Facebook Pixel Πού κολλάει ο ανασχηματισμός -Τι πρόσωπα αναζητά ο Τσίπρας
Life
| 2015-07-16 21:26:00

Πού κολλάει ο ανασχηματισμός -Τι πρόσωπα αναζητά ο Τσίπρας

Πού κολλάει ο ανασχηματισμός -Τι πρόσωπα αναζητά ο Τσίπρας

Σβήνει και γράφει ονόματα ο πρωθυπουργός, ο οποίος αναζητά λύσεις για τον ανασχηματισμό, που κρίνεται απαραίτητος μετά την ανταρσία 39 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων 5 υπουργοί, οι οποίοι ψήφισαν κατά της συμφωνίας με τους δανειστές και κατά της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας.

Παρασκευή, ίσως και όχι...

Ωστόσο, ο σαρωτικός ανασχηματισμός του Αλέξη Τσίπρα στην κυβέρνηση, μετά τις 39 απώλειες στη χθεσινή ψηφοφορία της Βουλής, δεν θα ανακοινωθεί τελικά την Πέμπτη όπως τόνιζαν επίσημα κυβερνητικές πηγές.
Πηγές μάλιστα από το περιβάλλον του Μαξίμου ανέφεραν ότι ενδέχεται να μην ανακοινωθεί ούτε την Παρασκευή αν δεν ευρεθούν τα κατάλληλα πρόσωπα.
Εγκυρες πηγές αναφέρουν ότι η προεδρία της δημοκρατίας είχε προετοιμαστεί για να ανακοινωθεί ο ανασχηματισμός την Πέμπτη, αλλά κάπου ...κολλάει

Πού κολλάει ο ανασχηματισμός
Πηγές αναφέρουν στο iefimerida ότι ο Αλέξης Τσίπρας δυσκολεύεται σε δύο σημεία:

  • ---Αναζητά στελέχη από την αγορά και τον πανεπιστημιακό χώρο. Πρόσωπα με σαφή ευρωπαϊκό προσανατολισμό, αριστερές απόψεις αλλά και τεχνοκρατική επάρκεια για να στηρίξουν την υλοποίηση της συμφωνίας.
  • --- Δεύτερον, και σημαντικό, ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να διεμβολίσει την Αριστερή Πτέρυγα και θα ήθελε να οικειοποιηθεί ορισμένα στελέχη της. Θα κάνει πρόταση σε κάποια από αυτά, να αποδεχτεί υπουργική θέση, εκτιμούν άνθρωποι που γνωρίζουν το εσωτερικό τοπίο του ΣΥΡΙΖΑ. Με αυτό τον τρόπο, ο κ. Τσίπρας θα διαιρούσε το ισχυρό μπλοκ των 40 αντι-μνημονιακών βουλευτών και θα μπορούσε να προσεταιριστεί  ακόμη περισσότερα ενόψει της δύσκολης ψηφοφορίας που θα γίνει στις 22 Ιουλίου με ακόμη σκληρότερα μνημονιακά μέτρα.

Ράγισε το γυαλί
Ο Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος είναι τακτικός συνομιλητής του Αλέξη Τσίπρα και γνωρίζει σε γενικές γραμμές τις προθέσεις του, είπε σε δραματικούς τόνους σήμερα ότι στον ΣΥΡΙΖΑ το γυαλί ράγισε. Φάνηκε δε βέβαιος ότι οι εκλογές επίκεινται.
«Aφού έχουμε εξασφαλίσει μια σιγουριά, μια εξομάλυνση, θα πρέπει να ξαναμιλήσει με ασφάλεια, σε απόσταση από τώρα, ο λαός, αλλά πάνω σε καθαρές προτάσεις», δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΑLPHA.
Συμπλήρωσε δε πως «δεν μπορεί το κόμμα που ηγείται της χώρας να έχει ατζέντα και ευρώ που είναι το επίσημο πρόγραμμά του και δραχμή. 'Η παπάς-παπάς ή ζευγάς- ζευγάς».
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «χθες το γυαλί ράγισε μέσα στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί ένας σημαντικός αριθμός συντρόφων μου, φίλων μου, ψήφισαν αντίθετα από αυτό που ζήτησε η πλειοψηφία, η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός, γιατί έχουν ατζέντα τη δραχμή».

Ο ΣΥΡΙΖΑ της δραχμής
Σύμφωνα με τις ως τώρα πληροφορίες, εκτός κυβέρνησης αναμένεται να βρεθούν οι Παναγιώτης Λαφαζάνης, Δημήτρης Στρατούλης, Κώστας Ησυχος, Νάντια Βαλαβάνη (παραιτήθηκε χθες), δηλαδή τα τέσσερα ηχηρά «όχι».

Τα νέα ονόματα που ίσως μπουν στην κυβέρνηση
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μετατίθενται Σκουρλέτης και Δρίτσας (διαφωνούν με τα μέτρα που αφορούν τα υπουργεία που έχουν) σε άλλα υπουργεία με τον πρώτο να αντικαθιστά τον Λαφαζάνη στο ΥΠΑΠΕΝ, ενώ έτοιμοι να πάρουν χαρτοφυλάκιο είναι οι Αλέξης Μητρόπουλος Γιώργος Βαρεμένος, Γιάννης Μπαλάφας και Σάββας Ρομπόλης.
Ο κ. Βαρεμένος προορίζεται ως αντικαταστάτης του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Αμυνας Κώστα Ήσυχου ο οποίος ψήφισε «όχι», ενώ για τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων προορίζεται ο Σάββας Ρομπόλης, σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες.

Αντίπαλο δέος η Ζωή
Για την θέση της Ζωής Κωνσταντοπούλου στο προεδρείο της Βουλής, ακούγονται τα ονόματα των Βίτσα, Μητρόπουλου και Βούτση.

Οι πληροφορίες συγκλίνουν πλέον ότι ο πρωθυπουργός περιμένει από την πρόεδρο της βουλής να παραιτηθεί, αντί να υποστεί μια πρόταση μομφής.

Η κ. Κωνσταντοπούλου μεταμορφώνεται σε ένα αυτόνομο πολιτικό πρόσωπο που θεωρείται πλέον ικανό να κάνει ζημιά στον ίδιο τον πρωθυπουργό. Η ομιλία της στη βουλή δεν ήταν στα πρότυπα Λαφαζάνη ή Βαρουφάκη, με κάποιες ιδεολογικές αρχές και αντιρρήσεις, αλλά ένα γενικό και αόριστο κατηγορώ εναντίον της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού που δέχτηκαν την συμφωνία.

Ανασχηματισμός μετά την Κυριακή
Ως προς τον χρόνο του ανασχηματισμού πάντως, ακούγεται και το σενάριο να ανακοινωθεί από την Κυριακή και μετά. Αυτό τουλάχιστον φέρεται να είπε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός σε υπουργό της κυβέρνησης.

Σύσκεψη στο Μαξίμου για ονόματα
Λίγο πριν τις 17:00 την Πέμπτη ο Πρωθυπουργός μετέβη στο μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να έχει σύσκεψη με στενούς του συνεργάτες.
Στο πρωθυπουργικό γραφείο βρέθηκαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ιω. Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, ο Γραμματέας της Κ. Ο. Του ΣΥΡΙΖΑ Χρ. Μαντάς και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ν. Φίλης.


Πηγή: 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags