Facebook Pixel Θυμίζεις κάτι από... Εξάστερο!
Μπάσκετ
| 2016-02-13 00:35:00

Θυμίζεις κάτι από... Εξάστερο!

Θυμίζεις κάτι από... Εξάστερο!

Η Εφές του "Ντούντα" έφυγε με σκυμμένο κεφάλι από το ΟΑΚΑ, καθώς ο Παναθηναϊκός χωρίς Διαμαντίδη (πρόβλημα στον αχίλλειο) νίκησε με 83-78 με τον Ραντούλιτσα κορυφαίο!

Ο Παναθηναϊκός δεν πραγματοποίησε ιδανικό ξεκίνημα, όμως στην πορεία βρήκε τον καλό του εαυτό, επέβαλε πλήρως τον νόμο του και επιβλήθηκε της Εφές με 83-78, κλείνοντας με θετική νότα τον πρώτο γύρο του Top 16.

Με την καλύτερη φετινή του εμφάνιση σε επίπεδο άμυνας και τον Μίροσλαβ Ραντούλιτσα να σταματά στους 23 πόντους, το "τριφύλλι" ξεπέρασε ένα παιχνίδι γεμάτο... παγίδες και πλέον κοιτάζει μπροστά, ξέροντας πως από εδώ και στο εξής θα έχει κι άλλες λύσεις στο ροτέισον.

Το ματς

Ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε το παιχνίδι στοχεύοντας κυρίως στο λόου ποστ, από όπου προήλθαν σχεδόν όλοι οι πόντοι του στην πρώτη περίοδο, με τον Πάβλοβιτς να ξεχωρίζει. Δεν κατάφερε να ξεφύγει παρ’ όλα αυτά καθώς η Εφές διάβασε και χτύπησε τις αμυντικές αδυναμίες των πρασίνων, έτσι το σκορ ήταν ισόπαλο (12-12) ύστερα από επτάμιση λεπτά αγώνα. Οι Τούρκοι χτύπησαν αποτελεσματικά στον αιφνιδιασμό και βρήκαν διαδρόμους στο καλάθι για να προηγηθούν (15-18 στο 9’).

Όμως, ο Ραντούλιτσα ήταν κυρίαρχος κάτω από τη ρακέτα της Εφές νικώντας τόσο τον Ντουβερίογλου όσο και τον Ντάνστον, κρατώντας το τριφύλλι σε απόσταση αναπνοής (17-18), προτού ο πρώην σέντερ του Ολυμπιακού διαμορφώσει το 17-20, της εναρκτήριας περιόδου.

Άσχημο το ξεκίνημα των πρασίνων στο δεύτερο δεκάλεπτο. Ήταν άστοχοι επιθετικά, πήγαν σε δύσκολες ενέργειες και άφησαν πολλά κενά στην άμυνα τους, τα οποία χτύπησαν αποτελεσματικά οι φιλοξενούμενοι, τρέχοντας ένα γρήγορο 5-0, για να προηγηθούν με 5 πόντους (17-25 στο 11:30). Ο Ραντούλιτσα αποτέλεσε τη μοναδική επιθετική απειλή του Παναθηναϊκού (20-25 στο 12’, με γκολ-φάουλ), αλλά οι αμυντικές ολιγωρίες ήταν εξόφθαλμες και συνεχείς, τις οποίες οι Τούρκοι επωφελήθηκαν και ξέφυγαν με +8 (21-29 στο 14’).

Ο Παναθηναϊκός ανέβασε την ένταση στον αμυντικό τομέα, κάτι που απέδωσε καρπούς καθώς απενεργοποίησε την Εφές, αλλά στην επίθεση η εικόνα δεν βελτιώθηκε στο ελάχιστο και σπαταλήθηκαν αρκετές ευκαιρίες ώστε να αλλάξει στρατόπεδο το προβάδισμα (28-29 στο 17’).

Η κατάσταση ισορρόπησε στο 18ο λεπτό, όταν ο Ραντούλιτσα τροφόδοτησε τον Φελντέιν που πυροβόλησε από το τρίποντο (31-31) και, εν συνεχεία, ο Σέρβος νίκησε και τον Τάιους, με ωραίο χουκ, για να επαναφέρει την πρωτοκαθεδρία στην πλευρά της ομάδας (33-31 στο 19’). Ο 27χρονος σέντερ του Παναθηναϊκού έκανε ό,τι ήθελε στην επίθεση, διαλύοντας και τους τρεις σέντερ που έριξε πάνω του ο Ίβκοβιτς και έδωσε διαφορά 3 πόντων (36-33) στο τριφύλλι, με κάρφωμα και μια συμπληρωματική βολή, φθάνοντας τους 16 πόντους! Στην τελευταία επίθεση του πρώτου μέρους, ο Γκρέιντζερ νίκησε τον Φώτση και έκανε το 36-35.

Με την ψυχολογία σε εξαιρετικά επίπεδα από το καλό δεύτερο δεκάλεπτο, οι παίκτες του Σάσα Τζόρτζεβιτς ξεκίνησαν το β' μέρος με το πόδι... στο γκάζι. Με εξαιρετική άμυνα, τον Γκιστ να προστατεύει το καλάθι και τους Καλάθη - Γκιστ να ευστοχούν από την περιφέρεια, οι "πράσινοι" δεν άργησαν να πάνε τη διαφορά στο +10 (50-40 στο 24'15''), υποχρεώνοντας τον Ντούσαν Ίβκοβιτς να καλέσει τάιμ άουτ.

Όχι ότι αυτό άλλαξε κάτι, τουλάχιστον όχι μέχρι τη στιγμή που ο προπονητής της Αναντολού Εφές αποφάσισε να χαμηλώσει το σχήμα της ομάδας του (ελέω και των τεσσάρων φάουλ του Ντάνστον) και να πορευτεί με τους Μπράουν - Σάριτς.

Οι Τούρκοι επιχείρησαν να μειώσουν, εκμεταλλευόμενοι τα αργά πόδια του Ραντούλιτσα, αλλά στην άλλη πλευρά του γηπέδου ο Σέρβος σέντερ έδινε... ρεσιτάλ. Αφού πρώτα έβγαλε εκτός παιχνιδιού τον πρώην παίκτη του Ολυμπιακού, στη συνέχεια εκμεταλλεύτηκε κάθε μις ματς υπέρ του, για να αποτελέσει έναν από τους βασικούς λόγους που η διαφορά παρέμενε σε επίπεδα ασφαλείας για το "τριφύλλι" (62-53 στο 28'27'').

Κι όλα αυτά τη στιγμή που ο Διαμαντίδης παρέμενε καθηλωμένος στον πάγκο ελέω του προβλήματος που αντιμετώπιζε στον αχίλλειο.

Η τουρκική ομάδα συνέχισε τις προσπάθειες ανατροπής, αλλά... προτροπή δεν έβλεπε όσο έπαιζε με ένα καθαρό σέντερ. Ο Ντάνστον δεν μπορούσε να ματσάρει τον Ραντούλιτσα, ο Τάιους ήταν εκτός τόπου και χρόνου, κι έτσι ο "Ντούντα" επιστράτευσε ξανά το δίδυμο των Σάριτς - Μπράουν για να βγάλει τα "κάστανα από τη φωτιά".

Κι η αλήθεια είναι πως τα κατάφερε εν μέρει (74-69 στο 36'08''), αλλά το επόμενο ενάμιση λεπτό αποδείχθηκε καθοριστικό. Ο Παναθηναϊκός έπαιξε ξανά εξαιρετικές άμυνες, ο Γκιστ με τον Γιάνκοβιτς έκαναν καλά τη δουλειά τους στην επίθεση και το +10 (79-69 στο 37'30'') έμοιαζε αδύνατο να ανατραπεί.

Όπως κι έγινε, με το "τριφύλλι" να φτάνει στη νίκη (83-78) και να ολοκληρώνει με ιδανικό τρόπο το πρώτο μισό του Top 16, αφήνοντας την ομάδα του Ντούσαν Ίβκοβιτς αρκετά πιο κάτω, να παλεύει να μπει στην πρώτη τετράδα που δίνει το εισιτήριο για τα πλέι οφ.

Τα δεκάλεπτα: 17-20, 36-35, 64-59, 83-78.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Τζόρτζεβιτς): Πάβλοβιτς 9, Μποχωρίδης 2, Γιάνκοβιτς 7, Φώτσης 7, Ραντούλιτσα 23, Φελντέιν 10, Διαμαντίδης, Γκιστ 11, Καλάθης 12, Κούζμιτς.

ΑΝΑΝΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ (Ίβκοβιτς): Τάιους 2, Μπαλπάι, Μπράουν 16, Οσμάν 4, Μπατούκ 2, Σάριτς 18, Κορκμάζ, Γκρέιντζερ 11, Ερτέλ 15, Ντίμπλερ 2, Ντάνστον 6, Ντουβέριογλου 2.

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags