Facebook Pixel Η Θεσσαλονίκη έτοιμη για τη διπλή πρόκληση του European League
| 2014-06-19 22:54:00

Η Θεσσαλονίκη έτοιμη για τη διπλή πρόκληση του European League

Η Θεσσαλονίκη έτοιμη για τη διπλή πρόκληση του European League

Η χαρά για την επιστροφή των Εθνικών ομάδων στην Θεσσαλονίκη μετά από μία δεκαετία (λίγο περισσότερο για τις Γυναίκες) και η βεβαιότητα ότι οι φίλοι του βόλεϊ θα στηρίξουν τόσο την Εθνική Γυναικών (Παρασκευή και Σάββατο αντιμετωπίζει την Πολωνία στις 17.30), όσο και την Εθνική Ανδρών (τις ίδιες ημέρες στις 20.00 αγωνίζεται με το Αζερμπαϊτζάν) κυριάρχησαν στην συνέντευξη Τύπου για την 3η αγωνιστική του Ευρωπαϊκού Λιγκ που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα ‘Μίμης Τσικίνας’ του αθλητικού κέντρου της ΧΑΝΘ.

Αναλυτικά οι δηλώσεις:

Αχιλλέας Μαυρομάτης (Πρόεδρος ΕΟΠΕ)
«Είναι ιδιαίτερη χαρά μας και εμού προσωπικά που οι Εθνικές ομάδες βόλεϊ μετά από αρκετά χρόνια βρίσκονται στην Θεσσαλονίκη για επίσημους αγώνες και μάλιστα για πρώτη φορά για αγώνες Ευρωπαϊκού Λιγκ.

Είμαστε σε μια δύσκολη περίοδο, καθώς δεν έχουν αλλάξει τα δεδομένα στη χώρα μας όπως ξέρετε όλοι. Παρά τα όσα ακούμε δεν τα έχουμε δει μπροστά μας αυτά τα αισιόδοξα μηνύματα, ωστόσο μέσα σ’ αυτές τις δυσκολίες γίνεται μια τεράστια προσπάθεια από τους αθλητές και τις αθλήτριες των αντιπροσωπευτικών μας συγκροτημάτων, τους οποίους και ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου, μαζί με τα προπονητικά τιμ των δύο ομάδων.

Αυτή η μεγάλη προσπάθεια γίνεται και από τα στελέχη της Ομοσπονδίας που μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες προσπαθούν να βγάλουμε σε πέρας τις υποχρεώσεις μας. Το σημαντικό είναι ότι είμαστε εδώ και δίνουμε τον αγώνα. Έχουμε τη χαρά και στις δύο Εθνικές ομάδες η συντριπτική πλειοψηφία των αθλητών να είναι νέα παιδιά, τα οποία μας δίνουν ελπίδα ότι αν συνεχίσουμε σ’ αυτό το δρόμο που έχουμε συνεχίσει δεν θα αργήσουν να έρθουν και οι επιτυχίες.

Βεβαίως ειδικά για τους Άνδρες μας κόστισε σε όλους η μη πρόκριση στα τελικά του Ευρωπαϊκού, αλλά κάναμε την αυτοκριτική μας και συνεχίζουμε γιατί στον αθλητισμό υπάρχει και η νίκη και η ήττα.

Σ’ αυτό το σημείο θα ήθελα να ευχαριστήσω τη ΧΑΝΘ που μας φιλοξενεί στις πανέμορφες εγκαταστάσεις της, αλλά και τον μεγάλο χορηγό των Εθνικών ομάδων, την εταιρία Βίκος που στηρίζει αυτή τη νέα προσπάθεια που γίνεται και είμαι σίγουρος ότι αυτή η κοινή πορεία που έχουμε ξεκινήσει σύντομα θα συνοδευτεί κι από επιτυχίες.

Καλώ λοιπόν τον κόσμο της Θεσσαλονίκης να έρθει και να αγκαλιάσει την προσπάθεια των Εθνικών ομάδων και με την συμπαράσταση του να έχουμε νικηφόρα αποτελέσματα και τις δύο ημέρες».

Σε ερώτηση που έγινε στον πρόεδρο της ΕΟΠΕ σχετικά με την κριτική που ασκείται το τελευταίο διάστημα στην Εθνική ομάδα και κατ’ επέκταση στην Ομοσπονδία ο κ Μαυρομάτης σημείωσε:
«Ζούμε σε μια χώρα όπου σε πολλά θέματα είμαστε των άκρων και της υπερβολής. Η κριτική είναι πάντοτε αναγκαία. Αν η ομάδα έχει πετύχει ή όχι το στόχο της, αν οι αθλητές έπαιξαν ή δεν έπαιξαν καλά, αν έκανε καλά τη δουλειά του ο προπονητής ή αν έκανε καλή οργάνωση και σωστές επιλογές η Ομοσπονδία. Η κριτική που φτάνει σε ακρότητες, χωρίς επιχειρήματα με μόνη προσφερόμενη λύση το ‘σηκωθείτε και φύγετε’ δε νομίζω ότι προσφέρει τίποτα απολύτως. Δεν θέλω να προχωρήσω περισσότερο, αλλά νομίζω ότι δεν συμβαίνει μόνο στο βόλεϊ. Είδαμε ότι πάλι αμφισβητήθηκε η Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου για παράδειγμα μετά από ένα άτυχο αποτέλεσμα. Αν θέλουμε να πάει μπροστά το άθλημα, αυτοί που το αγαπούν θα πρέπει να ασκούν κριτική, να κάνουν προτάσεις αλλά με μέτρο και σύνεση έτσι ώστε να αξιοποιηθούν θετικά.


Ελένη Κιόση (Αρχηγός Εθνικής Γυναικών)
«Είμαι πολύ χαρούμενη που βρισκόμαστε στην Θεσσαλονίκη κι ελπίζω ο κόσμος με την παρουσία του αυτό το διήμερο να μας κάνει να χαμογελάσουμε περισσότερο. Είμαι επίσης πολύ χαρούμενη γιατί παίζουμε στο πανέμορφο γήπεδο της ΧΑΝΘ, το οποίο όλες αυτές τις ημέρες είναι γεμάτο από παιδιά και μακάρι να καταφέρουμε να φέρουμε αρκετά από αυτά στους αγώνες, αλλά και να τα κρατήσουμε κοντά στο άθλημα μας. Ελπίζω κάποια από αυτά τα παιδιά να επηρεαστούν όπως επηρεάστηκα κι εγώ και να ξεκινήσουν το βόλεϊ».

Η αρχηγός της Εθνικής Γυναικών ρωτήθηκε κατά πόσο επηρεάζει το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα η εικόνα του πρωταθλήματος της Α1 Γυναικών και απάντησε:

«Αν και δεν έχω ξεκάθαρη εικόνα για φέτος καθώς έπαιζα στο εξωτερικό, εγώ ξέρω ότι οι αθλήτριες της Εθνικής ομάδας είναι και ελπιδοφόρες και διψασμένες για δουλειά. Το έχω ξαναπεί, η εικόνα μιας ομάδας προκύπτει από το τι κάνουν οι αθλητές, οι προπονητές και όσοι είναι γύρω από την ομάδα. Το κακό είναι ότι πλέον φθίνουν τα γύρω, γύρω και αρχίζουν και υπάρχουν προβλήματα παντού. Εμείς όμως είμαστε εδώ, κάνουμε πολύ καλή δουλειά με τους προπονητές μας και το αποδεικνύουμε κάθε εβδομάδα δείχνοντας κάθε φορά καλύτερο πρόσωπο. Δεν θέλω να ακυρώσω το πρωτάθλημα, αλλά ελπίζω ότι μέσω της Εθνικής θα μπορέσουμε να ανεβάσουμε και πάλι το επίπεδο».

Στην ερώτηση ζήτησε να απαντήσει κι ο Ομοσπονδιακός τεχνικός Γιάννης Καλμαζίδης ο οποίος τόνισε: «Η ερώτηση ήταν στοχευμένη και σωστή. Ένα σημαντικό θέμα είναι ότι το πρωτάθλημα μας έχει διάφορες ταχύτητες και διαφορά επιπέδου. Κι αυτό το αντιμετωπίζω εγώ με τα κορίτσια που έρχονται από τις ομάδες τους σε τελείως διαφορετικούς βαθμούς ετοιμότητας κι αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα στη λειτουργία της Εθνικής ομάδας.

Μενέλαος Κοκκινάκης (αρχηγός Εθνικής Ανδρών)
«Είναι πολύ σημαντικό όπως ειπώθηκε και προηγουμένως το να έρθει ο κόσμος για να στηρίξει τόσο εμάς όσο και την Εθνική Γυναικών. Οι Εθνικές έρχονται ξανά μετά από πολλά χρόνια στην πόλη και σίγουρα πρωτίστως εμείς οι αθλητές πρέπει να ικανοποιήσουμε τον κόσμο με το θέαμα που θα προσφέρουμε. Θέλουμε να παίξουμε καλό βόλεϊ και να φτάσουμε σε δύο νίκες που τις θέλουμε πάρα πολύ».

Ο διεθνής ακραίος ρωτήθηκε για το αν αυτός και οι συμπαίκτες του μετά τον αποκλεισμό από τα τελικά του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος έχουν πεισμώσει περισσότερο και βλέπουν ως μία μικρή εξιλέωση την πρόκριση τους στους ημιτελικούς του Ευρωπαϊκού Λιγκ.

«Σίγουρα το βλέπουμε κι έτσι. Αποκλειστήκαμε από τα τελικά κι αυτό μας πεισμώνει περισσότερο. Είμαστε μια νέα και νεανική ομάδα, η οποία έχει βέβαια και αρκετές εμπειρίες. Ξέρουμε τους στόχους μας και είμαστε εδώ για να καταφέρουμε μια επιτυχία στο Ευρωπαϊκό Λιγκ και πιστεύω ότι μπορούμε να το πετύχουμε».

Γιάννης Καλμαζίδης (προπονητής Εθνικής Γυναικών):
«Είναι λογικό και για μένα λόγω καταγωγής το ότι βρισκόμαστε εδώ σε μια πόλη που έχει δείξει ότι ξέρει και αγαπάει το βόλεϊ και έχε μια μακρά παράδοση στο άθλημα. Πιστεύω ότι και τις δύο ημέρες θα έχουμε την συμπαράσταση των φιλάθλων της Θεσσαλονίκης και θα τους ικανοποιήσουμε με το θέαμα που θα προσφέρουμε, αν και έχουμε πολύ δύσκολο έργο μπροστά μας με μία ομάδα όπως είναι η Πολωνία».

Ερωτηθείς για το τι περιμένει από τα δύο ματς με την Πολωνία ο κ. Καλμαζίδης σημείωσε: «Καθαρά αγωνιστικά είμαστε πολύ πίσω από την Πολωνία και την Γερμανία, ωστόσο έχουμε δείξει και στα προηγούμενα ματς ότι μπορούμε να κάνουμε καλές εμφανίσεις. Κι είναι πολύ σημαντικές εμπειρίες αυτές για να χτίσουμε κάτι καλό για το μέλλον»

Σωτήρης Δρίκος (προπονητής Εθνικής Ανδρών)
«Είναι σαφές ότι νιώθουμε χαρά που βρισκόμαστε εδώ, αλλά πέρα από χαρά είναι κι η υποχρέωση καθώς θεωρώ ότι η Θεσσαλονίκη είναι η πιο βολεϊκή πόλη της χώρας. Έχει σωματεία, παίκτες, προπονητές, παράγοντες και παρόλο που δεν μου αρέσουν τα μεγάλα λόγια, αν υπάρχει μια πόλη που πραγματικά δικαιούται τον τίτλο ‘μητρόπολη’ του αθλήματος, η Θεσσαλονίκη τον δικαιούται περισσότερο από κάθε άλλη. Επομένως πέρα από χαρά μας θεωρώ ότι είναι και υποχρέωση μας να είμαστε εδώ και πρέπει να είμαστε και πιο τακτικά εδώ. Γιατί υπάρχουν άνθρωποι που αγαπούν το παιχνίδι, παράγοντες που έχουν βοηθήσει το άθλημα να σταθεί στα πόδια του, υπάρχουν σημαντικές ομάδες και σωρεία παιδιών που συμμετέχουν στα πρωταθλήματα της τοπικής Ένωσης. Νομίζω ότι η ΕΠΕΣΘ διοργανώνει τα πιο πετυχημένα πρωταθλήματα σε όλη τη χώρα και πρέπει να γίνει παράδειγμα προς μίμηση σε όλη τη χώρα το πώς λειτουργεί και σε ένα βάθος χρόνο ξαφνικά βρίσκεται να έχει 100 ομάδες παγκορασίδων. Γιατί τίποτα δεν γίνεται από μόνο του… Για όλους αυτούς τους λόγους θα ήθελα ο κόσμος της Θεσσαλονίκης να έρθει στο γήπεδο της ΧΑΝΘ, σε ένα κεντρικό σημείο της πόλης με πολλές ιστορικές αναφορές, κοινωνικές, αθλητικές και πολιτικές για να δει ωραία παιχνίδια κι από τις δύο ομάδες μας».

Έχοντας από μία νίκη στις δύο προηγούμενες αγωνιστικές ο Ομοσπονδιακός τεχνικός ρωτήθηκε για το αν θεωρεί ότι θα έρθει το πρώτο ‘ντάμπλ’ νικών κι απάντησε:

«Ο στόχος είναι αυτός αν και δεν καταφέραμε να πετύχουμε τις δύο προηγούμενες αγωνιστικές, παρόλο που ξεκινήσαμε και τις δύο φορές με νίκη. Είναι πιο δύσκολο απ’ ότι φαντάζει γιατί πάντα ο όποιος αντίπαλος βλέπει και βελτιώνει την απόδοση του επομένως είναι σημαντικά και τα δύο παιχνίδια. Στο μεν πρώτο να πιστοποιήσουμε την ανωτερότητα μας, να καλύψουμε τα κενά των τραυματισμών που έχουμε αλλά και στο δεύτερο παιχνίδι να προσπαθήσουμε τη δεδομένη βελτίωση που έχει ο κάθε αντίπαλος. Ο στόχος πάντως είναι ένα νταμπλ νικών».

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags