Facebook Pixel Όταν ο Καπετάνιος άναβε το πούρο του Τίγρη! (ΦΩΤΟ)
| 2017-04-02 09:00:00

Όταν ο Καπετάνιος άναβε το πούρο του Τίγρη! (ΦΩΤΟ)

του Χρήστου Κωνσταντινίδη
Όταν ο Καπετάνιος άναβε το πούρο του Τίγρη! (ΦΩΤΟ)

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ SPORTDOG - Φοβερά παρασκήνια, γνωστά και άγνωστα περιστατικά από τις παλιές (συνήθως πολύ εχθρικές) σχέσεις ΑΕΚ και Παναθηναϊκού. Ένα θέμα για το αρχείο σας!

Με αφορμή το ντέρμπι ΑΕΚ-Παναθηναϊκός, ο SportDog ανέτρεξε στο αρχείο του και θυμήθηκε μία παλιά κόντρα μεταξύ των δύο ομάδων. Μπορεί τη σήμερον εποχή, όλοι να τα βάζουν με τον Ολυμπιακό τα δεδομένα όμως ήταν διαφορετικά 30 χρόνια πίσω.

Οι ίδιοι οι ΑΕΚτζήδες ακόμα υποστηρίζουν ότι παραδοσιακός αντίπαλος της ομάδας τους ήταν πάντα ο Παναθηναϊκός, με τον οποίο υπήρχε μεγάλη έχθρα, ιδιαίτερα την εποχή του Γιώργου Βαρδινογιάννη. Ο λόγος; Το "τριφύλλι" συνήθιζε εκείνη την εποχή να κλέβει παίκτες από την Ένωση, όπως οι Γεωργαμλής και Βλάχος, ενώ είχε γίνει μάχη των οπαδών του Δικεφάλου για να μην καταλήξει στα τέλη της δεκαετίας του ΄80 ο Μανωλάς στην Παιανία. Τότε, μέχρι και πανό κατά του Βαρδινογιάννη αναρτούσαν οι ΑΕΚτζήδες στα ντέρμπι με τους Πράσινους.

Πάντως, οι διοικήσεις των ομάδων δε συμμερίζονταν την ίδια έχθρα. Στις αρχές της δεκαετίας του ΄90, όταν κουμάντο στην ΑΕΚ έκανε το δίδυμο Μελισσανίδη-Καρρά, οι σχέσεις με τον Παναθηναϊκό ήταν άριστες. Μάλιστα, ανακαλύψαμε μία φωτογραφία-ντοκουμέντο που αποδεικνύει του λόγου το αληθές.

Ήταν Μάιος του 1993, όταν η ΑΕΚ εγκαινίαζε την μπουτίκ του παλιού γηπέδου "Νίκος Γκούμας" και γινόταν η πρώτη ομάδα στην Ελλάδα με δικό της κατάστημα αθλητικών ειδών. Ποιος λέτε ότι ήταν προσκεκλημένος στην εκδήλωση; Ο Γιώργος Βαρδινογιάννης! Ναι καλά διαβάσατε, ο πρόεδρος του μισητού, τότε, Παναθηναϊκού, ήταν ανάμεσα στους επισήμους της γιορτής και καθόταν δίπλα στον Δημήτρη Μελισσανίδη!

Όλα τα λεφτά, πάντως, ήταν το ...τρυφερό ενσταντανέ, στο οποίο ο Καπετάνιος άναβε με τον αναπτήρα του το πούρο του Τίγρη! Την παράσταση είχαν κλέψει και τα κοστούμια των δύο προέδρων, τα οποία ήταν ασορτί με τα χρώματα των ομάδων που εκπροσωπούσαν.

Οι σχέσεις διαταράχτηκαν μετά από δύο τελικούς Κυπέλλου Ελλάδας μεταξύ των δύο ομάδων. Πρόκειται για το παιχνίδι της σεζόν 1993-1994 που έληξε 3-3 και κρίθηκε στα πέναλτι κι αυτό της σεζόν 1994-1995. Θυμάστε τι είχε γίνει στον τελευταίο; Στο ημίχρονο υπήρξαν επεισόδια στις εξέδρες και μετά έγιναν ...ομορφιές στη φυσούνα, με το περίφημο "τέντωμα" του Γιάννη Βαρδινογιάννη σε αστυνομικό (Ζουμπούλης με το όνομα).

Γνωστή είναι άλλωστε και η αλησμόνητη διαιτησία του Φίλιππου Μπάκα, ο οποίος είχει δώσει ουσιαστικά τη νίκη στον Παναθηναϊκό, σφυρίζοντας πέναλτι, το οποίο σήμερα θα χαρακτηρίζαμε κάλλιστα "μαϊμού", σε μία βουτιά του Βαζέχα μέσα στην περιοχή.

Βέβαια, για να λέμε και του στραβού το δίκιο, ήταν μεγάλη έμπνευση του Ντούσαν Μπάγεβιτς που άφησε τη σημαία του Παναθηναϊκού, Δημήτρη Σαραβάκο, να χτυπήσει το πέναλτι που είχε κερδίσει η ΑΕΚ στο πρώτο ημίχρονο.

Ο νυν συντονιστής του ποδοσφαιρικού τμήματος του Τριφυλλιού, ο οποίος αγωνιζόταν τότε με την κιτρινόμαυρη φανέλα, πέταξε την μπάλα πάνω από τα δοκάρια και άκουσε τους οπαδούς των Πρασίνων να πανηγυρίζουν φωνάζοντας το φοβερό: "Μητσάρα, βαζέλα, βγάλε τη φανέλα!".

Μετά το παιχνίδι, ο Δημήτρης Μελισσανίδης είχε βγει στον ΣΚΑΪ να καταγγείλει τα φαινόμενα με τους φάλτσους ρέφερις. Ήταν μία αλησμόνητη συνέντευξη στον "γίγαντα" της δημοσιογραφίας Χάρη Αλευρόπουλο.



Η δεκαετία του ΄90 έφυγε με άλλο ένα επεισόδιο. Ήταν το 1999, όταν ο Τίγρης είχε επιστρέψει στην ΑΕΚ, προκειμένου να τρέξει το management της ΠΑΕ, την εποχή της Netmed. Το ματς της 30ης εμβόλιμης αγωνιστικής θα μείνει στην ιστορία αφού ήταν άκρως επεισοδιακό. Τόσο εντός γηπέδου όσο και στα επίσημα. Βλέπετε Κιτρινόμαυροι και Πράσινοι πάλευαν για τη 2η θέση που οδηγούσε στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ, την οποία εξασφάλισαν οι πρώτοι.

Θα επικεντρωθούμε στα VIPs, όπου κάθονταν Μελισσανίδης και Βαρδινογιάννης. Οπαδοί του Παναθηναϊκού μαζεύτηκαν στα επίσημα και κινήθηκαν απειλητικά, πετώντας καρέκλες προς το μέρος του Δημήτρη Μελισσανίδη, ισχυριζόμενοι ότι καθυβρίστηκαν από τους άντρες της προσωπικής του ασφάλειας. Στο σημείο έσπευσε ο Γιώργος Βαρδινογιάννης για να ηρεμήσει την κατάσταση. Ωστόσο, φέρεται να δέχτηκε χτύπημα από τον αδερφό του Δημήτρη Μελισσανίδη, Ιάκωβο. Ε, αυτό ήταν! Στο σκηνικό χώθηκε και η ασφάλεια του Καπετάνιου και έγινε "το έλα να δεις"!

Επανερχόμενοι στο σήμερα, οι σχέσεις μεταξύ Μελισσανίδη και Βαρδινογιάννη δε θυμίζουν τίποτα από εκείνο το έντονο παρελθόν.

Πριν από δύο χρόνια, οι δύο άνδρες συναντήθηκαν ξανά σε ελληνικό γήπεδο και είχαν καθίσει πολύ κοντά ο ένας με τον άλλον. Ήταν τη χρονιά που η ΑΕΚ έπαιζε στη Γ΄ Εθνική και φιλοξενήθηκε στις 27 Απριλίου 2014 από την Κηφισιά στο γήπεδο της Ριζούπολης.

Πρόσφατα, στα μέσα Φεβρουαρίου του 2017, αμφότεροι ήταν ανάμεσα στους εκλεκτούς προσκεκλημένους της εκδήλωσςη που οργάνωσαν οι "Ελληνικές Ιπποδρομίες" για τον ένα χρόνο από την ίδρυσή τους.

Στο ΑΕΚ-Παναθηναϊκός της περιόδου 2015-2016, ο Γιώργος Βαρδινογιάννης είχε βρεθεί στις εξέδρες του ολυμπιακού σταδίου. Η παρουσία του όμως δεν έφερε γούρι στους «πράσινους», οι οποίοι ηττήθηκαν 1-0 με γκολ του Βάργκας. Ο «Καπετάνιος» κάθισε στα επίσημα, μία σειρά πάνω από τη θέση που καθόταν ο αδερφός του Δημήτρη Μελισσανίδη, Ιάκωβος και από τον πρόεδρο της «κιτρινόμαυρης» ΠΑΕ, Βαγγέλη Ασλανίδη.


 

 
 
 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags