Facebook Pixel Οπαδοί υπέρ βασικού μισθού!
| 2015-01-17 23:20:00

Οπαδοί υπέρ βασικού μισθού!

Οπαδοί υπέρ βασικού μισθού!

Οι Άγγλοι οπαδοί έχουν κάνει πολλά πράγματα στο παρελθόν.

Έχουν ιδρύσει ομάδες όταν διαφωνούσαν με ιδιοκτησίες, έχουν λάβει δράση για τη μείωση των τιμών των εισιτηρίων, έχουν πρωτοστατήσει για να μην αλλάξουν σύλλογοι όνομα, έχουν κάνει κόμμα για να αναλάβουν το δήμο ώστε να κάνει η αγαπημένη τους ομάδα γήπεδο. Σε ένα θέμα που έβγαλε η Guardian χθες, οι οπαδοί της Άρσεναλ και της Μάντσεστερ Σίτυ ζητούσαν με επιστολή να εξασφαλίσουν οι διοικήσεις ότι όλοι οι εργαζόμενοι στο σύλλογο λαμβάνουν βασικό μισθό.

Για να εξηγούμαστε, δε μιλάμε μόνο για τους άμεσα συμβαλλόμενους με το σύλλογο, αλλά για όλους τους εργαζομένους όλων των εταιριών που σχετίζονται με το σύλλογο. Για παράδειγμα, η εταιρία κέιτεριγκ που δίνει το φαγητό τις ημέρες των αγώνων και στις δεξιώσεις, δίνει βασικό μισθό στους εργαζομένους της; Αν όχι, ο σύλλογος καλείται να αλλάξει προμηθευτή. Το ίδιο ισχύει για τους σεκιουριτάδες που υπάρχουν τις μέρες των αγώνων, όπως και για το προσωπικό που καθαρίζει το γήπεδο μετά. Το όλο θέμα ξεκίνησε από έρευνα που έκανε το πανεπιστήμιο του Λόουμποροου ορίζοντας το ελάχιστο επίπεδο διαβίωσης στην Αγγλία. Η μελέτη είναι μεγάλη και δίνει ξεχωριστά νούμερα για το Λονδίνο που (έχω ζήσει εγώ και ξέρω) είναι πιο ακριβό από την υπόλοιπη χώρα. Οι Βρετανικές εφημερίδες έκαναν έρευνα και παρουσίασαν λίστες με τις εταιρίες που δεν δίνουν στους εργαζομένους τους τον κατώτατο μισθό και τα οπαδικά κλαμπ ανακάλυψαν ότι κάποιες από αυτές σχετίζονται με τις αγαπημένες τους ομάδες.

Σε κοινή επιστολή τους πριν το μεταξύ τους ματς την Κυριακή, 5 οπαδικά κλαμπ απαιτούν οι διοικήσεις τους να εξασφαλίσουν ότι όλοι οι εξωτερικοί προμηθευτές υλικών ή υπηρεσιών πληρώνουν τουλάχιστον το βασικό μισθό μέχρι και στον τελευταίο εργαζόμενο. Η επιστολή υπογράφεται και από αρκετά μέλη του δημοτικού συμβουλίου του Ίσλιγκτον, δήμου όπου εδρεύει η Άρσεναλ. Η επιστολή γράφει:

"Ως οπαδοί της Άρσεναλ και της Σίτυ, είμαστε περήφανοι για την καταπληκτική δουλειά που κάνουν και οι δύο σύλλογοι στις τοπικές μας κοινωνίες. Σίγουρα δεν είναι πολύ να ζητήσουμε ότι οι χιλιάδες άνθρωποι του προσωπικού, που διατηρούν τα στάδιά μας ασφαλή και καθαρά, μας σερβίρουν φαγητό και αναψυκτικά, πουλάνε τα προγράμματα των συλλόγων και το μέρτσανταϊζ και εκτελούν πολλούς άλλους ρόλους πρέπει να κερδίζουν αρκετά [χρήματα] για να ζούνε;

Καλούμε τους δύο μας συλλόγους, που παίζουν το πιο ελκυστικό ποδόσφαιρο στην Πρέμιερσιπ, να ηγηθούν της προσπάθειας και να ορίσουν μια σύντομη ημερομηνία ώστε να γίνουν εργοδότες που προσφέρουν βασικό μισθό".

Η Άρσεναλ τοποθετήθηκε λέγοντας ότι όλοι όσοι είναι άμεσα συμβαλλόμενοι με το σύλλογο λαμβάνουν πάνω από το βασικό μισθό για το Λονδίνο, όμως ο σύλλογος δεν έχει καμία αρμοδιότητα να ελέγξει τους μισθούς που προσφέρουν τρίτα μέρη. Οι άνθρωποι της Σίτυ είπαν κάτι καλύτερο, αλλά όχι πάλι ικανοποιητικό. Είπαν ότι δεν μπορούν να ακυρώσουν τωρινά συμβόλαια, όμως έχουν ένα σύστημα μοριοδότησης που κρίνουν τις μελλοντικές προσφορές και ότι θα βάλουν τον παράγοντα «βασικός μισθός» σε αυτό το σύστημα μοριοδότησης. Επίσης τόνισε η Σίτυ τη δέσμευσή της για πρόσληψη ανθρώπων από την τοπική κοινωνία για την υλοποίηση των σχεδίων της, όπως την ανακατασκευή του προπονητικού της κέντρου.

Το νομικό πλαίσιο παρουσιάζει κενό. Η Ομοσπονδία δεν έχει ορίσει κανόνες και το όλο θέμα είναι στην αρμοδιότητα του κάθε συλλόγου. Οι οπαδοί εστίασαν στο ποδόσφαιρο λόγω της μεγάλης ανισότητας των αμοιβών στο χώρο. Πέρα από τους μισθούς των ποδοσφαιριστών, που είναι τεράστιοι, είναι και οι μισθοί και τα μπόνους των διοικούντων. Οι Αρσεναλέοι λένε ότι ο Γκαζίδης παίρνει 2,2 μύρια λίρες το χρόνο ενώ κάποιοι δεν παίρνουν το βασικό μισθό. Ο μόνος σύλλογος της Πρέμιερ που έχει πάρει βεβαίωση «εργοδότη που προσφέρει τουλάχιστον βασικό μισθό» είναι η Τσέλσι. Ναι η Τσέλσι του ολιγάρχη, μεγιστάνα, Ρώσου Αμπράμοβιτς. Οι μόνοι σύλλογοι στη Βρετανία, πλην Τσέλσι, που έχουν αυτό το πιστοποιητικό είναι η Χαρτς, η Λούτον και η FC Γιουνάιτεντ οφ Μάντσεστερ (όχι η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), που μάλιστα ήταν και η πρώτη που το πήρε τον Οκτώβρη του 2014. Πίσω από την αστραφτερή βιτρίνα της Πρέμιερ υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι που δουλεύουν σε αυτήν για ψίχουλα και οι μόνοι που νοιάζονται είναι οι οπαδοί.

Πηγή: sombrero.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags