Facebook Pixel Το θέμα των μεταγραφών "καίει" την ΑΕΚ!
| 2015-01-14 16:30:00

Το θέμα των μεταγραφών "καίει" την ΑΕΚ!

Το θέμα των μεταγραφών "καίει" την ΑΕΚ!

Διαβάστε το σχόλιο του Ανδρέα Δημάτου στο "Goal". 

Δύο προβλήματα, ένα αβαντάζ και ένα κενό... νόμου, έχει να αντιμετωπίσει η ΑΕΚ εν όψει και της επικείμενης ευρωπαϊκής της επιστροφής, μετά βεβαίως τη διαφαινόμενη άνοδο στη Super League και το τέλος της εξορίας της από τα μεγάλα σαλόνια του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Πρόβλημα Νο 1 (όπως έχετε διαβάσει στο «Goal»): To άρθρο 45 παρ. 2d του κανονισμού licensing της UEFA, σύμφωνα με το οποίο για να... αποκατασταθεί η σχέση συνεργασίας της UEFA με ομάδα που έκανε εκκαθάριση ή έφτασε στη χρεοκοπία πρέπει να ολοκληρωθούν τρία χρόνια επαναλειτουργίας της.

Πρόβλημα Νο 2: Η ΑΕΚ είναι χρεωμένη από την UEFA με έναν χρόνο αποκλεισμού από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, όταν δεν κατάφερε να αδειοδοτηθεί το καλοκαίρι του 2012, έναν χρόνο δηλαδή πριν από τον υποβιβασμό της. Από εκείνο το καλοκαίρι η ΑΕΚ δεν έχει ξαναπάρει ευρωπαϊκό εισιτήριο και θεωρητικά δεν έχει εκτίσει αυτήν την τιμωρία.

Το αβαντάζ: Με όλα αυτά η ΑΕΚ έχει ήδη συμπληρώσει τρεις σεζόν εκτός ευρωπαϊκών διοργανώσεων, αφού απουσίασε από τη σεζόν 2012-13 (όταν τη θέση της είχε πάρει ο Αστέρας Τρίπολης), τη σεζόν 2013-14 (όταν αγωνίστηκε στη Γ' Εθνική) και τη φετινή σεζόν 2014-15 που αγωνίζεται στη Football League.

Για την UEFA έχουν υπάρξει περιπτώσεις κατά το παρελθόν κατά τις οποίες έχει συμψηφιστεί ο ένας χρόνος αποκλεισμού με τα τρία χρόνια συνολικής απουσίας από τα ευρωπαϊκά κύπελλα, κάτι που σημαίνει ότι σύμφωνα με τη λογική του τμήματος licensing για την ΑΕΚ έχει ήδη εκτιθεί ο ένας χρόνος επιπλέον αποκλεισμού από την UEFA μέσα στην επόμενη τριετία κατά την οποία θα συμμετείχε στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Η ΑΕΚ έμεινε ούτως ή άλλως εκτός (αναγκαστικά) και θεωρείται ότι έχει σβήσει αυτήν την ποινή.

Αυτό είναι εξαιρετικά ευνοϊκό για την ΑΕΚ γιατί πολύ απλά σημαίνει ότι σε κάθε περίπτωση του χρόνου με την επιστροφή της στη Super League αποκλείεται να έχει πρόβλημα εξόδου στην Ευρώπη. Αυτό που παίζεται (και θα τσεκαριστεί και από την ΕΠΟ όταν προχωρήσει η διοργάνωση) είναι τι θα ισχύσει στην περίπτωση που η ΑΕΚ κατακτήσει φέτος το Κύπελλο. Μόνο σε αυτήν την περίπτωση θα τεθεί ζήτημα γιατί από φέτος ο φιναλίστ (με ομάδα που θα παίξει στο Τσάμπιονς Λιγκ) δεν θα δικαιούται ευρωπαϊκού εισιτηρίου.

Από τις επαφές που έχει ήδη ξεκινήσει η ΑΕΚ με την επιτροπή licensing της UEFA αυτό που προκύπτει, σύμφωνα με πληροφορίες του «Goal» από τη Νιόν, είναι ότι στην Ενωση στην παρούσα φάση αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να μην έχουν πρόβλημα περιορισμών στις καλοκαιρινές τους μεταγραφές. Πρόβλημα που θα υπάρξει αν για την ΑΕΚ δεν εκδοθεί πλήρης αδειοδότηση λόγω του κωλύματος της ευρωπαϊκής της συμμετοχής.

Σε αυτό έχουν ρίξει το βάρος τους στην ΑΕΚ και όλα δείχνουν ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα από τη στιγμή που η Ενωση θα πληροί τις υπόλοιπες προϋποθέσεις αδειοδότησης. Και αυτό γιατί εκτός από το κενό νόμου που υπάρχει σε αυτές τις περιπτώσεις, η UEFA αναμένεται να γνωμοδοτήσει θετικά με δεδομένη και την τιμωρία της Ενωσης με έναν χρόνο αποκλεισμό.

Πηγή: Goal

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags