Facebook Pixel Το είπε ο Βασιλειάδης! Λύση στο ελληνικό ποδόσφαιρο μέχρι το Μάιο, προέβλεψε
| 2017-01-22 00:27:00

Το είπε ο Βασιλειάδης! Λύση στο ελληνικό ποδόσφαιρο μέχρι το Μάιο, προέβλεψε

Το είπε ο Βασιλειάδης! Λύση στο ελληνικό ποδόσφαιρο μέχρι το Μάιο, προέβλεψε

Αισιόδοξος, ότι θα έχουν κομβικά ζητήματα στο άθλημα εμφανίστηκε ο υφυπουργός Αθλητισμού.

Για όλους και για όλα μίλησε ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, καθώς φιλοξενήθηκε στο «Πρακτορείο FM104,9». Με αφορμή την επιτυχία του Γιάννη Αντετοκούνμπο, ο οποίος θα δώσει το παρών στο All-Star Game του NBA στις 19 Φεβρουαρίου, ο Υφυπουργός αναφέρθηκε και στο ποδόσφαιρο και στο μπάσκετ αλλά και, γενικότερα, στον Ελληνικό αθλητισμό.

Αναφορικά με τον «Greek Freak», τον Γιάννη Αντετοκούμπο, ο Γιώργος Βασιλειάδης τόνισε: «Είναι μεγάλη χαρά και για το παιδί και μεγάλη τιμή για όλους εμάς τους Έλληνες, αλλά και για το ελληνικό μπάσκετ. Τα κατορθώματα του Αντετοκούνμπο αρχίζουν να φτάνουν πια μυθικά πλαίσια. Μακάρι το παιδί να είναι υγιής και να συνεχίσει να εξελίσσεται. Εδώ και πάρα πολλά χρόνια το ελληνικό μπάσκετ παράγει καλούς παίκτες και καλούς προπονητές».

«ΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΟΣΥΓΚΡΑΣΙΑ ΜΑΣ»

Ο πρώην Γενικός Γραμματέας κατά τη διαφθοράς στάθηκε λίγο περισσότερο στο μπάσκετ, επισημαίνοντας: «Το ελληνικό μπάσκετ να περιμένει ακόμη περισσότερες χαρές. Το μπάσκετ μας έχει χαρίσει πολλά διαχρονικά ? και τρόπαια και παίκτες που έχουν φτάσει ακόμη και στο NBA, όπως ο Παπανικολάου, ο Σπανούλης, ο Φώτσης. Το άθλημα αυτό ταιριάζει περισσότερο με το DNA του Έλληνα. Το βλέπουμε και σε προπονητές, όπως με τον Μπαρτζώκα, τον Κατσικάρη. Το μπάσκετ δουλεύει εξαιρετικά, με σχέδιο. Έχει υψηλό επίπεδο και ο κόσμος που ασχολείται και οι παίκτες».

Κι ενώ το μπάσκετ εκμεταλλεύτηκε την επιτυχία του 1987, δε συνέβη κάτι αντίστοιχο με το ποδόσφαιρο και το EURO2004. «Γίνανε πολλά λάθη, αλλά είναι άδικο να συγκρίνουμε τα δυο σπορ. Και τα οικονομικά μεγέθη τους και τον τρόπο εξέλιξής τους», ξεκαθάρισε ο Υφυπουργός Αθλητισμού και συνέχισε: «Έγιναν πολλά λάθη και από την Πολιτεία και από τους παράγοντες του ποδοσφαίρου. Σε πολλά η Πολιτεία έδειξε ανοχή. Μέσα στη γενικότερη ανωμαλία του ελληνικού ποδοσφαίρου δεν μπορέσαμε να χτίσουμε πάνω στην επιτυχία του 2004. Όχι για την Εθνική, που συνεχίζει να έχει αξιοπρεπέστατη παρουσία σε Ευρωπαϊκά και Παγκόσμια πρωταθλήματα, αλλά κυρίως σε ό,τι αφορά στους συλλόγους και στις υποδομές. Τώρα βρισκόμαστε σε ένα μεταβατικό στάδιο. Όλοι έχουν καταλάβει πως έχουμε πιάσει πάτο. Έχουνε γίνει κάποιες κινήσεις εξομάλυνσης δια της? ανωμαλίας. Πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια να κατακτήσουμε την κανονικότητα. Υπάρχουν προβλήματα, υπάρχουν φωνές, υπάρχουν σκιές. Πώς θα ξεδιαλυθούν; Με κανόνες που θα ισχύουν έναντι όλων, με καθαρές διαδικασίες, με σπάσιμο των ιδιαίτερων δομών διαπλοκής και εξάρτησης. Οφείλουμε να φτιάξουμε διαδικασίες που θα απεγκλωβιστούν από την καλή ή κακή πρόθεση του κάθε παράγοντα ή του υπουργού. Και με βάση αυτούς τους νέους κανόνες να προχωρήσουμε. Δεν είναι σίγουρο ότι θα πετύχουμε, αλλά αξίζει τον κόπο να προσπαθήσουμε».

«ΛΥΣΗ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΜΑΪΟ»

Η επόμενη ερώτηση ήταν φυσικό να αφορά στις επικείμενες εκλογές της ΕΠΟ. «Νομίζω είμαστε σε ένα καλό στάδιο, η επιτροπή εξομάλυνσης προχωράει για τον εκσυγχρονισμό του καταστατικού της ΕΠΟ με το αντίστοιχο της UEFA και της FIFA. Εμείς σαν Υφυπουργείο είμαστε αρωγοί, δεν παρεμβαίνουμε, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση. Εχουμε απόψεις και προτάσεις, αλλά ο καθένας στο μετερίζι του», ξεκαθάρισε ο κ. Βασιλειάδης και προσέθεσε: «Έχουν γίνει κάποια βήματα στο θέμα της διαιτησίας, υπάρχουν προβλήματα ακόμη, αλλά έχει σταματήσει η διαιτησία να είναι ο βασικός πρωταγωνιστής. Γίνονται λάθη αλλά πρέπει να δούμε αν γίνονται ακούσια ή εκούσια ή και λόγω χαμηλού επιπέδου. Αυτά πρέπει να τα δούμε σε συνεργασία με τις διεθνείς ομοσπονδίες και τις εγχώριες. Νομίζω πάντως πως η κατάσταση είναι καλύτερη. Το σημαντικό είναι να υπάρχει ένα πλαίσιο και να τηρούνται οι κανόνες έναντι όλων. Απαραίτητο, όμως, είναι να υπάρχουν χαμηλοί τόνοι και νομίζω πως σε αυτό έχουν συμβάλει και οι τέσσερις μεγάλες ομάδες (σ.σ. Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ). Είμαι αισιόδοξος πως μέχρι το τέλος του Μάη θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία, ίσως και νωρίτερα. Είναι κατάσταση που δεν πρέπει να χρονίσει. Είναι μια παράδοξη διαδικασία αλλά γίνεται πολλή δουλειά και από την Επιτροπή Εξομάλυνσης αλλά και από τις UEFA, FIFA. Δεν θα ήθελα να υπάρξει νέα αναβολή και μετά τον Μάιο. Τα κομβικότερα ζητήματα θα έχουν λυθεί μέχρι τότε».

Τι γίνεται, όμως, με τις δίκες που εκκρεμούν και σχετίζονται με τον αθλητισμό; «Αρμοδιότερος να μιλήσει είναι ο Σταύρος Κοντονής, νυν Υπουργός Δικαιοσύνης», είπε αρχικά ο Γιώργος Βασιλειάδης και συνέχισε: «Γιατί, όμως, όταν μιλάμε για τη δικαιοσύνη λέμε μόνο για την εγκληματική οργάνωση, για το Koriopolis, και μένουμε μόνο σε αυτά; Η δικαιοσύνη δεν έχει καθυστερήσεις μόνο σε αυτά, αλλά σε όλα τα επίπεδα εδώ και δεκαετίες. Τα τελευταία δυο χρόνια έχουν γίνει παρεμβάσεις για να τρέξουμε τις διαδικασίες. Εδώ μιλάμε για θέμα της δικαιοσύνης συνολικότερα. Αυτές είναι οι διαδικασίες, αυτή είναι η δικαιοσύνη, αυτές είναι οι αποφάσεις. Και η Κυβέρνηση είχε θέμα με την απόφαση για τα κανάλια αλλά αυτή είναι η απόφαση της δικαιοσύνης και τη δεχόμαστε. Έτσι λειτουργεί η Δημοκρατία».

Ο Γιώργος Βασιλειάδης αναφέρθηκε και στο θέμα του γηπέδου της ΑΕΚ, στη Νέα Φιλαδέλφεια, λέγοντας: «Έχουμε διάφορα ζητήματα με τη Νέα Φιλαδέλφεια. Υπήρχε η γνωστή διαμάχη και με το Δήμο και με τους κατοίκους της περιοχής. Πρέπει να βρεθεί μία λύση. Νομίζω προχωράει το θέμα της αδειοδότησης. Η γνωστή ελληνική γραφειοκρατία δημιουργεί περαιτέρω καθυστερήσεις, αλλά πρέπει να βρεθεί λύση και για την ΑΕΚ και για τον Παναθηναϊκό».

«ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΧΡΗΜΑΤΑ ΟΙ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ»

Η συζήτηση στη συνέχεια στράφηκε στο θέμα των υπολοίπων ομοσπονδιών, των χορηγιών και των αθλητικών εγκαταστάσεων. «Έχουμε πολύ μεγάλα ζητήματα. Και η οικονομική κρίση και η λάθος διαχείριση τις ημέρες των παχέων αγελάδων δημιούργησαν προβλήματα και όλα σκάνε μαζεμένα. Φέτος για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, θα μπορέσουμε να δώσουμε μια ισχνή αύξηση στις επιχορηγήσεις προς τις ομοσπονδίες», αποκάλυψε ο Υφυπουργός. «Προσπαθούμε μέσα από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων να κάνουμε καίριες παρεμβάσεις στις κρατικές υποδομές που είναι σε πολύ κακή κατάσταση, αλλά τα χρήματα επαρκούν απλά για μια σοβαρή συντήρηση και όχι επέκταση των πεπαλαιωμένων εγκαταστάσεων. Ούτε οι Δήμοι έχουν χρήματα. Δεν έγινε ενεργειακή αναβάθμιση, όταν χτιζόντουσαν οι εγκαταστάσεις, δεν λήφθηκε πρόνοια για να είναι λιγότερο κοστοβόρα. Έχουμε σχέδιο να εκμεταλλευτούμε και το ΕΣΠΑ για να πάρουμε κάποια κονδύλια και να κάνουμε καίριες παρεμβάσεις που θα βοηθήσουν τον κόσμο να αθληθεί. Και ο ερασιτεχνικός αθλητισμός είναι το σημαντικό. Να υπάρχουν εγκαταστάσεις για να αθληθεί ο κόσμος».

«Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΑΣ, ΜΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΛΥΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ»

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο Γιώργος Βασιλειάδης στον σεβασμό που τρέφει ο Γιάννης Αντετοκούνμπο για την Ελλάδα, αλλά και την αγάπη που εισπράττει ο διεθνής καλαθοσφαιριστής. «Μέσω του αθλητισμού ξεπερνιούνται οι φόβοι και οι προκαταλήψεις, οι διαφορές και οι ιδεοληψίες και σφυρηλατούνται οι συνειδήσεις και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Η αγάπη του Γιάννη για την Ελλάδα και η αγάπη των Ελλήνων για τον Γιάννη είναι κάτι ιδιαίτερο. Δείχνει τι μπορούμε να πετύχουμε μέσα από τον αθλητισμό. Πέρα από τις χαρές και τις διακρίσεις που μπορεί να μας προσφέρει ο αθλητισμός, που αποτελεί διέξοδο, βοηθάει στη συναδελφοσύνη, στην αποδοχή της διαφορετικότητας. Ο Γιάννης συμπυκνώνει την πεμπτουσία και των προβλημάτων που έχουμε σαν κοινωνία αλλά και των λύσεων που μπορούμε να βρούμε». Και συμπλήρωσε: «Είναι προφανές πως θα τιμήσουμε τον Γιάννη. Θα ζητήσουμε και από την ΕΟΚ να το κάνει. Είχα πρόσκληση να μεταβώ να δω το παιχνίδι, από τον κομισάριο του ΝΒΑ, αλλά αυτές οι στιγμές είναι του Γιάννη. Θα τον καμαρώσουμε και θα περιμένουμε να σηκώσει ψηλά τη σημαία της χώρας μας. Τα τελευταία χρόνια που η Πολιτεία δεν μπορεί να στηρίξει όσο πρέπει και όσο θα ήθελε τα σωματεία, τις ομοσπονδίες, τους αθλητές, τα κατορθώματα αυτά του Γιάννη αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη ισχύ. Γι' αυτό και αξίζουν συγχαρητήρια στον ίδιο και την οικογένειά του».

Νομίζω πως τους Ολυμπιονίκες αλλά και τον Αντετοκούνμπο πρέπει να τους χρησιμοποιήσουμε ως πρεσβευτές της Ελλάδας, ακόμη και για τουριστικούς λόγους. Να τους βοηθήσουμε για την ανάπτυξη της Παιδείας και της κουλτούρας. Είχαμε αθλητές που διακρινόντουσαν αλλά δεν γινόταν σωστή αξιοποίησή τους από την Πολιτεία. Μια αξιοποίηση που θα τιμά και τους αθλητές αλλά και θα δίνει υπεραξία στην Πολιτεία. Στα πλαίσια του νέου αθλητικού νόμου που θα κατατεθεί τους προσεχείς μήνες, θα υπάρξουν καίριες παρεμβάσεις. Το θέμα είναι να υπάρχει σαφές πλάνο. Και τα σαφή πλάνα έρχονται όταν υπάρχει σταθερή πολιτική, που δεν εξαρτάται από την εναλλασσόμενη πολιτική ηγεσία. Πρέπει να υπάρχει ένα εθνικό συμβούλιο αθλητικής πολιτικής, μια ομάδα εμπειρογνωμόνων που θα χαράσσουν την πολιτική σε βάθος χρόνου και ο Υφυπουργός θα κάνει απλά μικρές παρεμβάσεις. Αυτό γίνεται στον υπόλοιπο πολιτισμένο κόσμο εδώ και 100 χρόνια. Δεν μπορεί στην Ελλάδα του 2017 οι επιχορηγήσεις στις ομοσπονδίες να γίνονται με βάση τις αποφάσεις του κάθε Υπουργού. Αν στον αθλητισμό είμαστε κόκκινοι, πράσινοι μαύροι και άραχνοι, τότε δεν προοιωνίζεται καλό το μέλλον μας. Αν στο σημείο που έχουμε φτάσει σαν χώρα και σαν κοινωνία, δεν μπορούμε να βρούμε τις μίνιμουμ συμφωνίες και άνθρωποι ειδήμονες να μιλάνε σαν πολιτικοί ταγοί, τότε δεν έχουμε καλό μέλλον. Αλλά δεν το πιστεύω αυτό. Δεν πάει άλλο».

Και ο Γιώργος Βασιλειάδης ολοκλήρωσε λέγοντας γι? αυτό το πρώτο δίμηνο παρουσίας του στο Υφυπουργείο Αθλητισμού: «Δεν θέλω να λέω μεγάλα λόγια. Να δουλέψουμε με ένα συγκεκριμένο πλάνο, να προσπαθήσουμε να συγκεράσουμε τις διαφωνίες και να κάνουμε θεσμούς για την επόμενη δεκαετία. Χρειάζεται δουλειά μυρμηγκιού και οργάνωση. Αλλιώς θα πάμε πίσω και δεν το αντέχουμε αυτό».

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags