Facebook Pixel Πριν τον κόουτς, o μηχανισμός
| 2014-11-18 19:26:00

Πριν τον κόουτς, o μηχανισμός

Πριν τον κόουτς, o μηχανισμός

Ο Κώστας Τσάνας θα είναι σήμερα στον πάγκο της Εθνικής Ανδρών στο φιλικό με τη Σερβία. Ο Τσάνας είναι ήδη προπονητής της Ελπίδων και της Νέων και από σήμερα και προσωρινός στην Ανδρών. Και δεν αποκλείεται να είναι και για καιρό στον πάγκο της, αφού ουδέν μονιμότερον του προσωρινού κ.λπ. Γράφει ο Αντώνης Καρπετόπουλος

Είναι τυχαίο αυτό; Οχι φυσικά. Ο άνθρωπος είναι σοβαρός και οι σοβαροί άνθρωποι σπανίζουν. Κρίμα που δεν είναι και λύση για τη θέση του ομοσπονδιακού.

Σήμερα η Εθνική μας παίζει ένα φιλικό με τη Σερβία που μοιάζει να είναι ένα απο τα σοβαρότερα παιχνίδια της πρόσφατης ιστορίας της. Μια ήττα μπορεί να μεγαλώσει κι άλλο την ένταση και να γίνει αιτία για ακόμα χειρότερες εξελίξεις – π.χ. να αρχίσουν παίκτες να δηλώνουν ότι δεν θέλουν να ξαναπαίξουν ή να υπάρξουν διοικητικές παραιτήσεις εν βρασμώ ψυχής από όσους τώρα πρέπει να δείξουν ότι έχουν διοικητικές ικανότητες και δεν αναφέρομαι μόνο στον πρόεδρο της ΕΠΟ Γιώργο Σαρρή. Ακόμα κι αν δεχτούμε πως πολλοί πρέπει να φύγουν, αυτό είναι κάτι που πρέπει να γίνει στην κατάλληλη στιγμή - η δεδομένη δεν είναι τέτοια αφού υπάρχει ένταση και η ένταση είναι κακός σύμβουλος. Ακουσα π.χ. ότι δήλωσε παραίτηση και ο Γιώργος Καραγκούνης: αν το έκανε είναι λάθος του. Τώρα πρέπει να επιδιώξει περισσότερες ουσιαστικές αρμοδιότητες.

Διάδοχος
Ο κόσμος που αγαπάει την Εθνική, ρωτάει ποιος θα είναι ο διάδοχος του Ρανιέρι. Αν έρθει πάλι ένας προπονητής, ακόμα κι αν είναι κάποιος σοβαρός επαγγελματίας με κύρος και μεγάλο βιογραφικό όπως είναι ο Ρανιέρι, δύσκολα θα αλλάξει τα πράγματα. Αυτό που έλειψε στην Εθνική αυτές τις εκατό μέρες του Ιταλού δεν ήταν ο προπονητής, αλλά ο μηχανισμός υποστήριξης και του προπονητή και της ομάδας. Αυτό είναι στην ιστορία αυτή το πιο μεγάλο λάθος του Σαρρή και της ΕΠΟ: ότι δεν κατάλαβαν πως ο νέος προπονητής έπρεπε να έχει ένα τιμ δίπλα του. Οχι φυσικά αυτό του Σάντος, που λογικά αποχώρησε μαζί με τον Πορτογάλο. Αν υπήρχε και τα αποτελέσματα ήταν ανάλογα, το μπλέξιμο σήμερα θα ήταν μεγαλύτερο: ο Φύσσας, ο Βόκολος και οι υπόλοιποι θα ήταν σήμερα ύποπτοι προδοσίας κι ευτυχώς γι’ αυτούς γλίτωσαν.

Κουτάκια
Στην ΕΠΟ πίστεψαν ότι υπάρχουν κάποια κουτάκια με ονόματα που μπορεί να αντικατασταθούν: δεν είναι έτσι απλό. Δεν μπορείς π.χ. να βάλεις τον Καραγκούνη να κάνει τον Φύσσα – οι δυο τους δεν έχουν τίποτα κοινό. Ούτε μπορεί τη δουλειά του Μιχάλη του Τσαπίδη να την κάνει ο Παύλος Παπαδημητρίου – καλός και άγιος, αλλά δεν είχε σχέση με το ρεπορτάζ και τους ρεπόρτερ και δεν είχε ποτέ του βρεθεί στην υποχρέωση να υποστηρίξει την επικοινωνία ενός προπονητή. Το λάθος που έγινε με τον Ρανιέρι είναι ότι στην ΕΠΟ πήραν τοις μετρητοίς τις απαιτήσεις του. Ο άνθρωπος δεν ήθελε κανέναν προϊστάμενο πέρα απο τον πρόεδρο, δεν ήθελε Ελληνα βοηθό, δεν ήθελε ούτε καν μεταφραστή. Ετσι παρέμεινε ένας ξένος στον οποίο μάλιστα γίνονταν εντατικά φροντιστήρια γνώσης της ελληνικής πραγματικότητας. Με αποτέλεσμα να καλεί διαρκώς παίκτες, νομίζοντας ότι θα τα έχει καλά με όλους.

Φτιάχνω
Πριν αναζητήσει τον επόμενο προπονητή η ΕΠΟ πρέπει να φτιάξει έναν μηχανισμό. Να αναλάβει την αναζήτησή του κάποιος που ξέρει την Εθνική και τις ανάγκες της, να μην κολλήσει σε βιογραφικά, να μπορέσει στον καινούργιο προπονητή να εξηγήσει τι ακριβώς παιδιά θα βρει. Και να λύσει και κάποια μυστήρια, όπως π.χ. αυτό του Χολέμπας, που με τη Ρόμα προπονείται, αλλά στην Εθνική δηλώνει τραυματίας και κανείς δεν ξέρει αν θέλει ή δεν θέλει να φοράει τη φανέλα με το εθνόσημο. Χωρίς έναν σοβαρό μηχανισμό, ικανό να κάνει δουλειά και με τους δημοσιογράφους, κι ο Τσάνας θα γινόταν σκουπίδι στο πρώτο άσχημο αποτέλεσμα: σιγά το δύσκολο.

Φιλικό
Για να γίνουν αυτά χρειάζεται ησυχία και για να 'ρθει αυτή, πρέπει να ρθει μια νίκη με τη Σερβία απόψε. Ωστόσο το τι θα γίνει στο ματς εξαρτάται πολύ και από τους Σέρβους, που είναι ίσως σε χειρότερη κατάσταση από μας! Την Παρασκευή έχασαν με 1-3 από τη Δανία και γενικά, από την αρχή των προκριματικών καλή εμφάνιση σε ολόκληρο ενενηντάλεπτο δεν έχουν κάνει παρ' ότι η ομάδα τους ταλέντο έχει πολύ. Επειδή στα μυαλά δεν διαφέρουμε και πολύ δεν αποκλείω και οι Σέρβοι να ονειρεύονται μια νίκη κόντρα στην Εθνική μας για να ησυχάσουν και αυτοί και να διώξουν την πίεση. Τέτοιο φιλικό δεν έχει ματαγίνει!

Απλή υπόθεση
Ελπίζω αυτά που διαβάζω δεξιά κι αριστερά, ότι δηλαδή ο αθλητικός εισαγγελέας κ. Σιμιτζόγλου κάλεσε τον Σαρρή, τον Μαρινάκη και τον Μελισσανίδη για να πέσουν οι τόνοι, να είναι κουταμάρες που βγάζουν από το μυαλό τους οι δημοσιογράφοι. Δεν νομίζω ότι κάποιος απο αυτούς έχει ανάγκη από παραινέσεις, ούτε νομίζω ότι δουλειά του εισαγγελέα είναι να τους κεράσει ένα τσάι να ηρεμήσουν. Η όλη ιστορία είναι πολύ απλή. Ο Μαρινάκης έκανε κάποιες πολύ συγκεκριμένες καταγγελίες. Ο αθλητικός εισαγγελέας οφείλει να τον καλέσει και να του ζητήσει να μάθει τι γνωρίζει. Αυτός πρέπει να καταθέσει όσα γνωρίζει και αν αυτά επιβεβαιώνονται κι από άλλους πρέπει να ερευνηθούν. Παράλληλα οι διωκτικές αρχές πρέπει να κάνουν οτιδήποτε για να βρεθούν οι φυσικοί αυτουργοί της επίθεσης στον αρχιδιαιτητή Ζωγράφο. Οι δύο παράλληλες έρευνες μπορούν να βοηθήσουν στο να υπάρξει διαλεύκανση της ιστορίας και να μη γίνει κι αυτή μια από αυτές για τις οποίες τσακώνονται οι οπαδοί. Τρια πράγματα πρέπει να μάθουμε: αν και εφόσον υπήρξαν τηλεφωνήματα και απαιτήσεις για διαιτητές, αν αυτά συνδέονται με την επίθεση στον αρχιδιαιτητή και ποιος τελικά τον χτύπησε.

Νομίζω πως ο Μαρινάκης, άθελά του ίσως, έκανε ένα καλό στον Μελισσανίδη. Του δίνει τη δυνατότητα να αποδείξει ότι οι ισχυρισμοί διάφορων για παρεμβάσεις του και απαιτήσεις του είναι συκοφαντίες. Αν με κατηγορούσε κάποιος άδικα, θα εμφανιζόμουν στον εισαγγελέα, θα ζητούσα ν ανοίξουν οι τηλεφωνικές μου επικοινωνίες και να διαπιστωθεί σε ποιον τηλεφώνησα. Εάν είναι δυνατόν και τι είπα.
Επαναλαμβάνω ότι σε αυτή την ιστορία υπάρχουν συγκεκριμένες καταθέσεις, συγκεκριμένες καταγγελίες και συγκεκριμένες αναφορές. Ούτε λόγια που χωράνε ερμηνείες, ούτε μισόλογα τρίτων, ούτε εικασίες. Υπάρχουν αθώοι και ένοχοι. Τίποτα άλλο.

Η σιωπή είναι θέση
Δεν έχει άδικο ο Τάκης Φύσσας όταν λέει ότι δεν είχε καμία εμπλοκή με την επιλογή του Ρανιέρι: έτσι είναι. Ο Φύσσας είχε κάνει τις δικές του προτάσεις κι αν εισακούονταν μπορεί όλα να ήταν καλύτερα. Πλην όμως δεν είχε την παραμικρή αντίρρηση για την πρόσληψη του Ρανιέρι και μάλιστα δεν εξέφρασε την παραμικρή επιφύλαξη για τις αποφάσεις της ομοσπονδίας ούτε και όταν έφυγε: θυμίζω ότι έφυγε μετά την πρόσληψη του Ιταλού. Η σιωπή ενός στελέχους σημαίνει αποδοχή της διοικητικής απόφασης. Το μονά-ζυγά μονόζυγα δεν προβλέπεται...

Πηγή: sday.gr 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags