Ο Ολυμπιακός έγραψε ιστορία το βράδυ της Πέμπτης 9 Μαΐου 2024. Η πρόκριση στον τελικό του Europa Conference League μετά από δύο νίκες κόντρα στην Άστον Βίλα ήταν δουλειά προπονητή και διοίκησης, σύμφωνα με τον Γιώτη Τσαλουχίδη. Ο παλαίμαχος άσος της ομάδας του Πειραιά μίλησε στο Sportdog και αποθέωσε τον Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ.

«Έπιασε τζόκερ ο Ολυμπιακός», λέει για τον Ισπανό, στον οποίο απέδωσε τα εύσημα για την αλλαγή τακτικής των «ερυθρόλευκων» και την ανάδειξη του έμψυχου δυναμικού και παικτών, όπως ο Ποντένσε, ο Ιμπόρα και ο Ρέτσος, οι οποίοι τέθηκαν υπό αμφισβήτηση. Παράλληλα ο βετεράνος αμυντικός μέσος υποστήριξε, ότι η ελληνική ομάδα δεν φοβάται τη Φιορεντίνα, μετά από επικές προκρίσεις με Φενέρ και Βίλα, ενώ δεν παρέλειψε να σχολιάσει τον θόρυβο που δημιουργείται για την έδρα του τελικού της 29ης Μαΐου.

 

Διαβάστε τη συνέντευξη που παραχώρησε:

Ο Ολυμπιακός σε ευρωπαϊκό τελικό! Ποια είναι τα συναισθήματά σας;

«Είναι μία μεγάλη διάκριση να συμμετέχει ελληνική ομάδα σε ευρωπαϊκό τελικό και μάλιστα μετά από ιστορικές νίκες, αλλά και ανατροπές. Μην ξεχνάμε, ότι η Κ19 πήρε το Champions League. Είναι η χρονιά του Ολυμπιακού φέτος. Έχει τρομερή παρουσία. Παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε στην αρχή της περιόδου κατάφερε να είναι και στον στόχο του πρωταθλήματος. Είναι ένα θαύμα ποδοσφαιρικό αυτό που κατάφερε ο προπονητής. Μέχρι τον Ιανουάριο κανείς δεν πίστευε τον Ολυμπιακό.  Ήρθε μεσούσης της σεζόν ο Μεντιλίμπαρ και άλλαξε όλα τα πράγματα. Έδειξε πως δημιουργούνται οι ομάδες. Όσους παίκτες και να πάρεις, αν δεν έχεις τον κατάλληλο άνθρωπο δεν καταφέρνεις πολλά. Χρειάζεται κατάλληλος προπονητής και διοίκηση. Δείχνει μεγάλη σοβαρότητα. Ήταν σε ένα τεράστιο σύλλογο στην Ισπανία, με επιτυχίες και άλλαξε το αγωνιστικό πλάνο του Ολυμπιακού. Επίσης μην ξεχνάμε, ότι η συμπεριφορά του κόσμου ήταν άψογη, παράδειγμα προς μίμηση. Έτσι πρέπει να είναι τα γήπεδα. Είχε πολλά μηνύματα αυτή η πρόκριση. Αξίζει σε όλους ένα μπράβο».

Θα θέσω ένα ζήτημα λίγο προβοκατόρικο! Με την ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού σε έναν ευρωπαϊκό τελικό καταρρίπτεται ο μύθος του Γουέμπλεϊ του ’71 που έχουν κάνει οι Παναθηναϊκοί… σημαία;

«Ο Ολυμπιακός γράφει ιστορία! Μετά από χρόνια βλέπουμε ελληνική ομάδα σε τελικό ευρωπαϊκό. Είναι μεγάλη τιμή για τη χώρα μας και σίγουρα αξίζει πολλών συγχαρητηρίων. Οι επιτυχίες όμως είναι ελληνικές. Τίποτα δεν καταρρίπτεται. Όλα έχουν την αξία τους. Μακάρι όλες οι ομάδες να καταφέρουν αυτό που πέτυχε ο Ολυμπιακός».

Ποια εντύπωση σας άφησαν τα παιχνίδια με την Άστον Βίλα και η συνολική παρουσία του Ολυμπιακού φέτος στην Ευρώπη;

«Δεν άφησε περιθώρια στην Άστον Βίλα ο Ολυμπιακός. Ήταν κυρίαρχος και στα δύο ματς. Πατούσε καλύτερα στο γήπεδο. Μην ξεχνάμε ότι έβαλε έξι τέρματα απέναντι σε μια ομάδα που είναι τέταρτη στην Πρέμιερ Λιγκ. Έπαιξε σωστά τακτικά».

Μπορείτε να εμβαθύνετε λίγο παραπάνω στον παράγοντα Μεντιλίμπαρ;

«Προτού έρθει είχαν συμφωνήσει με κάποιον άλλον, κάτι χάλασε και ήρθε ο Μεντιλίμπαρ. Ο Ολυμπιακός έπιασε το τζόκερ, ας μου επιτραπεί η έκφραση. Οι προπονητές είναι το Α και το Ω. Για τους παίκτες υπήρχε μεγάλη αμφισβήτηση από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο. Ο Μεντιλίμπαρ ήταν ο άνθρωπος που άλλαξε τακτικά τον Ολυμπιακό. Όποιος παίκτης του κάνει τη δουλειά είναι μέσα. Όποιος δεν του κάνει έξω. Είναι άξιος σεβασμού ο Ισπανός. Η πορεία και η ιστορία του τον ακολουθεί. Μην ξεχνάμε όμως ότι ο πρόεδρος έχει δείξει, ότι ξέρει να δημιουργεί. Δεν τα παρατάει στα δύσκολα. Γίνεται ακόμα πιο δυνατός. Αγωνίζεται και ο ίδιος σε πολλά επίπεδα, έχοντας τρεις μεγάλους συλλόγους στην ιδιοκτησία του».

Με ποιους παίκτες εντυπωσιαστήκατε στα παιχνίδια με την Άστον Βίλα;

«Θα αδικήσω αν πω, ότι κάποιος ξεχώρισε και κάποιος όχι. Σίγουρα η άμυνα έδωσε τις νίκες, αλλά η τριάδα Ποντένσε, Κααμπί, Φορτούνης έδωσε την πρόκριση. Είναι τρεις παίκτες που λειτούργησαν άψογα. Υπάρχουν και άλλοι που πρέπει να αναφερθούν, Τσικίνιο, Ροντινέι, Κάρμο, Τζολάκης, ακόμα και ο Ρέτσος που δέχτηκε τόση κριτική. Πρέπει να προσέξει κάποιες στιγμές αδυναμίας και έλλειψη συγκέντρωσης. Επίσης ο Ιμπόρα ήταν αποκάλυψη. Οι προηγούμενοι προπονητές δεν τον είχαν σε εκτίμηση. Γι’αυτό λέω, ότι είναι έργο προπονητή όλο το σκηνικό. Ο ιμπόρα είναι μεγάλο παράδειγμα. Εδώ αμφισβητούσαμε ακόμα τον Ποντένσε και τώρα ο Πορτογάλος τα έκανε όλα.

Ευχάριστο μήνυμα ήταν επιπρόσθετα ο Αποστολόπουλος. Η Κ19 έχει αξιόλογα παιδιά και ο προπονητής δείχνει, ότι τα υπολογίζει. Ο Ολυμπιακός πάντα δημιουργούσε παίκτες. Ήρθε η ώρα να φτιάξει ένα καλό σύνολο Ελλήνων και ξένων».

Έχετε παρακολουθήσει τη Φιορεντίνα; Μπορεί στον τελικό να την κερδίσει ο Ολυμπιακός;

«Οι ιταλικές ομάδες δεν είναι εύκολοι αντίπαλοι. Το ποδόσφαιρό τους ταιριάζει όμως με το δικό μας. Θα είναι αμφίρροπο παιχνίδι ο τελικός. Η Φιορεντίνα είναι σεβαστή ως σύνολο, αλλά δεν είναι φόβητρο. Όταν έχεις κάνει ανατροπές και έχεις περάσει με Φενέρ και με Άστον Βίλα δεν φοβάσαι κανέναν. Ο Ολυμπιακός έχει δείξει σοβαρότητα και σταθερότητα. Τίποτα δεν είναι εύκολο να το κατακτήσεις».

Έχει αρχίσει και σηκώνεται σκόνη για το γήπεδο του τελικού στη Νέα Φιλαδέλφεια. Οι ΑΕΚτζήδες αντιδρούν για τη διεξαγωγή του παιχνιδιού επικαλούμενοι λόγους ασφαλείας. Ποια είναι η άποψή σας;

«Δεν μπορώ να το καταλάβω. Αυτά είναι λόγια καφενείου. Μπορεί να γίνει κανονικά στο γήπεδο της ΑΕΚ ο τελικός. Όλα αυτά είναι για να τα συζητάμε. Ξέρετε πως είναι η Ελλάδα. Λέει κάποιος κάτι και μετά εξαπλώνεται. Δεν νομίζω, ότι θα εμποδίσει η ΑΕΚ τη διεξαγωγή ενός τέτοιου παιχνιδιού. Ούτε σε αντίστοιχη περίπτωση θα έκανε το ίδιο ο Ολυμπιακός. Από τη στιγμή που υπάρχει η UEFA στη μέση, όλα τα άλλα είναι συζητήσεις… ράδιο αρβύλα».
 

*** ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η πρώτη απάντηση Μαρινάκη σε ΑΕΚ - "Υπερβολές, να σταματήσουν οι ανοησίες"!