Μια μεγάλη χάρη ζήτησε ο Δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου από τον Δήμαρχο Αθηναίων, Χάρη Δούκα, κατά τη συνάντησή τους. Ο εκ Πλατάνων Τραπεζούντας καταγόμενος πρώτος πολίτης της Πόλης να κάνουν εκδήλωση με ποντιακούς χορούς στην Αθήνα, όταν έρθει για εθιμοτυπική επίσκεψη.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Γιατί στη συνάντηση των δύο ανδρών την Τετάρτη 8 Μαΐου 2024 συζητήθηκαν αρκετά σημαντικά πράγματα.

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν θέματα περιβάλλοντος και συνεργασίας μεταξύ των δύο πόλεων.

Ο Χάρης Δούκας σε δηλώσεις του στο ethnos.gr και τη Μαρία Ζαχαράκη στην Κωνσταντινούπολη αναφέρθηκε και στο ευαίσθητο θέμα της Μονής της Χώρας, εκφράζοντας ανησυχία για τη μετατροπή της σε τέμενος. Ο δήμαρχος της Αθήνας επεσήμανε τη σημασία της διατήρησης των πολιτιστικών μνημείων και την ανάγκη να ενώνουν, όχι να διχάζουν. Ο Χάρης Δούκας τη χαρακτήρισε «πολύ αρνητική εξέλιξη», καλώντας σε σεβασμό των ιστορικών μνημείων.

«Χαίρομαι πάρα πολύ για την πρόσκληση του κ. Ιμάμογλου να παρευρεθώ στην εκδήλωση για την ημέρα της Ευρώπης στην Κωνσταντινούπολη και βεβαίως που είχα μαζί του μια αναλυτική συζήτηση. Κέρδισε τις εκλογές για δεύτερη φορά και έχει μια μεγάλη εμπειρία και βεβαίως μοιραζόμαστε ένα κοινό όραμα για την ευημερία των πολιτών μας. Η προσπάθεια συνεργασίας είναι πάρα πολύ κρίσιμη και χρήσιμη για την Αθήνα και την Κωνσταντινούπολη, δύο πόλεις με πολύ μεγάλη ιστορία και πολύ σπουδαίο μέλλον.

Συζητήσαμε θέματα που είναι κοινά στην ατζέντα μας που έχουν να κάνουν με το πράσινο και μου έδωσε την δυνατότητα να καταλάβω πως διαχειρίζεται τον ελεύθερο χώρο και την μεγάλη έμφαση στο κομμάτι της αναδάσωσης. Επίσης, ποιες είναι οι διαδρομές που ακολούθησε για το πρόγραμμα φτηνής σίτισης αλλά και της κοινωνικής κατοικίας. Θα δουλέψουμε πολύ μαζί στο μέλλον και μάλιστα το επόμενο διάστημα, θα εξετάσουμε διάφορα κρίσιμα θέματα, όπως είναι το κυκλοφοριακό που το ζούμε και στην Αθήνα αλλά και στην Κωνσταντινούπολη και ποιες δράσεις μπορούμε να σχεδιάσουμε για αυτές τις δυο πόλεις».

@infoxak Τί ζήτησε ο Ιμάμογλου από τον Δήμαρχο Αθηνών; #türkiye #athens #foryou #foryoupage #fyp ♬ πρωτότυπος ήχος - XAK

Κοινωνικά και περιβαλλοντικά θέματα στην ατζέντα

Οι δύο δήμαρχοι επικεντρώθηκαν σε κοινωνικά και περιβαλλοντικά θέματα, τα οποία αποτελούν την καρδιά της «προοδευτικής ατζέντας», όπως την αποκάλεσε ο Χάρης Δούκας. Επισήμανε την συνεργασία με τον Εκρέμ Ιμάμογλου και άλλους δημάρχους, προκειμένου να προωθήσουν αυτήν την ατζέντα ενόψει των ευρωεκλογών. Με έμφαση στη φωνή της προόδου, ο Χάρης Δούκας υπογράμμισε τη σημασία της νίκης ενάντια στον φόβο και τη μισαλλοδοξία, επισημαίνοντας ότι αυτή η μάχη μπορεί να δοθεί μέσα από συνεργασίες και συναντήσεις μεταξύ των δημάρχων.

«Κοινωνικά και περιβαλλοντικά θέματα, που νομίζω αποτελούν την καρδιά της προοδευτικής ατζέντας, ενδιαφέρουν πάρα πολύ και τον κ. Ιμάμογλου και εμένα. Να πω με την ευκαιρία ότι συνεχίσω να έχω συναντήσεις και με άλλους δημάρχους για να προωθήσω αυτή την ατζέντα ενόψει και των ευρωεκλογών. Πρέπει να κυριαρχήσουν οι φωνές της προόδου και να νικήσουν τις φωνές του φόβου και της μισαλλοδοξίας και αυτή είναι μια μάχη που μπορούμε και εμείς οι δήμαρχοι να τη δώσουμε μέσα από συνεργασίες και συναντήσεις».

«Είμαστε στεναχωρημένοι για τη Μονή της Χώρας»

Ο Χάρης Δούκας εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι ένα μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς που ανήκει στην UNESCO χρησιμοποιείται πλέον ως τέμενος.

«Είχα την ευκαιρία να δω και τον Πατριάρχη, όπου έγινε εκτενέστερη συζήτηση και βεβαίως είμαστε στεναχωρημένοι, διότι ένα μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς που ανήκει στην Unesco, αντί να ενώνει την ανθρωπότητα, χρησιμοποιείται πια ως τέμενος και αυτό είναι μια πολύ αρνητική εξέλιξη. Οφείλουμε αυτά τα μνημεία να τα διαφυλάσσουμε και όχι να διχάζουν. Βεβαίως υπάρχουν κανόνες και πρότυπα πως διασφαλίζεις τέτοια μνημεία», δήλωσε στο ethnos.gr ο δήμαρχος Αθηναίων, ο οποίος διευκρίνισε ότι δεν τέθηκε αυτό το θέμα στη συνάντησή του με τον Ιμάμογλου.

«Συζητήσαμε περισσότερο για τα θέματα της δικιάς του δικαιοδοσίας, εκεί μπορεί πραγματικά να παρέμβει και να έχουμε αποτέλεσμα», σημείωσε ο Χάρης Δούκας.

Ραντεβού στην Αθήνα (και) με... ποντιακούς χορούς

Το επόμενο ραντεβού οι δύο δήμαρχοι το έδωσαν στην Αθήνα, όπου ο Ιμάμογλου ζήτησε μάλιστα από το Χάρη Δούκα και μία... χάρη. Να κανονίσει εκδήλωση με ποντιακούς χορούς για να χορέψει κι ο Εκρέμ Ιμάμογλου, η αγάπη του οποίου για τους χορούς της Μαύρης Θάλασσας, της πατρίδας του είναι γνωστή...

«Και κοίτα να κανονίσεις πού θα πάω για να χορέψω ποντιακά, όταν έρθω στην Αθήνα», είπε ο Εκρέμ Ιμάμογλου ξεπροβοδίζοντας τον δήμαρχο Αθήνας. «Το ζήτησε και μέσα στις εκδηλώσεις που θα κάνουμε θα υπάρχει και μια τέτοια εκδήλωση για τον ποντιακό χορό. Θα είναι κι αυτό μέσα στο πρόγραμμα μας», δήλωσε στη Μαρία Ζαχαράκη ο Χάρης Δούκας.