Facebook Pixel Μαζί δεν κάνουνε και χώρια δεν μπορούνε
| 2014-11-18 18:31:00

Μαζί δεν κάνουνε και χώρια δεν μπορούνε

Μαζί δεν κάνουνε και χώρια δεν μπορούνε

Είναι κάτι περισσότερο από μία απλή ποδοσφαιρική κόντρα. Επτακόσια χρόνια συμπληρώθηκαν φέτος από την μάχη του Bannockburn που σημάδεψε τους πρώτους πολέμους της σκωτσέζικης ανεξαρτησίας και αυτό που πάντα θα υποβόσκει όταν οι δύο αυτές χώρες παρατάσσονται είναι η άσβεστη έχθρα! Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος

Φυσικά από τότε που για πρώτη φορά στον κόσμο, δύο εθνικές ομάδες έπαιξαν ποδόσφαιρο, το 1872 με την Σκωτία και την Αγγλία να μένουν στο 0-0, κύλησε πάρα πολύ νερό το αυλάκι! Απόψε θα συγκρουστούν και πάλι και οι αναμνήσεις από αυτή τη διαδρομή είναι πολλές. Μεγάλα ματς, ωραία γκολ και τρομερό πάθος.

Για περισσότερο από έναν αιώνα η συνάντηση ήταν σε ετήσια βάση. Όταν όμως στη δεκαετία του '70 και του '80 άρχισαν να δημιουργούνται λόγω της έξαρσης του χουλιγκανισμού, προβλήματα η αναμέτρηση σταμάτησε και από τότε οι δύο ομάδες μόνο αν τους έβγαζε η κληρωτίδα αντιπάλους σε επίσημα ματς συναντιόντουσαν. Το 1996 στο EURO που οργάνωσε η Αγγλία σε ένα συγκλονιστικό παιχνίδι που όλοι θυμούνται από το έξοχο τέρμα του Γκασκόιν, νίκησε με 2-0 και ουσιαστικά είχε εξασφαλίσει την πρόκριση. Αλλά αυτό που έχει μείνει σε πολλών την μνήμη είναι η μεγάλη απόκρουση του Ντέιβιντ Σίμαν στο πέναλτι του Γκάρι Μακάλιστερ ένα μόλις λεπτό πριν το γκολ του «Γκάζα»!

Το 1999 στο πλαίσιο των μπαράζ για το EURO 2000 οι δύο ομάδες αναμετρήθηκαν με τους Αγγλους να κερδίζουν 2-0 στην Γκλασκώβη και τους Σκωτσέζους να περνάνε νικηφόρα με 1-0 από το παλιό Γουέμπλει αλλά αυτό να μην τους αρκεί! Και πρόπερσι στο πρώτο φιλικό εδώ και πάρα πολλά χρόνια έγινε ένα ωραιότατο ματς με τον Ρίκι Λάμπερτ να σκοράρει με κεφαλιά δίνοντας με 3-2 τη νίκη στα «λιοντάρια».

Όμως κακά τα ψέματα τα μεγάλα ματς μεταξύ των δύο αντιπάλων είναι τα παλιά, όπως το 1967 όταν η Σκωτία με σπουδαία εμφάνιση και τον κορυφαίο σκόρερ της όλων των εποχών Ντένις Λόου σε μεγάλη μέρα νίκησε με 3-2 την πρωταθλήτρια κόσμου Αγγλία μέσα στο Γουέμπλει και το 1975 στη μεγάλη μέρα του Κέβιν Κίγκαν που οδήγησε την Αγγλία σε θρίαμβο με 5-1 αλλά με τους ηττημένους να έχουν ως σημαντική δικαιολογία πως πέντε βασικοί παίκτες τους (Μπρέμνερ, Γκρέι, Λόριμερ, Χάρβει, Τζόρνταν) έλειπαν γιατή η Λιντς Γιουνάιτεντ αντιμετώπιζε λίγα 24ωρα αργότερα την Μπάγερν στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης!

Οι Αγγλοι δεν ξεχνάνε ποτέ τη τεράστια εμφάνιση του Τζίμι Γκριβς στο 9-3 με το οποίο επικράτησαν στη δεκαετία του '60 ή το απίθανο 0-5 με το οποίο «τίμησαν» τα 100 χρόνια της σκωτσέζικης ομοσπονδίας το 1973, σε μία παγωμένη νύχτα στο «Χάμπντεν παρκ»! Οι Σκωτσέζοι δεν λησμονούν εκείνο το απόγευμα που ο Κένι Νταλγκλίς ήταν εξαιρετικός και η Σκωτία κατάφερε να πάρει τη νίκη στο Λονδίνο με 2-1 το 1976.

Είναι μία κόντρα που γίνεται καλύτερη όσο περνάνε τα χρόνια και η πρώτη από τη μέρα που στο δημοψήφισμα του Σεπτεμβρίου έστω και οριακά , οι Σκώτοι ψήφισαν να κρατήσουν ενωμένο το Βασίλειο, μαζί με τους προαιώνιους εχθρούς τους. Γιατί τελικά αυτοί μαζί δεν κάνουνε και χώρια δεν μπορούνε!

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags