Facebook Pixel Ελκυστική με την πρώτη ματιά! Η παραγωγή, το σημάδι και ο Μαύρος ο θεός
| 2017-07-08 21:15:00

Ελκυστική με την πρώτη ματιά! Η παραγωγή, το σημάδι και ο Μαύρος ο θεός

του Χρήστου Κωνσταντινίδη
Ελκυστική με την πρώτη ματιά! Η παραγωγή, το σημάδι και ο Μαύρος ο θεός

Ποιο στοιχείο της ΑΕΚ στο πρώτο της φιλικό εντυπωσίασε τους οπαδούς της και πως είδαν τις μεταγραφές; Το sportdog.gr αναλύει το ματς της Ένωσης με την Καρπάτι.

Η πρώτη γεύση που πήραν οι οπαδοί της ΑΕΚ από το φιλικό με την Καρπάτι σίγουρα δεν τους άφησε αδιάφορους. Το σκορ, όπως τονίστηκε και στο match report της αναμέτρησης δεν ανταποκρίνεται στην εικόνα του αγώνα, στον οποίο η Ένωση έχασε σωρεία ευκαιριών, ιδιαίτερα στο δεύτερο ημίχρονο. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Ο Χιμένεθ παρέταξε την ομάδα του με τους Μπάρκα, Γκάλο, Τζανετόπουλο, Τσιγκρίνσκι, Λόπες, Σιμόες, Αϊντάρεβιτς, Αντωνίου, Χριστοδουλόπουλο, Κλωναρίδη και Γιακουμάκη. Αυτοί οι έντεκα σε διάταξη 4-4-2, ξεκίνησαν στο πρώτο μέρος. Στο δεύτερο άλλαξε όλη η ομάδα με τους Μπακάκη, Βινίσιους, Βράνιες, Μανωλά, Γιόχανσον, Γαλανόπουλο, Τρίστασον, Μάνταλο, Μεληκιώτη και Λιβάγια, να περνάνε στον αγωνιστικό χώρο. Τί κρατάμε από αυτους;

Θέλει δουλειά στο αμυντικο τρανζίσιον

Η συμμετοχή του Μπάρκα που έπαιξε τον περισσότερο χρόνο του ματς κάτω από τα γκολπόστ ήταν καταλυτική, αφού ο 23χρονος τερματοφύλακας έκανε καθοριστικές επεμβάσεις. Κράτησε όρθια την ομάδα του από το πρώτο λεπτό, όπου ο Τσιγκρίνσκι έχασε τον Κνοτς, ο οποίος λίγο αργότερα πέτυχε το 0-1, ένα γκολ, στο οποίο δεν έφερε ευθύνη ο γκολκίπερ της Ένωσης. Ίσα ίσα που όλη η φάση δημιουργήθηκε από ένα αμυντικό λάθος.

Αυτό προήλθε από τον Λόπες. Η αντίδραση της άμυνας όμως ήταν κάκιστη. Το δίδυμο των Τσιγκρίνσκι-Τζανετόπουλου αποσυντονίστηκε, η μπάλα έφτασε στον σκόρερ, ο Γκαλο δεν είχε επιστρέψει, για να τον μαρκάρει και έτσι η ΑΕΚ δέχτηκε γκολ. Συνεπώς ο Δικέφαλος στη συγκεκριμένη φάση, έδειξε, ότι δεν λειτούργησε αποτελεσματικά το αμυντικό τρανζίσιον, κάτι στο οποίο πρέπει να δουλέψει περισσότερο.

Από το κέντρο στην επίθεση

Επιθετικά όμως η ΑΕΚ ικανοποίησε. Και το κατάφερε παίρνοντας το κέντρο, χάρη στην παρουσία του Σιμόες με τον Αϊντάρεβιτς. Η μπάλα κυκλοφορούσε με ακρίβεια και ταχύτητα μπροστά, όπου η Ένωση κατάφερνε να δημιουργεί, τόσο με οργανωμένες προσπάθειες όσο και από στημένες φάσεις. Ο Αντωνίου, αν και μικρός σε ηλικία, εμφανίστηκε σοβαρός και ασφαλής στις μεταβιβάσεις του, ενώ ο Λάζαρος αν και σταθερός, φαινόταν κουρασμένος.

Μπροστά οι δύο μεταγραφές, Κλωναρίδης και Γιακουμάκης έδειξαν, ότι κατέχουν αυτό που τους δόθηκε ως εντολή από τον Χιμένεθ (να πιέζουν ψηλά και να κλέβουν μπάλες), αλλά και πως μπορούν να συνεργαστούν πολύ καλά. Άλλωστε, η πρώτη φάση των «κιτρινόμαυρων» από αυτούς τους δύο δημιουργήθηκε. Ο Κρητικός όμως ήταν λίγο ουσιαστικότερος από τον Ελληνοβέλγο, πρώην άσο του Παναθηναϊκού που έχανε τη μία ευκαιρία μετά την άλλη.

Άσχημα τα τελειώματα, το παραδέχτηκε και ο Μανόλο

Οι παίκτες που αποτέλεσαν την ενδεκάδα του δευτέρου μέρους ήταν περισσότερο παραγωγικοί και λιγότερο επιρρεπείς σε αμυντικά λάθη. Γι'αυτό άλλωστε βγήκαν εφτά ευκαιρίες. Είδαμε καλές συνεργασίες (Μπακάκης-Λιβάγια, Βινίσιους-Μάνταλος, Βλαχομήτρος-Τρίστασον), αλλά όπως και στο πρώτο ημίχρονο οι προσπάθειες των «κιτρινόμαυρων» στερήθηκαν καλών τελειωμάτων, κάτι που επεσήμανε και ο Χιμένεθ, στις δηλώσεις του, μετά τη λήξη της αναμέτρησης.

Ο Λιβάγια απέτυχε να πλασάρει σωστά από τη μικρή περιοχή, ο Μάνταλος έκανε ήρωα τον τερματοφύλακα Πιτνίνκα, ενώ ο Γιόχανσον έκανε επιπόλαιη προσπάθεια σε τελείωμα. Ο Μεληκιώτης δυστυχώς εκτός από ένα σουτ που προσέκρουσε πάνω στον Κροάτη συμπαίκτη του, δεν μπόρεσε να φανεί μέσα στο παιχνίδι, όπως και οι Βλαχομήτρος, Γιαννούτσος, Μπάμπης, Γιούσης που μπήκαν στα τελευταία 5 λεπτά.

Όταν χάνεις ευκαιρίες... χαρίζεσαι στον αντίπαλο

Είναι δεδομένο, ότι η πρώτη εικόνα της ΑΕΚ ήταν αρκετά ελκυστική. Οι μεταγραφές έδειξαν, ότι έχουν προσαρμοστεί στην ομάδα και στο παιχνίδι της, ενώ το γεγονός, ότι η ομάδα δημιουργεί φάσεις με πολύ μεγάλη ευκολία είναι δείγμα της πολύ καλής δουλειάς του Χιμένεθ. Όπως τονίστηκε όμως παραπάνω, το πρόβλημα στα τελειώματα είναι σημαντικότατο. Στο πρωτάθλημα και στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις τα γκολ φέρνουν τη νίκη. Όταν χάνει ευκαιρίες μία ομάδα είναι σαν να χαρίζεται στον αντίπαλο.

Θέλει και σημάδι, το έγραψε και ο Μαύρος

Είναι αμαρτία συν τοις άλλοις, να βλέπει ο φίλαθλος μία καλή ενέργεια, με μία κακή εκτέλεση. Είδαμε για παράδειγμα μία τέτοια φάση στο πρώτο μέρος, όταν ο Γκάλο έστρωσε, αλλά ο Κλωναρίδης δεν ζύγισε καλά το πόδι του, γι'αυτό και σημάδεψε πάνω από τα γκολπόστ. Το σημάδι είναι σημαντικό στοιχείο για κάθε επιθετικό, κάτι που έχει επισημάνει στη βιογραφία του ο Θωμάς Μαύρος, στην οποία ο πρώτος σκόρερ της Α' Εθνικής, όλων των εποχών, υπερτονίζει τηναξία της ατομικής προπόνησης.

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags