Facebook Pixel Αγάπη μου, συρρίκνωσα τους αντιπάλους μας!
| 2016-12-10 15:28:00

Αγάπη μου, συρρίκνωσα τους αντιπάλους μας!

Αγάπη μου, συρρίκνωσα τους αντιπάλους μας!

Το άρθρο του Βασίλη Σκουντή, που πρέπει να διαβάσεις!

Η αμερικανική κωμωδία του 1989 είχε τίτλο «Honey, Ι shrunk the kids» και χθες το βράδυ ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός αποφάσισαν να βαδίσουν στα χνάρια της (παρανοϊκής) ιδέας του Ρικ Μοράνις και να συρρικνώσουν τα παιδιά που βρέθηκαν απέναντί τους!

Σοβαρολογώ, διότι τα καμάρια μας επιβλήθηκαν με πανομοιότυπο τρόπο και μάλιστα σχεδόν με την ίδια διαφορά και με τα ίδια σκορ (85-58 και +27 οι «πράσινοι», 88-59 και +29 οι «κόκκινοι»), αφού επί σαράντα λεπτά επεδείξαντο διαγωγήν κοσμιωτάτην στην άμυνα και έκαναν τους αντιπάλους τους να μοιάζουν με νάνους!

Μπορεί οι προπονητές να είναι πάντοτε απαιτητικοί, ανικανοποίητοι, τελειομανείς και φωνακλάδες, όμως φαντάζομαι πως ο Γιάννης Σφαιρόπουλος και ο Τσάβι Πασκουάλ θα έβαλαν δέκα με τόνο στους παίκτες τους. Θα τους χάριζαν κιόλας τη σημερινή προπόνηση, αλλά ας όψονται το Ρέθυμνο και η ΑΕΚ...

Προς επίρρωσιν της παροιμιώδους αμυντικής προσήλωσης αμφοτέρων λειτουργεί ως αψευδής μάρτυς η στατιστική: εγκλωβισμένοι στην ελληνική μέγγενη οι Τούρκοι και οι Ρώσοι γυρίζουν στα σπίτια τους έχοντας σούμα 47/125 σουτ, 34 λάθη και δυο βαριές και αχώνευτες ήττες, που μάλιστα για την Ούνικς Καζάν είναι και η μεγαλύτερη στην ιστορία της στην Ευρωλίγκα.

Στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας ο Ολυμπιακός έπιασε εξαρχής από τον λαιμό τους Τάταρους και δεν τους άφησε να πάρουν ανάσα: τους παγίδευσε στον ρυθμό του, τους έτρεξε και τους έκανε να αλαλιάσουν και τους απαγόρευσε μέχρι το 35’ την πρόσβαση στα επιθετικά ριμπάουντ. Παράλληλα, η σφριγηλή άμυνα των πρωταθλητών Ελλάδος κράτησε επί 25 λεπτά άποντο τον Παραχούτσκι και «νέκρωσε» για άλλα 25 τον πρώτο σκόρερ της Ευρωλίγκας, Κιθ Λάνγκφορντ, που πάντως ξεπέρασε την ταρίφα του τελειώνοντας το ματς με 25, εκ των οποίων 11 στην πρώτη περίοδο και 14 μαζεμένους στο τελευταίο πεντάλεπτο.

Χάρη στο σοβαρό, συνεπές, στοχευμένο και εν τέλει ολοκληρωτικό παιχνίδι του και σε πείσμα του χαμηλού δείκτη δημιουργίας (11 ασίστ), ο οποίος δεν συνάδει με τη μεγάλη παραγωγικότητα (89 πόντοι), ο Ολυμπιακός πέρασε ένα εύκολο βράδυ στη δουλειά, που ωστόσο σκιάζεται από τον «τσάμπα και βερεσέ» τραυματισμό του Ντιάνιελ Χάκετ.

Αυτή ήταν η μόνη παραφωνία σε μια φαντασμαγορική παράσταση, που σημαδεύθηκε από κάμποσες ξεχωριστές στιγμές, κορυφαίες των οποίων υπήρξαν οι εξής:

>> Ενα καλάθι που σημείωσε ο Ολυμπιακός με κινηματογραφική ταχύτητα κι αφού προηγουμένως χάθηκε η μπάλα από τα ραντάρ.

>>Η γενναιότητα και συνάμα η πονηριά που επιστράτευσε ο Γιάννης Αθηναίου στη φάση στην οποία, αν και ξαπλωμένος στο παρκέ, πέρασε την μπάλα κάτω από τα πόδια του Καϊμακόγλου, την έστειλε σε σίγουρα χέρια και έσωσε την κατοχή.

>> Το θερμό, αυθόρμητο και πολύ ιπποτικό χειροκρότημα που χάρισε ο κόσμος στον άλλοτε παίκτη του Παναθηναϊκού Κώστα Καϊμακόγλου σε δυο θεαματικές φάσεις, η πρώτη εκ των οποίων ήταν μια πολύ δύσκολη και θεαματική πιρουέτα μέσα στη ρακέτα.

Νωρίτερα στο ΟΑΚΑ, τον ρυθμό και τον τόνο της άμυνας τον έδινε με τα συνηθισμένα ουρλιαχτά του («defence») από την εξέδρα ο... Κουασιμόδος! Θαρρώ πως ο λεγάμενος για να φωνάζει και ο Πασκουάλ για να... ξυριστεί (εξ ου και το ερεθισμένο μάγουλο κάτω από τη φαβορίτα-στιλέτο) κουράστηκαν περισσότερο απ’ ό,τι ο Παναθηναϊκός για να ρίξει στο καναβάτσο τη Γαλατάσαραϊ!

Με όλο μου τον σεβασμό προς τον Εργκίν Αταμάν, μου φαίνεται πως το χθεσινό... λείψανο (sic) που εμφανίστηκε στο δεύτερο ημίχρονο φέροντας την ταμπέλα της Γαλατάσαραϊ θα έχανε και από μόνο του, πόσω μάλλον απέναντι σε έναν αντίπαλο που ήταν μεστός, σοβαρός, ουσιαστικός, θεαματικός, ελκυστικός και προ πάντων κυριαρχικός!

Η έκτη νίκη των εξάκις πρωταθλητών Ευρώπης υπήρξε προϊόν μιας εμφατικής και άπταιστης εμφάνισης στο δεύτερο ημίχρονο, κατά το οποίο σφυροκόπησαν ανελέητα τους Τούρκους. Το στοιχείο που έκρινε την εξέλιξη του αγώνα και προφανώς ενθουσίασε τον Πασκουάλ δεν ήταν άλλο από την «take no prisoners» άμυνα του Παναθηναϊκού, που αιχμαλώτισε τους νικητές του περυσινού Eurocup.

Η πίεση πάνω στην μπάλα, οι αλλαγές στα σκριν και η επιθετικότητα στα hedge out δημιούργησαν μια συνθήκη που έγινε το άρμα μάχης του Παναθηναϊκού και εικονογραφείται κιόλας σε μια φάση που επαναλήφθηκε τρεις φορές με πρωταγωνιστή τον Κρις Σίνγκλετον: με τις δυναμικές εξόδους του ο Αμερικανός έκλεψε τρεις φορές την μπάλα και μάλιστα στις δυο από αυτές τις φάσεις, ενώ όρμαγε μπροστά, ανακόπηκε με αντιαθλητικό φάουλ.

Πηγή: Goal

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags