Facebook Pixel Χορός εκατομμυρίων - Να γιατί λύσσαξαν να αυξήσουν τις ομάδες του Μουντιάλ!
| 2017-01-07 15:19:00

Χορός εκατομμυρίων - Να γιατί λύσσαξαν να αυξήσουν τις ομάδες του Μουντιάλ!

Χορός εκατομμυρίων - Να γιατί λύσσαξαν να αυξήσουν τις ομάδες του Μουντιάλ!

Εδώ μιλάμε για τρελά ποσά τώρα...

Το σχέδιο του Τζάνι Ινφαντίνο για το XL Μουντιάλ, με 48 ομάδες, θα αποφέρει επιπλέον έσοδα 605 εκατ. ευρώ στη FIFA! Σύμφωνα με ένα έγγραφο που έφερε στη δημοσιότητα το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, η διευρυμένη μορφή του Παγκοσμίου Κυπέλλου, έχει μεγάλα και σαφή οικονομικά κίνητρα. Η μορφή που έχει επιλέξει ο πρόεδρος της FIFA, είναι να συμμετάσχουν 48 ομάδες, πιθανότατα σε 16 ομίλους των τριών ομάδων. Μια ιδέα που, σύμφωνα με μια μελέτη, θα αυξήσει σε 4,18 δισ δολάρια (3,95 δισεκατομμύρια ευρώ) τα έσοδα, σε σύγκριση με 3,540 δισ δολάρια (3,35 δισεκατομμύρια ευρώ) που υπολογίζονται για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018 στη Ρωσία. Παράλληλα, οι δαπάνες που σχετίζονται με την αύξηση του αριθμού των ομάδων και τον αριθμό των παιχνιδιών (80 έναντι 64 στη μορφή των 32 ομάδων) θα αυξηθούν κατά περίπου 325 εκατομμύρια δολάρια (307 εκατομμύρια ευρώ).

Ειδικότερα, τα έσοδα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα θα αυξηθούν 505 εκατομμύρια δολάρια, ενώ εκείνα από το μάρκετινγκ θα αυξηθεί έως 370 εκατομμύρια. Συνολικά, με αυτή τη μορφή των 16 ομίλων με 3 ομάδες (εκ των οποίων οι δύο πρώτες θα προκρίνονται στη φάση νοκ άουτ), θα αποφέρει περισσότερα έσοδα 640 εκατομμύρια δολάρια ή διαφορετικά 605 εκατομμύρια ευρώ σε σύγκριση με τις προβλέψεις για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018 που εγκρίθηκε στο τελευταίο συνέδριο της FIFA. Ωστόσο, Οι προβλέψεις αυτές για το Μουντιάλ της Ρωσίας, ήδη φαίνεται ότι δύσκολα θα επιτευχθούν, διότι δύο από τους κύριους χορηγούς δεν έχουν ακόμη αντικατασταθεί.

Δεν θα είναι πάντως η μόνη μορφή που θα προτείνει ο Τζάνι Ινφαντίνο την Τρίτη, στο επόμενο Συμβούλιο της FIFA. Υπάρχει επίσης ένα σχέδιο για Μουντιάλ με 40 ομάδες, με 8 ομίλους των 5 ομάδων ή 10 των 4, ιδέα που ο Ινφαντίνο ανακοίνωσε επίσης κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας. Αλλά τώρα, ο πρώην στενός συνεργάτης του Μισέλ Πλατινί φαίνεται να πιέζει περισσότερο για τις 48 ομάδες, διατηρώντας την ίδια διάρκεια του τουρνουά στις 32 ημέρες.

Ένα άλλο κρίσιμο σημείο είναι ο αριθμός των επιπλέον θέσεων που θα διατεθούν σε κάθε συνομοσπονδία, κάτι που θα πρέπει να συζητηθεί στη Ζυρίχη την Τρίτη. Σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο με 40 ομάδες, μέχρι τώρα η Ευρώπη θα μπορούσε να κερδίσει μία (από 13 στις 14), δύο η Αφρική (από 5 στις 7) και μιάμιση η Ασία (από 4,5 με την πέμπτη που πηγαίνει στα πλέι-οφ στις 6), ενώ ανάλογα οφέλη θα έχουν Νότια Αμερική , Βόρεια και Κεντρική Αμνερική και Καραιβική και Ωκεανία.

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags