Facebook Pixel Οπαδοί κατηγορούνται για πραξικόπημα!
| 2014-09-10 19:29:00

Οπαδοί κατηγορούνται για πραξικόπημα!

Οπαδοί κατηγορούνται για πραξικόπημα!

Αθλητικά Εισαγγελέας της Κωνσταντινούπολης ζήτησε την παραπομπή 35 οργανωμένων οπαδών της Μπεσίκτας, για τη συμμετοχή τους στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του Ιουνίου 2013.

H 31η Μαΐου του 2013 έμελλε να μείνει στην ιστορία ως η μέρα που οι σκληροπυρηνικοί οπαδοί των τριών μεγάλων ομάδων της Κωνσταντινούπολης θα ενώνονταν σε μια κοινή πορεία «ενάντια στον φασισμό του Ερντογάν»… Ηταν τότε που εκατοντάδες χιλιάδες Τούρκοι βρέθηκαν στο δρόμο με αφορμή την επικείμενη τσιμεντοποίηση του πάρκου Γκεντζί και αιτία την αντικοινωνική και αντιδημοκρατική πολιτική της κυβέρνησης. Οι ΟύλτραΑσλάν της Γαλατασαράι, οι Βάμος Μπιεν της Φενερμπαχτσέ και φυσικά οι αναρχοαριστεροί και πλέον πολιτικοποιημένοι “Καρσί” της Μπεσίκτας βγήκαν στους δρόμους, στο πλευρό των διαδηλωτών της Πλατείας Ταξίμ. Κι εκεί πρωτοστάτησαν στις μάχες με τις δυνάμεις καταστολής, καλύπτοντας μάλιστα ο ένας τον άλλον, όπως την στιγμή που οι φανατικοί της Μπεσικτάς εγκλωβίστηκαν από αστυνομικές δυνάμεις και χρειάστηκε η δυναμική παρέμβαση των κατά τ’ άλλα, αντιπάλων για να βγουν απ τον κλοιό. “Δωστε μας 100 μάσκες και θα απελευθερώσουμε το πάρκο”, το σύνθημα των οπαδών της Μπεσικτάς... Γι αυτούς “τα σπρέι πιπεριού είναι το καθημερινό τους άρωμα”, όπως χαρακτηριστικά έλεγαν... Σήμερα, έναν χρόνο και κάτι μήνες αργότερα, 35 οπαδοί της Μπεσικτάς, αναμένεται βρεθούν ενώπιον δικαστηρίου με βαριές κατηγορίες, μεταξύ άλλων και αυτή της «απόπειρας πραξικοπήματος».

Συγκεκριμένα, εισαγγελέας της Κωνσταντινούπολης ζήτησε την παραπομπή 35 οργανωμένων οπαδών της Μπεσίκτας, για τη συμμετοχή τους στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του Ιουνίου 2013, όπως αναφέρουν σήμερα τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Στο κατηγορητήριο, το οποίο επικαλείται η εφημερίδα «Μιλιέτ», ο εισαγγελέας κατηγορεί τους «Καρσί» για «απόπειρα πραξικοπήματος» κατά της ισλαμο-συντηρητικής κυβέρνησης και ζητεί να τους επιβληθεί η ποινή των ισοβίων. Σύμφωνα μάλιστα με τον εισαγγελέα, «οι ύποπτοι «επιχείρησαν να διαδώσουν μια εικόνα (για τα γεγονότα) παρόμοια με αυτή των αραβικών ανοίξεων προμηθεύοντας τον ξένο Τύπο με φωτογραφίες των συγκρούσεων με σκοπό να ανατρέψουν με παράνομα μέσα τη νόμιμη κυβέρνηση της Τουρκίας».

Κατά την διάρκεια των διαδηλώσεων, αρκετά μέλη των «Καρσί» συνελήφθησαν, ενώ και η ομάδα έγινε στόχος των αρχών. Το «φρέσκο» κατηγορητήριο προήλθε – όπως υποστηρίζουν οι αρχές – έπειτα από μια πολύμηνη έρευνα, η οποία μεταξύ άλλων αναφέρει ότι μερίδα οπαδών προσπάθησε να εισβάλλει στο γραφείο του πρωθυπουργού, δίπλα στο Dolmabahce Palace. Σύμφωνα με τα όσα επικαλείται ο εισαγγελέας, στα στοιχεία που προέρχονται από τηλεφωνικές και ηλεκτρονικές παρακολουθήσεις συμπεριλαμβάνονται και tweets οπαδών της Μπεσικτάς, στα οποία ανέφεραν ότι «το πάρκο Γκεντζί είναι η αφορμή» και ότι στόχο είχαν την ανατροπή της κυβέρνησης. Η ημερομηνία της δίκης, δεν έχει ακόμη ορισθεί, ωστόσο, έχουν ήδη προκληθεί αντιδράσεις τόσο στο εσωτερικό όσο και το εξωτερικό. Να σημειωθεί πως η υπεύθυνη από το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τα ζητήματα της Τουρκίας, Έμμα Σινκλέρ Ουέμπ, κατήγγειλε στο λογαριασμό της στο Twitter τη «γελοία» εμμονή των τουρκικών δικαστικών αρχών εναντίον των οπαδών της Μπεσίκτας.

ΠΗΓΗ: stokokkino.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags