Facebook Pixel Νικολακόπουλος: Μακάρι να είναι δανεικός!
| 2015-07-20 16:46:00

Νικολακόπουλος: Μακάρι να είναι δανεικός!

Νικολακόπουλος: Μακάρι να είναι δανεικός!

Ο Κ. Νικολακόπουλος γράφει στο blog του για τις μεταγραφές του Ολυμπιακού. Με αγορά και με δανεισμό

Ανακοίνωσε η Μπράγκα ότι έδωσε τον Φελίπε Πάρντο δανεικό. Αλλά έγκαιρα, πριν καν την ανακοίνωση της Μπράγκα, ο Ολυμπιακός είχε εξηγήσει-διευκρινίσει στον Τύπο το καθεστώς της μεταγραφής, τονίζοντας κατηγορηματικά ότι πρόκειται περί αγοράς.

Με αφορμή λοιπόν αυτή τη μεταγραφή κι επειδή κατά καιρούς ασκείται κριτική στον Ολυμπιακό γιατί κάνει πολλές μεταγραφές με δανεισμό, θα ήθελα να καταθέσω την γνώμη μου στο θέμα. Και να πω ότι είναι πολύ πιο έξυπνο να παίρνεις δανεικό ένα παίκτη παρά να τον αγοράζεις, όταν μιλάμε για ελληνικό σύλλογο βέβαια κι όχι για τα θηρία της Ευρώπης.

Και μακάρι ο Ολυμπιακός να έχει πάρει δανεικό τον Κολομβιανό Πάρντο από την Μπράγκα! Δηλαδή, να έχει δώσει ένα ποσό για ενοίκιο ενός έτους και να έχει οψιόν αγοράς το άλλο καλοκαίρι με 4-5 εκ. Ευρώ! Εννοώ άσχετα τι πραγματικά ισχύει, όπως το ξεκαθάρισε ο Ολυμπιακός με κατηγορηματικό τρόπο, εγώ λέω τι θα προτιμούσα.

Να εξηγήσω; ας πάρουμε τις μεταγραφές του Ολυμπιακού από το εξωτερικό (όχι των ελεύθερων παικτών) την τελευταία πενταετία.
Λοιπόν πιο καλές ήταν οι μεταγραφές με αγορά των Ριέρα, Ουρτάδο, Νέμεθ, Γκρίμπιτς, Κάταϊ, Φέϊσα, Μασάντο, Γκρέκο, Σέποβιτς, Φουστέρ, Γιαταμπαρέ, Μπονγκ, Μιγκέλ Τόρες, Μπενίτες, Κασάμι, Μποτία, Ντουρμάζ, Χάρα;

Η, ήταν πιο καλές οι μεταγραφές με δανεισμό των Μιραλάς, Μακούν, Μαρκάνο, Καζίμ, Ορμπάϊθ, Κάμπελ, Εντινγκά, Μετζανί, Βαλντές, Πέρες, Ρομπέρτο, Αφελάϊ, Μιλιβόγεβιτς, Σαντάνα;

Συγνώμη, αλλά υπάρχει καμία σύγκριση; Ο Ολυμπιακός για να αγοράσει τους παίκτες που μνημόνευσα έδωσε ένα ποσό γύρω στα 30 εκ. Ευρώ! Ποιος του έχει «βγει» μέχρι αυτή την στιγμή εκτός του Φουστέρ; Απλά, μπόρεσε και μεταπώλησε Ριέρα και Μασάντο και δεν έχασε τα λεφτά του. Ενώ με τους δανεισμούς, ήταν δέκα φορές πιο κερδισμένος!

Κατ΄ αρχάς, οι παίκτες αυτοί βοήθησαν πολύ περισσότερο την ομάδα του, σε σχέση με αυτούς που αγόρασε. Ακόμη κι αν τελικά για τον άλφα η, βήτα λόγο δεν έμειναν αυτοί η, δεν μπόρεσε ο Ολυμπιακός να τους αγοράσει, πήρε λίγα πράγματα η ομάδα από Κάμπελ, Μαρκάνο, Μακούν, Ορμπάϊθ, Εντινγκά; Ακόμη κι ο Αφελάϊ έδωσε βοήθειες.

Και φυσικά όσους πήγαν σούπερ ο Ολυμπιακός τα έσκασε και τους αγόρασε. Και τον Μιραλάς και τον Ρομπέρτο και τον Μιλιβόγεβιτς. Τους έκανε δικούς του, τον Μιραλάς τον μεταπώλησε με τρεις φορές περισσότερα λεφτά, ενώ και οι άλλοι δύο αν πουληθούν, θα πουληθούν με πάρα πολλά λεφτά.

OK, θα αποδειχθούν και πατάτα κάποιοι δανεισμοί (π.χ. Μετζανί, Καζίμ, Σαντάνα). Αλλά γενικά οι δανεισμοί είναι οι πιο έξυπνες κινήσεις. Κι αν μπαίνουν κι οψιόν αγοράς σε νορμάλ επίπεδα, είναι ακόμη πιο έξυπνες! Ακόμη όμως κι οψιόν να μη δεχθεί να βάλει η ομάδα που σου δίνει τον παίκτη, έχει ένα νόημα να τον πάρεις, αν πιστεύεις ότι θα σου λύσει το πρόβλημα (βλέπε Κάμπελ)-αρκεί βεβαίως να μη γίνει…συνήθεια ο δανεισμός χωρίς οψιόν.

Είναι μύθος αυτό που λένε ότι δεν μπορείς να φτιάξεις ομάδα παίρνοντας δανεικούς. Γιατί αν βάλεις οψιόν, τους αγοράζεις κι είναι σαν κανονικές μεταγραφές. Άλλωστε, δεν θα πάρεις μόνο δανεικούς. Θα πάρεις κι ελεύθερους. Και θα αγοράσεις και παίκτες που ξέρεις καλά από το ελληνικό πρωτάθλημα. Άρα, μια χαρά ομάδα μπορείς να φτιάξεις...

Οι μεταγραφές με δανεισμό είναι η καλύτερη λύση για τον Ολυμπιακό. Για τον απλούστατο λόγο ότι ο Ολυμπιακός πολύ δύσκολα έχει τη δυνατότητα να αγοράσει παίκτη πραγματικά διαπιστωμένης αξίας από μία ομάδα σημαντικού ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, εκτός αν θέλουμε να κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας. Αντίθετα, κερδίζει πολύ περισσότερα όταν μπορεί να πάρει ένα παίκτη, να τον δοκιμάσει κι αν του κάνει να τον αγοράσει.

Αγορές συμφέρουν όταν τα λεφτά είναι λίγα και ρισκάρεις πολύ λίγα πράγματα. Βλέπε αγορά Μέγερι, Χολέμπας, Ομάρ και Μαζουάκου. Κι οι τέσσερις μαζί κόστισαν 1,5 εκ. Ευρώ! Σε τόσο μικρά ποσά δεν μπορεί να παιχτεί δανεισμός. Και κατά σύμπτωση(;), αυτές ήταν οι καλύτερες αγορές του Ολυμπιακού!

Όχι οι ακριβές (2-3 εκ. Ευρώ η καθεμιά), αλλά αυτές με ψίχουλα…

Πηγή: gazzetta.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags