Facebook Pixel Ο Κώστας Νικολακόπουλος για το ματς με Μπάγερν!
| 2015-09-16 13:52:00

Ο Κώστας Νικολακόπουλος για το ματς με Μπάγερν!

Ο Κώστας Νικολακόπουλος για το ματς με Μπάγερν!

Το κοινό σημείο του Θρύλου με Μπάρτσα και Μπάγερν!..
 

Οι δύο ισχυρότερες ομάδες στην Ευρώπη είναι η Μπαρτσελόνα κι η Μπάγερν. Αυτό τα λέει όλα, ενόψει του αποψινού αγώνα του Ολυμπιακού.

Μόνο που το Καραϊσκάκη είναι μία δύσκολη έδρα για κάθε ομάδα-ίσως και για τη μόνιμη πρωταθλήτρια Γερμανίας (τρεις σερί τίτλους η, αλλιώς τέσσερις την προηγούμενη εξαετία). Να ξέρετε ότι αυτή την στιγμή το γήπεδο του Ολυμπιακού είναι η πιο γερή έδρα στο Τσάμπιονς Λιγκ, με τις έξι σερί νίκες του πρωταθλητή Ελλάδας! Καμία άλλη ομάδα στο Τσάμπιονς Λιγκ δεν έχει παραπάνω συνεχόμενες νίκες! Μόνο Μπάγερν και Μπαρτσελόνα έχουν κι αυτές το ίδιο ρεκόρ, έξι σερί νίκες!

Ο Ολυμπιακός έχει κερδίσει στη σειρά Μπενφίκα, Άντερλεχτ, Γιουνάϊτεντ, Ατλέτικο, Γιουβέντους, Μάλμε. Η Μπάγερν κατά σειρά Σίτι, Ρόμα, ΤΣΣΚΑ, Σαχτάρ, Πόρτο, Μπαρτσελόνα. Κι η Μπαρτσελόνα κατά σειρά ΑΠΟΕΛ, Άγιαξ, Παρί, Σίτι, πάλι Παρί και Μπάγερν.

Κακά τα ψέματα, όμως, η Μπάγερν είναι το φαβορί: ως καλύτερη, πιο δεμένη (3ο χρόνο ο ίδιος προπονητής και με απειροελάχιστες αλλαγές στην 11άδα) και πιο έτοιμη (6 επίσημα ματς στα πόδια της). Και έχει μόνο νίκες σε κάθε πρεμιέρα του Τσάμπιονς Λιγκ (!) μετά το 2002, όταν είχε χάσει 2-3 από την Κορούνια μέσα στο Μόναχο! Λίγες φορές κέρδισε εύκολα την πρώτη αγωνιστική (εντός έδρας τις ρώσικες Σπαρτάκ Μόσχας 4-0 και ΤΣΣΚΑ Μόσχας 3-0 κι εκτός έδρας τη Μακάμπι Χάϊφα 3-0). Δεν δυσκολεύθηκε πάρα πολύ και με τη Ρόμα και τη Βιγιαρεάλ (2-0, εντός κι εκτός έδρας αντίστοιχα). Ζορίστηκε, αλλά τα κατάφερε σε όλα τα άλλα ματς (μέσα τη Σέλτικ 2-1, τη Βαλένθια 2-1 και τη Σίτι 1-0 κι έξω τη Μακάμπι Τελ Αβίβ 1-0, τη Ραπίντ Βιέννης 1-0, την Στεάουα 1-0).

Ο Ολυμπιακός είχε επί σειρά ετών ήττες στο ξεκίνημά του, στο Καραϊσκάκη, αλλά πέρσι έκανε το μπαμ με το 3-2 επί της Ατλέτικο Μαδρίτης, που σημειωτέον χθες πήγε και κέρδισε 2-0 την Γαλατασαράϊ στην Τουρκία. Ίσως, όμως, έχει μια σημασία πως οι ήττες του Ολυμπιακού ήταν από ομάδες που είχαν ξεκινήσει το πρωτάθλημά τους πολύ πιο γρήγορα από το δικό μας (Μαρσέϊγ 0-1, Σάλκε 1-2, Παρί Σεν Ζερμέν 1-4), όπως κι η Μπάγερν τώρα. Σε αντίθεση με την Ατλέτικο.

Είδα τα δύο τελευταία παιχνίδια της Μπάγερν στην Μπουντεσλίγκα, το 3-0 με τη Λέβερκουζεν και το 2-1 με την Άουγκσμπουργκ. Οι αντίπαλοί της την κόντραραν με διαφορετικό τρόπο.

Η πιο ισχυρή Λέβερκουζεν πήγε στα ίσα. Με 3 επιθετικούς και τον Τσαλχάνογλου από πίσω. Για 25’ στάθηκε μια χαρά. Όμως στο 26’ η Μπάγερν στην πρώτη της καλή επίθεση έκανε το 1-0. Το ματς ήταν σε πλήρη ισορροπία μέχρι το 10λεπτο 60’-70’, όταν η Μπάγερν με δύο πέναλτι έκανε το 3-0. Μετά το ματς τέλειωσε. Τα πάντα κρίθηκαν από τον δεξιό μπακ της Λέβερκουζεν! Στο 1-0 έχασε τον Ντάγκλας Κόστα, αντί να του κάνει ένα φάουλ για κίτρινη έξω από την περιοχή. Στο 2-0 έσπρωξε ένα αντίπαλό του σε μία εκτέλεση στημένης φάσης (ψιλοπέναλτι). Στο 3-0 ήταν άτυχος-γύρισε την πλάτη σε μία σέντρα κι ο διαιτητής είδε χέρι!

Η πιο αδύναμη Άουγκσμπουργκ προτίμησε να γεμίσει πιο πολύ το κέντρο της. Αυτή προηγήθηκε στο φινάλε του ημιχρόνου κι έχασε στο 90’, αλλά με πολύ πιο κόντρα διαιτησία. Και στα δύο ματς η Μπάγερν είχε από τέσσερις καθαρές φάσεις για γκολ κι «έφαγε» μία-δύο αντίστοιχες πίσω.

Ο Μάρκο Σίλβα έχει δοκιμάσει στις προπονήσεις και τους δύο τρόπους παιχνιδιού! Και αλά Λέβερκουζεν, με Τσόρι, Πάρντο, Ιντέγε, Ερνάνι (Φορτούνη) και αλά Άουγκσμπουργκ, με Σαλίνο, Καμπιάσο, Κασάμι στα χαφ, πιο μπροστά τον Τσόρι και τους Πάρντο, Ιντέγε. Μάλλον καταλήγει στο δεύτερο. Όπως κι αν έχει, ο στόχος είναι να κλείσει όσο το δυνατό καλύτερα τους χώρους και να βγάλει καλές επιθέσεις στην πλάτη της γερμανικής άμυνας, που εκεί δεν εμφανίζεται πολύ ασφαλής.

Σίγουρα δεν είναι στα πολύ καλά της η Μπάγερν. Δεν σε τρομάζει. Σίγουρα, όμως, είναι πιο καλή και πιο έτοιμη από τον Ολυμπιακό, που από την πλευρά του ωστόσο έχει μία ικανότητα να μεταμορφώνεται στα μεγάλα ευρωπαϊκά ματς. Κι από εκεί που τον βλέπεις να είναι στο 30% με τον Εργοτέλη η, την Ξάνθη, ξαφνικά να φτάνει στο 100% με την Άρσεναλ η, την Παρί!

Τακτικά η Μπάγερν νομίζω ότι είναι η πιο δύσκολη ομάδα στην Ευρώπη για να την αντιμετωπίσεις! Το περασμένο Σάββατο στο β΄ ημίχρονο έπαιξε ένα 3-3-4! Ο Γκουαρντιόλα μέσα στο παιχνίδι αλλάζει ρόλους σε Λαμ, Ραφίνια, Αλόνσο, Αλάμπα, Μούλερ, Κόστα!!! Σταθεροί μένουν μόνο οι Μπόατενγκ, Βιντάλ, Τιάγκο, Λεβαντόφσκι!

Βλέπεις το Λαμ ένα ημίχρονο δεξί μπακ χαφ κι ένα ημίχρονο εσωτερικό χαφ, να φεύγει συνεχώς σαν κρυφός φορ! Τον Αλάμπα στο ένα ημίχρονο φουλ επιθετικό μπακ και στο άλλο αριστερό στόπερ! Ο Μούλερ υποτίθεται ότι ξεκινάει σα δεξί εξτρέμ κι είναι όλο στην περιοχή ψάχνοντας συνεργασίες με τον Λεβαντόφσκι. Ο Κόστα είναι 20 λεπτά δεξιά, 20 λεπτά αριστερά και φτου κι από την αρχή. Έτσι δημιουργεί υπεραριθμίες, αφού η Μπάγερν βγάζει από τη μία πλευρά δύο και τρεις παίκτες και στην άλλη αφήνει μόνο τον ακραίο μπακ να πάρει όλη την πλευρά. Ο Τιάγκο έρχεται συνεχώς σαν τρέϊλερ από πίσω για να πάρει τελικές. Κι ο Κομάν που μπαίνει αλλαγή, είναι καλός διεμβολιστής. Για δε τον Αλόνσο δεν μπορείς να καταλάβεις αν παίζει στόπερ η, κόφτης.

Ο Αλόνσο τα κόρνερ από τα αριστερά τα στέλνει στο πρώτο δοκάρι και τα κόρνερ από τα δεξιά στο πέναλτι. Δεν είναι πολύ ψηλή ομάδα (δύο-τρεις παίκτες πάνω από 1μ80) κι ίσως ο Ολυμπιακός μπορεί να απειλήσει από στημένες φάσεις.

Υπό πίεση οι παίκτες της Μπάγερν τα κάνουν τα λάθη τους μπροστά στην περιοχή τους. Και μπορείς να τους βραχυκυκλώσεις στη μεσαία γραμμή, με καλή οργάνωση, τρεξίματα και αλληλοκαλύψεις. Η Λέβερκουζεν προέρχονταν από τη ρεβάνς με τη Λάτσιο για τα πλέϊ οφς του Τσάμπιονς Λιγκ. Όσο άντεχε ήταν πολύ ανταγωνιστική και πριν το 2-0 είχε δοκάρι κι άλλη ευκαιρία για το 1-1.

Εκτιμάω ότι αν ο Ολυμπιακός ξεκινήσει καλά το ματς κι έχει αντοχές, θα έχει τύχη απόψε: για νίκη, ισοπαλία η, ήττα με ψηλά το κεφάλι. Βέβαια, οφείλω να υπενθυμίσω ότι τελευταίες ισοπαλίες του Ολυμπιακού στο Καραϊσκάκη για το Τσάμπιονς Λιγκ ήταν τα 0-0 με Ρεάλ και Τσέλσι το 2007-08!!! Έχουν περάσει οκτώ ολόκληρα χρόνια…

Πηγή: Gazzetta.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags