Facebook Pixel To άρθρο του Ε. Μίχου για το ελληνικό 3Χ3!
| 2016-08-19 16:06:00

To άρθρο του Ε. Μίχου για το ελληνικό 3Χ3!

To άρθρο του Ε. Μίχου για το ελληνικό 3Χ3!

Η... πανσέληνος της τριπλής πρόκρισης, οι ΠΑΟΚ και ΠΑΟ που φτάνουν τον Ολυμπιακό και ο Καπίνο που έγινε Ρομπέρτο!

«Το φεγγάρι του Αυγούστου... λιάζει» μου έλεγαν όταν ήμουν μικρός. Το θυμήθηκα χθες που η πανσέληνος μάλλον έφερε... έμπνευση αλλά και τύχη στις ελληνικές ομάδες για να πετύχουν το (υπέρ-απαραίτητο για την «πολυ-τραυματισμένη» εσχάτως εθνική μας βαθμολογία) 3 στα 3 στα πλέι οφ του Europa League. Το σημαντικότερο μάλιστα είναι πως από τις πρώτες αναμετρήσεις ουσιαστικά εξασφαλίστηκε η τριπλή ελληνική παρουσία στη φάση των ομίλων της διοργάνωσης...

Τρεις ελληνικές νίκες, συνολικά με 7 γκολ και μηδέν παθητικό σε μια ευρωπαϊκή βραδιά, δεν το λες κι άσχημο. Ειδικά όταν έχεις... φάει στη μάπα Καμπάλες και Μπερσεβάδες. Αν και το ελληνικό στοιχείο δεν συμπλήρωσε καν... ενδεκάδα και στα 3 ματς, δημιουργώντας μια μικρή μελαγχολία στους πιο... ρομαντικούς: Γλύκος ? Τζαβέλλας - Χαρίσης-Κλάους έπαιξαν στον ΠΑΟΚ, Κουτρουμπής στον Παναθηναϊκό, Καπίνο - Ανδρούτσος στον Ολυμπιακό.

Την πιο εύκολη αποστολή είχε ο ΠΑΟΚ στην Τιφλίδα, παρότι έκανε μέτριο ως κακό πρώτο ημίχρονο (που οφειλόταν περισσότερο στην παθητική τακτική που επέλεξε να ξεκινήσει ο Βλάνταν Ιβιτς). Βέβαια ακόμη και σε αυτό το διάστημα φάνηκε πως είναι δεμένη και σοβαρή ομάδα, ενώ βρήκε το γκολ από (καλά δουλεμένο) στημένο και εντυπωσιακή κεφαλιά-ψαράκι του (κορυφαίου) Μάτος.

Στην επανάληψη, όταν ο ρούκι κόουτς του Δικεφάλου έκανε τις σωστές διορθωτικές κινήσεις (και οι 3 αλλαγές του βγήκαν), νομοτελειακά ανέβασαν απόδοση και ταχύτητα, φτάνοντας σε μια άνετη 3άρα που στο τέλος θα μπορούσε (αν είχε τελειώματα ο Γκάρι Ροντρίγκες) να ήταν και 5άρα. Παρ' όλο που αυτήν τη φορά δεν ήταν καλοί οι Τζαλμά, Σάκχοφ και ο Αθανασιάδης δεν σκόραρε. «Μπήκε» όμως, ο Κάνιας, ένας έμπειρος και ποιοτικός μέσος που δεδομένα θα κάνει δική του τη θέση του αμυντικού μέσου, ενώ ο Μπίρσεσβαρ αν και στο 70% φάνηκε πως διαθέτει φαντασία και δημιουργία για να κάνει σπουδαία πράγματα στη συνέχεια. Γενικά ο φετινός ΠΑΟΚ είναι υψηλών προδιαγραφών και ανταγωνισμού και με γεμάτο ρόστερ (εδώ δεν χωράνε στη 18άδα μέσοι της κλάσης των Τζιόλη, Κάτσε, Πέλκα). Αυτό που χρειάζεται είναι να πάρει και σέντερ φορ καλύτερο - παραγωγικότερο του Κλάους, που θα μπορεί να φτιάξει- τελειώσει κι από μόνος του φάση.

Τριάρα και ο Παναθηναϊκός στη Λεωφόρο, αλλά το σκορ δεν... λέει όλη την αλήθεια για την εικόνα του ματς. Η Μπρόντμπι είναι καλύτερη και πολύ πιο επικίνδυνη ομάδα τόσο από την Ντιναμό όσο κι από την Αρούκα, αλλά οι «πράσινοι» στο 0-0 είχαν τύχη (στο οριζόντιο δοκάρι που απέτρεψε το αυτογκόλ του Μέστο) και... Στιλ (φοβερή απόκρουση στη γωνία του χωρίς οπτικό πεδίο) ενώ ευτύχησαν να προηγηθούν στα χασομέρια του α' ημιχρόνου με το τέλειο γκολ σε δημιουργία (ονειρώδης η μακρινή διαγώνια πάσα του Γουακάσο) και εκτέλεση (μαγικό πλασέ Μπεργκ).

Η τακτική του Στραματσόνι να δώσει χώρο στην Μπρόντμπι ουσιαστικά δικαιώθηκε από τη στιγμή που νωρίς (33΄) η τελευταία έμεινε με παίκτη λιγότερο. Μέχρι τότε το δανέζικο πρέσινγκ είχε βάλει πολύ δύσκολα στους «πράσινους». Για να ακολουθήσει το πέναλτι-δεύτερη αποβολή (του κίπερ της Μπρόντμπι) που κέρδισε ο Ιμπάρμπο, για να κάνει μετά πάρτι ο Παναθηναϊκός. Το τελικό σκορ (3-0) μάλλον είναι φτωχό, σε σχέση με τις φάσεις που έφτιαξαν οι γηπεδούχοι, με τον «Στράμα» να ρίχνει μέσα και Βιγιαφάνιες και Λέτο και Ρινάλντι. Αντικειμενικά από τη μέση και μπροστά ο φετινός Παναθηναϊκός έχει μεγάλη ποιότητα, παίκτες με έμπνευση και δημιουργία. Κι αυτός, όπως ο ΠΑΟΚ, δείχνουν πως θα είναι άκρως ανταγωνιστικοί τη νέα σεζόν απέναντι στον Ολυμπιακό. Για παράδειγμα: Μπεργκ, Ιμπάρμπο, Λεντέσμα και Μολέδο έχουν οι «ερυθρόλευκοι» αυτήν την εποχή;

Οσον αφορά στους πρωταθλητές, κατάφεραν επιτέλους να σκοράρουν και μάλιστα με τον... Σεμπά! Και πάλι πάντως έδειξαν πως δεν έχουν λύσει το θέμα του γκολ, παρότι έκαναν σαφώς περισσότερες ευκαιρίες κι από τα δύο ματς μαζί με τη Χάποελ. Η Αρούκα δεν ήταν τόσο χειρότερη της ισραηλινής ομάδας, ο Ολυμπιακός, όμως, ήταν βελτιωμένος και σαφώς πιο υποψιασμένος. Κέρδισε μάλιστα για πρώτη φορά επί πορτογαλικού εδάφους σε ευρωπαϊκό αγώνα, μια νίκη που τη χρειαζόταν για να δώσει ψυχολογία και να απομακρύνει την εσωστρέφεια.

Ο Ολυμπιακός μπήκε δυνατά, έκανε ένα καλό σχετικά πρώτο ημίχρονο, είχε αγωνιστικό πλάνο που εφάρμοσε για αρκετή ώρα, αλλά ακόμη είναι πολύ πίσω από τα στάνταρτ του. Μετά το 70' άρχισε να... χάνει λάδια και τη νίκη τη χρωστάει σε μεγάλο βαθμό στον Καπίνο που... ντύθηκε «άγιος Ρομπέρτο» σε δυο σούπερ επεμβάσεις του στο 72' και στο 84΄. Η πρώτη φάση που ο διεθνής κίπερ νίκησε στο τετ α τετ τον Παραγουανό Βάλτερ Γκονζάλες (εξέθεσε προηγουμένως όλη την «ερυθρόλευκη» άμυνα) και η σούπερ γκάφα του Μποτία στο 94' «φωνάζουν» πως ο Ολυμπιακός έχει ανάγκη από την απόκτηση ενός στόπερ-εγγύηση. Οπως και από επιθετικό βεβαίως, βεβαίως! Ευχάριστη έκπληξη ο νεαρός Ανδρούτσος που μπήκε στη θέση του Τσόρι. Ακομπλεξάριστος και με προσόντα, δεν κρύφτηκε , κάνοντας αισθητή την παρουσία του. Βέβαια ακόμη κι αυτό δείχνει πως ο Ολυμπιακός ή έχει... ξεφουσκώσει ή... κατεβαίνει επίπεδο και χρειάζεται άμεση ενίσχυση.

Πηγή: Goal

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags