κόκκινοι του Βελιγραδίου λιώνουν κάθε αντίπαλο. Εκεί έχουν πέσει φέτος η ΤΣΣΚΑ, η Ρεάλ και η Φενέρ, ενώ εκείνοι που πρόλαβαν και πέρασαν (Νταρουσάφακα, Μπασκόνια και Ζαλγκίρις) τα κατάφεραν στο ξεκίνημα της σεζόν όταν η ομάδα του Ράντονιτς δεν είχε βρει τον ρυθμό της.

Όχι, δεν εννοούμε ότι είναι αδύνατο για τον Παναθηναϊκό να νικήσει. Αλλά για να τα καταφέρει θα πρέπει να κάνει την καλύτερη του φετινή εμφάνιση και να ξεπεράσει τις παθογένειες που έχει μακριά από το ΟΑΚΑ. Το κυριότερο, όλων, θα είναι να ματσάρει την ενέργεια που βγάζουν οι Σέρβοι και να ξεπεράσει την κούραση που έχουν οι βασικοί του παίκτες από τα συνεχόμενα ματς. Από εκεί και πέρα θα πρέπει να παίξει σαν αληθινή ομάδα, να κυκλοφορήσει την μπάλα και να μην καταφύγει σε προσωπικά σόου των (εξαιρετικά ταλαντούχων) ξένων του όταν πιέσει η αντίπαλη άμυνα..

Για τον Ολυμπιακό η ανώμαλη προσγείωση στο Μιλάνο ήρθε σε μια απρόσμενη στιγμή. Οι ερυθρόλευκοι ήταν σε καλή κατάσταση, διέλυσαν την Μπασκόνια και οι Ιταλοί μόλις την περασμένη εβδομάδα σταμάτησαν ένα τραγικό σερί δέκα συνεχόμενων αποτυχιών στην Ευρωλίγκα. Τώρα το πως προέκυψε από αυτά τα δεδομένα μια νίκη με 16 πόντους διαφορά με την καλύτερη άμυνα της Ευρώπης να δέχεται 99 πόντους με πρωταγωνιστή κάποιον Πάσκολο είναι ανεξήγητο. Είναι, όμως και διδακτικό, γιατί μετά την τρίτη και …φαρμακερή φορά ( ο Ολυμπιακός έχει χάσει από τους τρεις τελευταίους της διοργάνωσης Γαλατά, Μακάμπι και Μιλάνο) θα πρέπει οι πάντες στο λιμάνι να έχουν πειστεί ότι δεν υπάρχουν εύκολοι αντίπαλοι…

Το καλό με τους παίκτες του Γιάννη Σφαιρόπουλου είναι ότι συνήθως μετά από τέτοια αποτελέσματα τα σπασμένα τα πληρώνει ο επόμενος αντίπαλος και αυτή την φορά το τάϊμινγκ είναι τέλειο διότι με την Μπάμπεργκ του Αντρέα Τρινκέρι υπάρχουν ανοικτοί λογαριασμοί! Οι Γερμανοί έχουν νικήσει τον Ολυμπιακό τις τρεις τελευταίες φορές που έχουν βρεθεί αντίπαλοι και υπάρχει μια φανερή δυσκολία για την ελληνική ομάδα να ακολουθήσει τον τρόπο παιχνιδιού του αντιπάλου.

Είναι αλήθεια ότι η Μπάμπεργκ διακρίνεται για την αγωνιστική της πειθαρχία και τον υποδειγματικό τρόπο που εκτελεί στην επίθεση, αλλά δεν είναι και οι Γκόλντεν Στέϊτ Γουόριορς. Με 7 νίκες και 12 ήττες έχει λίγες ελπίδες να κάνει κάτι περισσότερο από ζημιές σε ανυποψίαστους αντιπάλους και ο Ολυμπιακός δεν είναι ένας από αυτούς! Η συγκυρία με την ήττα από την Αρμάνι και την αναγκαιότητα για το θετικό αποτέλεσμα είναι βέβαιο ότι θα δώσει την ώθηση που χρειάζεται η ελληνική ομάδα για να προχωρήσει.

Ο Νικολό Μέλι, ο Ντάριους Μίλερ, ο Γιάνις Στρέλνικς και ο Νίκος Ζήσης είναι οι παίκτες κλειδιά που πρέπει να σταματήσει η ελληνική ομάδα! Το ζητούμενο είναι να μπει στο ματς όπως πρέπει και με την βοήθεια του κοινού να πάρει το αποτέλεσμα που χρειάζεται…

Πηγή: novasports.gr 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags