Στο πρώτο άρθρο που είχα γράψει στο sportdog τον περασμένο Οκτώβριο, με τίτλο "Ο Ολυμπιακός είναι για μεγάλα πράγματα φέτος" - Ομάδα ορχήστρα με πρώτο βιολί και μαέστρο! έγραφα μεταξύ άλλων ότι ομάδα που βάζει δεκατέσσερα τρίποντα στο παιχνίδι δεν χάνει. Ο Ολυμπιακός έβαλε δεκαέξι στο πρώτο ματς με αντίπαλο την Φενέρ για τα play-offs της Euroleague, συνεπώς ήταν σχεδόν αδύνατο να χάσει. 

Κύριος υπεύθυνος για τον καταιγισμό των τρίποντων βομβών που έπληξε την τουρκική ομάδα, ήταν ο παίκτης, τον οποίο ο Γιώργος Μπαρτζώκας άφησε πρόσφατα εκτός συνέχειας στο ελληνικό πρωτάθλημα (λόγω περιορισμού στον αριθμό των ξένων), γιατί προτίμησε να έχει γεμάτη γραμμή ψηλών. Το όνομά του: Αζάια Κέιναν. Ο Αμερικανός βλέπει Φενέρ και του ανοίγει η όρεξη (είχε βάλει είκοσι πόντους με 6/9 τρίποντα στην Κωνσταντινούπολη). Η μνήμη του φρεσκάρεται και θυμάται τον παίκτη που τα έβαζε από το σπίτι του στα παρκέ του ΝΒΑ.

Ο Κέιναν, που έγραψε μηδέν σε κάθε άλλη στατιστική κατηγορία, τελείωσε τον αγώνα με 18 πόντους με 6/7 τρίποντα και έκανε την δουλειά για την οποία τον έφερε στο λιμάνι ο προπονητής του, την ώρα που η Φενέρ έβγαλε… Silver Alert για τον Τάιλερ Ντόρσεϊ που εξαφανίστηκε στην επιστροφή του στον Πειραιά. Ο Ελληνας διεθνής έμεινε άποντος με 0/2 δίποντα και 0/1 τρίποντο. 

Για ένα ημίχρονο ο Δημήτρης Ιτούδης κατάφερε να φέρει το παιχνίδι στα μέτρα της ομάδας του, διατηρώντας την επαφή στο σκορ. Το 37-35 με το οποίο προηγούνταν οι γηπεδούχοι στο τέλος της δεύτερης περιόδου προμήνυε ντέρμπι, αλλά ο Κέιναν είχε αντίθετη άποψη. Ο Αμερικανός έβαλε τέσσερα σερί τρίποντα, το ένα από το… σπίτι του και σήμανε την ερυθρόλευκη αντεπίθεση. 

Το αστείο είναι ότι, όταν ο Μπαρτζώκας απέσυρε τον βραχύσωμο γκαρντ στον πάγκο (έπαιξε συνολικά κάτι περισσότερο από 18 λεπτά), την σκυτάλη πήρε ο Σακίλ Μακίσικ, που τιμώρησε τον χώρο που του έδωσαν οι Τούρκοι για να μην τους περάσει με την εκρηκτικότητα του, πετυχαίνοντας 3 /4 τρίποντα.

Ο Βεζένκοφ από την πλευρά του συνέχισε τον χαβά του με 19 πόντους, βγήκε για άλλη μια φορά MVP και κάπως έτσι ο Ολυμπιακός έφτασε σχετικά άνετα στο 1-0. Το τι θα γίνει στο δεύτερο ματς την Παρασκευή στο βράδυ θα το δούμε. Οπως τα Play-offs είναι άλλο πρωτάθλημα, έτσι και ο κάθε αγώνας τους είναι ξεχωριστός. Το σίγουρο είναι ότι η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα ξέρει την συνταγή που πρέπει να ακολουθήσει για να φτάσει μέχρι το τέλος του δρόμου.