Facebook Pixel "Στρατηγός" ετών 75! (ΒΙΝΤΕΟ)
| 2017-01-22 12:20:00

"Στρατηγός" ετών 75! (ΒΙΝΤΕΟ)

"Στρατηγός" ετών 75! (ΒΙΝΤΕΟ)

Τα γενέθλια του έχει σήμερα ο μεγάλος Μίμης Δομάζου του ελληνικού ποδοσφαίρου και του Παναθηναϊκού!

Σημάδεψε δύο ποδοσφαιρικές δεκαετίες. Ο κατά πολλούς μεγαλύτερος Έλληνας ποδοσφαιριστής. Γεννήθηκε στους Αμπελόκηπους και πέρασε δύσκολα παιδικά χρόνια. Πρώτη του ομάδα η τοπική Αμυνα. Το 1958 πήγε να δοκιμαστεί στον Ολυμπιακό, αλλά δεν του έδωσαν σημασία. Λίγους μήνες μετά ο Παναθηναϊκός τον χρησιμοποίησε στους αγώνες του Κυπέλλου Χριστουγέννων και το καλοκαίρι του 1959 τις παραμονές της καθιέρωσης της Α’ εθνικής υπέγραψε συμβόλαιο με τους «πράσινους» που έμελε να γίνει συμβόλαιο ζωής.

Ο Ηγέτης
Ηγέτης με όλη τη σημασία της λέξης. Οι μεταβιβάσεις του έγραψαν ιστορία. Μπορούσε να βρίσκει οποιοδήποτε παίκτη και να του χαρίζει έτοιμα γκολ. Αποτέλεσε φοβερό δίδυμο με τον κολλητό του Αντώνη Αντωνιάδη και μαζί γεύτηκαν μεγάλες στιγμές. Πρωταγωνίστησε στη προσπάθεια του Μπόμπεκ το 1963 να ανανεώσει το αγωνιστικό στιλ του Παναθηναϊκού που έφερε και αλλαγές προσώπων. Το 1978 η κόντρα με τον ισχυρό διοικητικό παράγοντα Αντώνη Μαντζαβελάκη επανήλθε στο προσκήνιο κι ο Δομάζος πήγε για ενάμιση χρόνο στην ΑΕΚ. Μαζί της μάλιστα κατέκτησε ένα ακόμα πρωτάθλημα. Ο Γιώργος Βαρδινογιάννης τον αποκατέστησε παίρνοντάς τον πίσω στην ομάδα για να κλείσει την καριέρα του.

Απέναντι από το γήπεδο
Το σπίτι της κυρίας Ουρανίας, της μητέρας του ήταν απέναντι από τη θύρα 12 της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Κι ο μικρός Μίμης ήθελε κάποια στιγμή να βρεθεί μέσα στο γήπεδο αυτό. Όπου τον έχανες κι όπου τον έβρισκες κυνηγούσε μια μπάλα. Πρώτη του ομάδα η Άμυνα Αμπελοκήπων. Ο μικρός γρήγορα έγινε σταρ στη μικρή αυτή ομάδα. Μάλιστα δεν έκρυβε τη διάθεση να παίξει στην καλύτερη ομάδα εκείνης της εποχής, τον Ολυμπιακό, σχεδόν ισόβιο πρωταθλητή. Έτσι του βγήκε το παρατσούκλι «Ολυμπίκ». Μόνο που η μοίρα τον προόριζε για το ακριβώς αντίθετο. Να αποκαθηλώσει τον ποδοσφαιρικό βασιλιά από τον θρόνο του.

Το 1958 ο Ολυμπιακός ενδιαφέρθηκε να τον αποκτήσει, αλλά ο Παναθηναϊκός το πέτυχε. Αφ’ ενός μεν οι «ερυθρόλευκοι» δεν ήταν ζεστοί, αφ΄ετέρου οι «πράσινοι» είχαν καλύτερες σχέσεις με τους γείτονές τους. Στο Κύπελλο Χριστουγέννων του 1958 ο Δομάζος έπαιξε κόντρα στην ΑΕΚ με τη «πράσινη» φανέλα κι άφησε άριστες εντυπώσεις. Ο Γκλίσοβιτς, ο προπονητής των «πρασίνων» ένοιωθε δικαιωμένος που είχε επιμείνει τόσο πολύ στη διοίκηση για την αξία του. Ήταν ο αρχηγός της μεγάλης πορείας προς τον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1971 στο Γουέμπλεϊ. Και φυσικά ήταν ο πρώτος Έλληνας παίκτης που μπήκε στο γήπεδο...

Υπομονή και μεταγραφή
Χρειάστηκε να περιμένει μερικούς ακόμη μήνες για να ολοκληρωθεί η μεταγραφή. Το καλοκαίρι του 1959 ο Παναθηναϊκός μέτρησε 9.000 δραχμές στην Άμυνα κι απέκτησε τον Δομάζο. Στόχος του ήταν κι ο Παναθηναϊκός σέντερ φορ Γιώργος Σιδέρης που όμως χάθηκε την τελευταία στιγμή.

Οι παράγοντες του Ατρομήτου Πειραιά με τη σειρά τους είχαν καλύτερες σχέσεις με τον Ολυμπιακό. Χάθηκε μια ευκαιρία να παίξουν δύο «ιερά τέρατα» στην ίδια ομάδα, αλλά ίσως και δύο σημαίες στον ίδιο ιστό να μην χωρούσαν. Ο πιτσιρικάς παρά τα 17 χρόνια του έπαιξε χωρίς κόμπλεξ δίπλα στα «ιερά τέρατα» του Παναθηναϊκού. Δεν άργησε να γίνει απαραίτητος στην ενδεκάδα και το νούμερο 8 που φορούσε τότε έγινε δικό του. Ο Δομάζος αγαπήθηκε από τους οπαδούς με το… καλημέρα. Ίσως γιατί συμβόλιζε το νέο ξεκίνημα της ομάδας μετά τα πολλά πέτρινα χρόνια που είχε περάσει. Ο Γιώργος Βαρδινογιάννης ήταν αυτός που αποφάσισε να επιστρέψει στους "πράσινους" το Δεκέμβριο του 1980 διορθώνοντας την αδικία που έγινε το καλοκαίρι του 1978 όταν ο Παναθηναϊκός του έδειξε την έξοδο.

Ανανέωση και Μπόμπεκ
Η ανανέωση του Μπόμπεκ έδωσε στο Δομάζο το ρόλο του ηγέτη που πάντα επιζητούσε. Πήρε πάνω του την υπόθεση και το νέο πέρασε σε πρώτο πλάνο στην ομάδα. Ακολούθησαν μεγάλες στιγμές με κορυφαία αυτή της συμμετοχής στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1971 στο Λονδίνο κόντρα στον Άγιαξ. Παίκτης με έντονη προσωπικότητα μέσα κι έξω από το γήπεδο δεν δίσταζε να τα βάλει με ισχυρούς παράγοντες μέσα στην ομάδα για να επιβάλει την άποψή του. Έτσι μετά από 498 αγώνες στον Παναθηναϊκό, 134 γκολ και 19 χρόνια στην ομάδα οι δρόμοι του χώρισαν με τους «πράσινους». Και τότε έγινε το μοναδικό. Πήγε στην ΑΕΚ κέρδισε ένα πρωτάθλημα και δημιούργησε δική του εξέδρα. Πολλοί θαυμαστές του από τον Παναθηναϊκό πήγαιναν στη Νέα Φιλαδέλφεια για να… απολαύσουν τον «στρατηγό» Ο Γιώργος Βαρδινογιάννης που στο μεταξύ είχε αναλάβει τον Παναθηναϊκό διόρθωσε την αδικία. Γύρισε πίσω τον Δεκέμβριο του 1980 και τον Δομάζο και τον Αντώνη Αντωνιάδη για να κλείσουν τη καριέρα του με δόξα και τιμή.

Πηγή: http://podosfairistis.blogspot.gr/ 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags