Facebook Pixel Το… τένις μπαίνει στο ποδόσφαιρο
| 2014-09-12 23:06:00

Το… τένις μπαίνει στο ποδόσφαιρο

Το… τένις μπαίνει στο ποδόσφαιρο

Το σύστημα «Goal-line technology» και το «vanishing spray» καθιερώνονται σιγά σιγά σε όλο και περισσότερα ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα.
 

Το σύστημα «Goal-line technology», που δίνει τη δυνατότητα στον διαιτητή να «βλέπει» αν η μπάλα πέρασε ή όχι τη γραμμή της εστίας σε μια δύσκολη φάση, και το «vanishing spray», που δίνει στον ρέφερι τη δυνατότητα να στήνει το τείχος των αμυνόμενων στο σωστό σημείο πριν χτυπηθεί ένα φάουλ, καθιερώνονται σιγά σιγά σε όλο και περισσότερα ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα.

 

Ομως ο Ζεπ Μπλάτερ σκέφτεται να προχωρήσει σε αρκετές ακόμη αλλαγές που θα μεταβάλουν κατά κάποιο τρόπο σταδιακά τη μορφή του ποδοσφαίρου, όπως το ξέραμε μέχρι πριν από λίγο καιρό.

 

Στη διεθνή συνδιάσκεψη Soccerex ο πρόεδρος της FIFA μίλησε πάνω στις νέες προοπτικές, αφού φυσικά επανέλαβε πως θα διεκδικήσει για πέμπτη φορά την προεδρία της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας. Αναφέρθηκε λοιπόν σε μια σκέψη που έχει να βάλει στο ποδόσφαιρο το σύστημα που χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια στο τένις, γνωστό και ως Hawk-Eye. Τι ακριβώς μπορεί να σημαίνει αυτό;

 

Κάθε προπονητής θα έχει το δικαίωμα να αμφισβητήσει μία ή δύο αποφάσεις του διαιτητή σε κάθε ημίχρονο. Σε περίπτωση, για παράδειγμα, που ο ρέφερι δώσει ένα πέναλτι ή ακυρώσει κάποιο γκολ, τόσο ο ίδιος όσο και ο προπονητής θα μπορούν να δουν σε replay μέσω γιγαντοοθόνης την απόφαση που πάρθηκε κι αν θέλουν να την αλλάξουν.

 

Είναι αρκετά πιθανό για πρώτη φορά να δοκιμαστεί αυτή η καινοτομία στο Παγκόσμιο Κύπελλο Κ20 της Νέας Ζηλανδίας. Εκεί θα φανεί και αν μπορεί να λειτουργήσει. Από την άλλη, όμως, είναι γεγονός πως σε περίπτωση που μπει σε εφαρμογή κάτι αντίστοιχο του Hawk-Eye, τότε αυτόματα θα αλλάξει θεαματικά και η μορφή του ποδοσφαίρου.

 

Από τη μια τα σφάλματα σαφώς θα περιοριστούν, αλλά από την άλλη η τεχνολογία θα κυριεύσει το ποδόσφαιρο περιορίζοντας, κατά την άποψη αρκετών, την πιθανότητα του ανθρώπινου λάθους που είναι συστατικό στοιχείο της γοητείας ενός ποδοσφαιρικού αγώνα.

 

Αν μπορεί μια φορά σε κάθε ημίχρονο ένας προπονητής να αμφισβητήσει ένα σφύριγμα του διαιτητή, τότε θα έχουμε μέχρι και τέσσερις -πολλές φορές επεισοδιακές- διακοπές σε έναν αγώνα.

 

ΠΗΓΗ: efsyn.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags