Facebook Pixel Ο Χ. Σωτηρακόπουλος σχολιάζει την Εθνική και τον Ρανιέρι
| 2014-09-09 12:44:00

Ο Χ. Σωτηρακόπουλος σχολιάζει την Εθνική και τον Ρανιέρι

Ο Χ. Σωτηρακόπουλος σχολιάζει την Εθνική και τον Ρανιέρι

Μην πυροβολείτε (ακόμη) τον πιανίστα...

H νίκη έχει πολλούς πατεράδες αλλά η ήττα είναι ορφανή, λέει ένα γνωμικό... Ο Κλάουντιο Ρανιέρι το κατάλαβε ξανά το βράδυ της Κυριακής. Ο πολύ εμπειρος Ιταλός έχει βιώσει την αμφισβήτηση σε κάποιες στιγμές της καριέρας του και γνωρίζει πως γιατρικό υπάρχει μόνο μέσα από το χρόνο και τη δουλειά. Τα λάθη της πρεμιέρας που οδήγησαν στην ήττα εντός έδρας μετά από σχεδον έξι χρόνια, από εκείνο το 1-2 με την Ελβετία το 2008, σίγουρα τα έχει αντιληφθεί ο Ρανιέρι, ξημερώνοντας η επόμενη μέρα. Φυσικά και δεν χάθηκε κάτι ούτε έγινε πιο δύσκολη η υπόθεση πρόκριση. Θα περάσουμε στα τελικά γιατί σε μία κούρσα 13 μηνών η συνέπεια και η συνέχεια που εχει δείξει η εθνική μας ομάδα θα κάνει την διαφορά.

Ομως σε μία τέτοια βραδιά συνωμότησαν τα πάντα προκειμένου να στεφθεί με απόλυτη αποτυχία η πρεμιέρα του νέου τεχνικού. Πρώτα από όλα οι παλιές αμαρτίες πληρώθηκαν με το άδειο γήπεδο, απόρροια των ανεγκέφαλων που έκαναν επεισόδια το 2011 στο κρίσιμο ματς με την Κροατία. Αν παίζεις με γεμάτες τις εξέδρες που σου δίνουν ρυθμό και σε στηρίζουν αν κάτι στραβώσει, όπως τόσες φορές έχει συμβεί με το κοινό που παρακολουθεί την εθνική ομάδα, σίγουρα αντιδράς αλλιώς από ότι να αγωνίζεσαι σε ένα ψυχρό γήπεδο, με τις φωνές από τους πάγκους να αντηχούν στους άδειους τοίχους! Ετυχε η πρεμιέρα να είναι κόντρα στη Ρουμανία που πέραν του προφανούς, του ότι δηλαδή ήθελε τους πόντους για να κάνει μία καλή αρχή είχε και το έξτρα κίνητρο να μας αποδείξει πως άδικα αποκλείστηκε στα μπαράζ για το Μουντιάλ. Μέσα σε όλα έτυχαν το πέναλτι που παραχώρησε άτσαλα ο Χολέμπας, η κακή βραδιά ταυτόχρονα των ανέτοιμων Σαμαρά και Μήτρογλου συν το ότι ο Σαλπιγγίδης πιθανότατα ποτέ άλλοτε σε ,ματς με το εθνόσημο δεν κινηθηκε σε τόσο ρηχά νερά. Ετσι έχει κάποιος την πρώτη εικόνα του τι πήγε στραβά!

Φυσικά φταίει και ο Ρανιέρι. Αλλά πριν πυροβολήσουμε τον πιανίστα ας σκεφτούμε πως ακόμη αλλού πατάει και αλλού βρίσκεται όπως κάθε άνθρωπος σε νέο χώρο. Πολύ δε περισσότερο σε καινούργια χώρα! Εκανε λάθη, ναι, αλλά κυρίως για εμένα είναι πρόβλημα το ότι δεν έχει γύρω του ανθρώπους που να ξέρουν τα αποδυτήρια και που να μπορούν να λειτουργήσουν συμβουλευτικά όπως έκανε υποδειγματικά ο Φύσσας στον Σάντος σε αυτά τα χρόνια συνεργασίας τους. Και μάλιστα χωρίς ο Πορτογάλος να είναι ξένος με τη νοοτροπία και την ιδιοσυγκρασία μας ωστόσο και αυτός χρειαζόταν ένα καθαρό μυαλό που να απορροφά επίσης τους κραδασμούς μέσα από την ομάδα. Ο Γιώργος Καραγκούνης θα ήταν μία ιδανική λύση για αυτό τον ρόλο όπως και ο Αγγελος Χαριστέας, ο Στέλιος Γιαννακόπουλος, ο Αγγελος Μπασινάς ή γιατί όχι ο Ζήσης Βρύζας που θα έβρισκε κοινό κώδικα με τον Ρανιέρι. Ολα παιδιά της γενιάς που πήρε το EURO το 2004 και που θα έδιναν σε αυτή τη νέα εποχή ένα στίγμα.

Θα συμφωνήσω πως έκανε λάθη στις κλήσεις και πως σε ένα ματς που χάνεις η πιο λογική κινηση θα ήταν ένας επιθετικός σαν τον Κλάους Αθανασιάδη που ήδη σκοράρει στην σεζόν που διανύουμε. Επίσης παίκτες από ομάδες που έχουν ήδη δώσει στη σεζόν μας από τον Ιούλιο ακόμη όπως ο Παναθηναικός και ο Αστέρας Τρίπολης θα έπρεπε να είχαν παίκτες στο ρόστερ ακριβώς γιατί σε τέτοιο χρονικό σημείο που έγινε ο αγώνας αυτό που μετράει πάνω από όλα είναι η ετοιμότητα και όχι η ποιότητα. Σε αυτά έκανε λάθη αλλά μην γκρεμίζουμε τον κόσμο από μία ήττα. Συμβαίνει...

Λέγαμε πριν το παιχνίδι πως ακόμη και ένας πόντος θα ήταν επιτυχία και επιμένω πως οφείλουμε να θυμόμαστε ότι τα προκριματικά είναι μαραθώνιος και όχι σπριντ. Και η ανάλυση του τι ακολουθεί μία αποτυχία δεν μπορεί να γίνει με μαθηματικούς κανόνες. Για παράδειγμα ο Φερνάντο Σάντος άρχισε με ισοπαλία εντός με την Γεωργία 1-1 που ίσως να ήταν και μεγαλύτερο κάζο από το χτεσινό ωστόσο τελικά βγήκαμε πρώτοι μπροστά από τους Κροάτες. Αντίθετα ο τελευταίος προπονητής που άρχισε με νίκη στο πρώτο του επίσημο ματς στον πάγκο ο Κώστας Πολυχρονίου, το Σεπτέμβριο του 1994 στα Νησιά Φερόες με 5-1, συνέχισε με άλλες τρεις σερί επιτυχίες. Τι έγινε μετά; Η ομάδα τερμάτισε πίσω από την Ρωσία και την Σκωτία αποκλειόμενη από το EURO 1996. Συνεπώς καμία πρώτη νίκη ή ήττα δεν καθορίζει τη συνέχεια.

Αυτό που πρέπει να γίνει άμεσα είναι να στελεχωθεί το τιμ γύρω από τον Ρανιέρι. Θα βοηθήσει τον ίδιο, την ομάδα και κατ΄ επέκταση την ομοσπονδία....

Πηγή: coppa.gr
 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags