Facebook Pixel Κύριε Κοντονή μην κρατάτε το φανάρι
| 2015-03-19 13:00:00

Κύριε Κοντονή μην κρατάτε το φανάρι

Κύριε Κοντονή μην κρατάτε το φανάρι

Ο Κώστας Ασημακόπουλος γράφει για τον τελικό του Κυπέλλου βόλεϊ Ολυμπιακού - ΠΑΟΚ, το σωστό μήνυμα που έστειλε προς κάθε κατεύθυνση και καλεί την Πολιτεία να επιβραβεύσει αυτούς που το πέτυχαν.
 

Ο τελικός του Κυπέλλου μεταξύ του Ολυμπιακού και του ΠΑΟΚ αλλά και οι ημιτελικοί του φάιναλ-4 θα απασχολούσαν περισσότερο ορισμένους - μεταξύ αυτών και την αθλητική ηγεσία - μόνο εάν βρίσκονταν δύο, τρεις ανεγκέφαλοι και τα έκαναν λαμπόγυαλο στη Σύρο.

Τότε θα είχαμε συσκέψεις επί συσκέψεων, αφορισμούς, απαγορεύσεις, λουκέτα και τμωρίες. Τώρα που έγινε μια γιορτή για τον ελληνικό αθλητισμό – και όχι μόνο για το βόλεϊ – η αθλητική ηγεσία το πέρασε στο ντούκου. Μέγα λάθος και πολύ κακή διαχείριση από τον Σταύρο Κοντονή. Όταν θέλεις να λύσεις ένα πρόβλημα δεν πρέπει να γίνεσαι μέρος του προβλήματος.

Και τα γράφουμε τώρα που δεν έγινε τίποτα. Τα γράφουμε διότι η συγκεκριμένη διοργάνωση στο παρελθόν ταλαιπωρήθηκε πολύ από επεισόδια και ασχήμιες. Εφέτος, όμως, έγινε σε ένα νησί στη μέση του Αιγαίου όπου και οι ανέσεις και οι μετακινήσεις αλλά και τα κόστη έχουν ιδιαίτερη σημασία. Κι όμως ήταν μια μεγάλη γιορτή.

Είδαμε τους οπαδούς του Ολυμπιακού και τους.. μη Ολυμπιακούς να είναι αγκαλιασμένοι. Είδαμε οπαδούς των δύο ομάδων με κασκόλ και σημαίες του Ολυμπιακού και του ΠΑΟΚ να κάθονται δίπλα δίπλα. Είδαμε τους συριανούς να γεμίζουν το γήπεδο και να χειροκροτούν κυπελλούχους και φιναλίστ παρότι την προηγούμενη ημέρα η ομάδα του αποκλείστηκαν με άδοξο τρόπο.

Είδαμε τους παίκτες του ΠΑΟΚ (στη φωτό ο Τάσος Αναστασιάδης) στην παρουσίαση του τελικού να κρατούν Α4 με το σύνθημα «Γρήγορα κοντά μας Νικολά». Ήταν ανθρώπινη και συναδελφική πρωτοβουλία συμπαράστασης για τον Σέρβο άσσο του Φοίνικα Σύρου Νικολά Μιγιαήλοβιτς που τραυματίστηκε σοβαρά την προηγούμενη ημέρα στον ημιτελικό με τον δικέφαλο και χάνει τη σεζόν.

Είδαμε τους παίκτες του Ολυμπιακού και τον Δημήτρη Καζάζη να χειροκροτούν στην απονομή τους παίκτες του ΠΑΟΚ και ειδικά τον Βασίλη Κουρνέτα που πριν από δέκα μήνες θεωρήθηκε πως δε μπορεί να υπηρετήσει το νέο πλάνο του Ολυμπιακού.

Είδαμε και ακούσαμε τις δηλώσεις των παικτών του Ολυμπιακού που παραδέχτηκαν την ανωτεροτητα του ΠΑΟΚ δίνοντας υπόσχεση για την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Είδαμε οπαδούς του Ολυμπιακού να παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις δηλώσεις των πρωταγωνιστών και να φωτογραφίζονται με τους τους παίκτες του ΠΑΟΚ.

Είδαμε τον πρόεδρο του Ερασιτέχνη Ολυμπιακού να συγχαίρει τον πρόεδρο του ΠΑΟΚ και ο δεύτερος να ανταποδίδει με πρόσκληση στην Πυλαία για τους τελικούς του πρωταθλήματος.

Είδαμε τους παίκτες του Ολυμπιακού και του ΠΑΟΚ να μιλάνε για βόλεϊ αλλά και για το πρωτάθλημα που έρχεται. Είδαμε ανοικτά πρόσωπα, χαμόγελα και ικανοποίηση στις τάξεις των αθλητών, νικητών και ηττημένων. Είδαμε όλο τον κόσμο της Σύρου να μιλάει για βόλεϊ, να κάνει αναλύσεις και να υπόσχεται καλύτερες μέρες. Είδαμε τους παράγοντες του Φοίνικα να βάφουν και να σπουπίζουν το γυμναστήριο «Δημήτρης Βικέλας» λες και ήταν το σπίτι τους.

Είδαμε άριστες διαιτησίες και fair play από τους αθλητές που παραδέχονταν την παράβαση τους ακόμα και σε φάσεις που έκριναν σετ.

Αυτό που δεν ακούσαμε ήταν βρισιές και ειρωνείες. Δεν είδαμε σωματικούς ελέγχους. Δεν καταγράψαμε τσαμπουκάδες και ασχήμιες όπως άλλες φορές στο παρελθόν στην ίδια διοργάνωση. Τυχαίο δεν είναι. Τίποτα δεν είναι τυχαίο. Οι συριανοί επέβαλαν το νόμο τους. Οι παράγοντες, οι προπονητές και οι αθλητές επιβλήθηκαν με την αγωνιστική τους παρουσία. Στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων. Έκαναν ένα βήμα μπροστά.

Με αυτά ασχοληθείτε κύριε Κοντονή. Αυτά να προβάλετε. Αυτά να αναδείξετε και να επιβραβεύσετε.

Μην τα θεωρείτε όλα δεδομένα. Εννοείται πως αυτά έπρεπε να γίνονται σε μία πολιτισμένη χώρα, στη χώρα που γένησε τον αθλητισμό. Όπως ξέρετε, όμως, τίποτα δεν είναι δεδομένο. Τίποτα δεν θεωρείται σίγουρο στις μέρες μας και ειδικά στον ελληνικό αθλητισμό.

Υιοθετήστε τα όσα έγιναν στη Σύρο. Σταματήστε τα ευχολόγια και υποστηρίξτε έμπρακτα την ιδανική πρόταση για το μοντέλο που θέλουμε όλοι.

Ο χουλιγκανισμός είναι αρρώστια. Κανείς από αυτούς που κάνουν επεισόδια δεν πιστεύουν πως κάνουν επεισόδια. Αν τους ρωτήσεις νομίζουν πως κάνουν το σωστό. Όπως είναι ο τζογαδόρος, ο χαρτοπαίκτης, ο κλεπτομανής, ο καπνιστής, ο εξαρτημένος. Ταυτίζει το εγώ του με την ιδέα του αγαπημένου του συλλόγου. Μισεί το αντίπαλο χρώμα, το αντίπαλο σύμβολο. Δεν αντιλαμβάνεται την είσοδο του στην παρανομία και στην παραβατικότητα. Θεωρεί πως υπερασπίζεται τα ιερά και τα όσια. Δεν σέβεται τον εαυτό του. Δεν σέβεται τον αντίπαλο. Αγνοεί τους κανόνες. Αδιαφορεί για το κοινωνικό σύνολο. Αντιδρά βίαια σε κάθε τι που θεωρεί άδικο. Επιτίθεται σε κάθε "αόρατο" εχθρό ακόμα κι αν είναι ο αδελφός του, ο φίλος του ή ο διπλανός του.

Αυτό είναι το μοντέλο που θρέψαμε. Αυτό το μοντέλο “ποτίζουν” οι παράγοντες υπηρέτες των χουλιγκάνων. Το ένα θηρίο τρέφει το άλλο. Αυτά έκαναν οι προηγούμενοι, αυτά κάνουν και οι επόμενοι. Περιχαρακωμένοι στο μικρόκοσμό τους, στο θέατρο του υποκόσμου που φθίνει, μικραίνει και σαπίζει στη καρδιά των γηπεδων άσχετα αν είναι άδεια ή έχουν 67.000 κόσμο.

Μην τους υπηρετείτε άλλο. Μην χάνετε άλλο χρόνο με ατέρμονες συσκέψεις και ανούσιες παρεμβάσεις. Υπάρχουν νόμοι και αρχές να κάνουν αυτό που πρέπει. Δεν χρειάζεται να κρατάτε το φανάρι.

Δώστε άλλη κατεύθυνση. Βγείτε μπροστά με αυτούς που προάγουν το fair play, υποστηρίξτε τους παράγοντες που το παλεύουν στην αφάνεια και στην ανιδιοτέλεια για ένα καλύτερο αύριο. Αναδιοργανώστε τον ερασιτεχνικό και ημι-επαγγελματικό αθλητισμό, δώστε λύσεις στις υποδομές, συντηρήστε τα στάδια, αναπτύξτε τον σχολικό αθλητισμό, ενεργοποιήστε πάλι την οικογένεια και βάλτε την στην γραμμή της σέντρας, του τζάμπολ, του σερβίς, της εκκίνησης. Στηρίξτε τους πραγματικούς πρωταγωνιστές και τις οικογένειες τους, δώστε τους κίνητρα και τότε να είστε σίγουρος πως το μοντέλο της Σύρου θα έχει κυριαρχήσει.

Πηγή: gazzetta.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags