Facebook Pixel Σε πιο δύσκολη θέση κι από τον Παναθηναϊκό ο Ολυμπιακός
| 2016-01-23 00:49:00

Σε πιο δύσκολη θέση κι από τον Παναθηναϊκό ο Ολυμπιακός

Σε πιο δύσκολη θέση κι από τον Παναθηναϊκό ο Ολυμπιακός

Οδυνηρή ήταν η συντριβή του Ολυμπιακού από τη Ζαλγκίρις. Τον φέρνει-λόγω δυσκολίας ομίλου-σε χειρότερη θέση κι από αυτή που βρίσκεται ο Παναθηναϊκός για την πρόκριση. Γράφει ο Χρ. Ρομπόλης

Οι ύμνοι για την άμυνα του Ολυμπιακού ήταν δικαιολογημένοι, αλλά μάλλον απέκρυψαν-ακόμη ίσως και από τους ανθρώπους της ίδιας της ομάδας-τις επιθετικές αδυναμίες της ομάδας.

Οι «ερυθρόλευκοι» πήραν ένα πολύ σκληρό μάθημα στο Κάουνας κι έπεσαν στην παγίδα του ίδιου του παιχνιδιού τους. Δεν είναι δυνατό να κερδίζεις πάντα με τη φιλοσοφία «να φάω λιγότερους πόντους» ξεχνώντας ότι τελικά στο μπάσκετ κερδίζει… αυτός που βάζει περισσότερους.

Ο Ολυμπιακός είναι σαφές πως έχασε το παιχνίδι πρωτίστως από την επίθεσή του. Οι 75 πόντοι που δέχτηκε δεν είναι άριστη, αλλά ούτε και κακή αμυντική επίδοση. Αντίθετα, οι 55 πόντοι που πέτυχε απέναντι σε μια ομάδα που είχε στα πρώτα τρία ματς του Top 16 παθητικό 92,3 πόντων κατά μέσο όρο.

Οι παίκτες του Σφαιρόπουλου έμοιαζαν να αποσυντονίζονται πλήρως αντιμετωπίζοντας μια άμυνα που σε πάθος, ενέργεια, αλλά και οργάνωση θύμιζε… Ολυμπιακό. Φαίνεται πως ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, που ήταν «εχθρός» της άμυνας ως παίκτης έχει αντιληφθεί πλήρως τη σημασία της από το νέο του ρόλο και παρουσίασε μια ομάδα «καμικάζι».

Ο Ολυμπιακός αδυνατούσε για ένα ακόμη ματς-μετά από αυτό κόντρα στην Μπάμπεργκ-να αλλάξει ρυθμό στην επίθεση, ακόμη και στο διάστημα του πρώτου ημιχρόνου που ήταν αποτελεσματικός στα μετόπισθεν.

Η συντριβή στο Κάουνας είναι οδυνηρή από όλες τις απόψεις και πιθανώς να αποδειχτεί καταστροφική. Ο Ολυμπιακός έχασε σε μια έδρα που δύσκολα θα στραβοπατήσει άλλος διεκδικητής της πρόκρισης και από μια ομάδα που ίσως να μην κάνει άλλη νίκη στο Top 16 (μετά και την επικείμενη αποχώρηση του Καλνιέτις). Μάλιστα αυτή η ήττα ήρθε και «κούμπωσε» μετά από μια επίσης παντελώς εκτός προγράμματος ήττα στο ΣΕΦ από την Μπάμπεργκ, που δύσκολα θα πάρει άλλο τόσο μεγάλο «διπλό». Οι Βαυαροί, η Χίμκι και η Λαμποράλ απειλούν πλέον ξεκάθαρα να σπάσουν την τετράδα Μπαρτσελόνα, ΤΣΣΚΑ, Ολυμπιακός και Ρεάλ που φάνταζε «μπετό», με επικρατέστερα θύματα τους δύο περσινούς φιναλίστ.

Δεν είναι υπερβολή πως ο Ολυμπιακός με ρεκόρ 2-2 και σε γενικές γραμμές πιο πειστική εικόνα από τον Παναθηναϊκό φέτος βρίσκεται σε πιο δεινή θέση από τους «πράσινους» που είναι μεν στο 1-3 αλλά σε έναν όμιλο που πέραν της Φενέρ και της Κουμπάν οι άλλες ομάδες είναι απολύτως εφικτό να υποσκελιστούν.

Και μην ακούσω άλλες ανοησίες περί πλεονεκτήματος έδρας. Όπως τα έκαναν και οι δύο «αιώνιοι», το βασικό μέλημα είναι πλέον η πρόκριση στα προημιτελικά, έστω και ως τέταρτοι. Μετά έχει ο Θεός…

ΥΓ1: Η… εξήγηση ότι ο Ολυμπιακός έχασε από τη Ζαλγκίρις γιατί αποπροσανατολίστηκε από τη μεταγραφή του Παπανικολάου είναι μάλλον εύκολη και λανθασμένη. Εκτός κι αν θεωρεί κανείς πως στη διάρκεια του αγώνα οι παίκτες σκέφτονταν πώς θα διατηρούσαν τη θέση τους στο rotation και ο Σφαιρόπουλος πώς θα χωρέσει τον «Παπ» στην ομάδα.

ΥΓ2: Το αποτέλεσμα του ντέρμπι της Δευτέρας θα δώσει στο νικητή «παυσίπονο» και ώθηση, αλλά στον ηττημένο ακόμη βαθύτερες πληγές. Κι όπως βλέπουμε εσχάτως τις δύο ομάδες, μάλλον θα κριθεί περισσότερο από το ποιος θα κάνει τα στοιχειώδη στην επίθεση, παρά στην άμυνα.

ΥΓ3: Η διαδικτυακή μπουρδολογία συνεχίζεται. Χθες οι Ολυμπιακοί αποθέωναν τον Μπαρτζώκα που νίκησε τον Παναθηναϊκό, σήμερα οι Παναθηναϊκοί αποθεώνουν τον Γιασικεβίτσιους που νίκησε τον Ολυμπιακό. Με ξένα κόλλυβα… κηδεία, δηλαδή, για αμφότερους. Μόνο που όποιος κοιτά τον άλλο κι όχι τη δική του καμπούρα, κινδυνεύει να γίνει αυτός που θα «κηδευτεί» στο τέλος…

Πηγή: Sport-fm.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags