Facebook Pixel Tι να εκμεταλλευτεί ο Ολυμπιακός
Ποδόσφαιρο
| 2014-09-16 08:30:00

Tι να εκμεταλλευτεί ο Ολυμπιακός

Tι να εκμεταλλευτεί ο Ολυμπιακός

Ο Τσάρλυ εξηγεί πώς πρέπει να παίξει ο Μίτσελ για να κερδίσει απόψε την Ατλέτικο. 

Δύσκολη πρεμιέρα η σημερινή για τους «ερυθρόλευκους». Η Ατλέτικο ίσως είναι η μοναδική από τις μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις που έχει κρατήσει αναλλοίωτη τη λογική παιχνιδιού που εφάρμοζε την περσινή περίοδο και όπως φάνηκε στο «Μπερναμπέου» είναι σε θέση να βγάλει από τώρα τις αρετές της στο γήπεδο.

Ο Σιμεόνε εφαρμόζει και φέτος την ίδια τακτική, τις ίδιες ποδοσφαιρικές αρχές που πέρυσι έφεραν την Ατλέτικο στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ και της έδωσαν το πρωτάθλημα Ισπανίας. Δεν επιζητά την κατοχή μπάλας, φροντίζει να είναι πολύ κοντά οι γραμμές του, να υπάρχει αλληλοκάλυψη όταν περνά την σέντρα ο αντίπαλος και με το που γίνεται κάτοχος της μπάλας κάποιος ποδοσφαιριστής του, χτυπά αμέσως στην κόντρα επίθεση, με ταχύτητα και πολλή ενέργεια. Το ποδόσφαιρο που παίζει η Ατλέτικο στηρίζεται στην αλληλοκάλυψη, στον ηρωισμό, στην ενέργεια αλλά και στην ποιότητα όπου εκτελούνται οι αντεπιθέσεις. Ο Σιμεόνε έχει καταφέρει κάτι πολύ σπάνιο που είναι ικανό αν βγει να σε κάνει να πετύχεις θαύματα. Συνδύασε το πάθος, την ψυχή με την ποιότητα.

Στα τρία πρώτα παιχνίδια για το ισπανικό πρωτάθλημα η Ατλέτικο είναι προτελευταία σε κατοχή μπάλας με 40,4%. Ακόμα και στο εντός έδρας παιχνίδι με την Εϊμπαρ η κατοχή ήταν μόλις 43%. Ο Μίτσελ σίγουρα γνωρίζει πως δεν ανήκει στη φιλοσοφία του Σιμεόνε να διαλύσει τον αντίπαλο. Η Ατλέτικο παίζει κυνικό και όχι ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο. Αν είσαι πειθαρχημένος, προσεχτικός και καλός στην ανασταλτική λειτουργία σου θα πετύχεις να μη διασυρθείς. Η απόσταση του να γνωρίσεις μία περήφανη ήττα από το να πάρεις αποτέλεσμα είναι τεράστια.

Η ενδεκάδα που θα παρατάξει ο Σιμεόνε εκτός απροόπτου θα έχει κατά 7/11 ποδοσφαιριστές που ήταν και πέρυσι βασικοί. Οι τρεις στην άμυνα και η τετράδα στα χαφ δίνουν ισορροπία και εξασφαλίζουν πως το στυλ του παιχνιδιού της δεν θα αλλάξει.

Ο Μάντζουκιτς ήταν μία εξαιρετική κίνηση που κουμπώνει τέλεια με τις απαιτήσεις του παιχνιδιού της Ατλέτικο. Θα πρέπει να προσέξουν πολύ οι αμυντικοί του Ολυμπιακού το πρέσινγκ του Κροάτη φορ στην πρώτη πάσα. Ο Μάντζουκιτς είναι ο καλύτερος καθαρός στράικερ στην πίεση στον αντίπαλο που υπάρχει αυτήν την εποχή στο σύγχρονο ποδόσφαιρο. Για μία ομάδα που θέλει να παίζει στο πιο υψηλό επίπεδο την κόντρα επίθεση είναι ιδανική επιλογή, καθώς δυσκολεύει τη ζωή των αντίπαλων μεσοαμυντικών στην αρχική τους ανάπτυξη και τους οδηγεί σε λάθη.

Οπως είπαμε και παραπάνω τόσο το αμυντικό όσο και το επιθετικό παιχνίδι της Ατλέτικο στηρίζεται στην αλληλοκάλυψη. Βρίσκονται πολλοί ποδοσφαιριστές στον χώρο που προσπαθεί να χτίσει επίθεση ο αντίπαλος. Και χρειάζεται μεγάλη προσοχή από την τελευταία γραμμή άμυνας και από τους δύο αμυντικούς χαφ όταν οι παίκτες του Ολυμπιακού είναι σε θέση επίθεσης. Η Ατλέτικο δεν αφήνει περιθώρια στους αμυντικογενείς ποδοσφαιριστές να αφήσουν τη θέση τους. Χρειάζεται πειθαρχία.

Στο ποδόσφαιρο του Σιμεόνε μέχρι σήμερα έχει φανεί πως ο ποιοτικός Γκριζμάν υπολογίζεται για συνδετικός κρίκος της τετράδας των χαφ και της επίθεσης. Δεν παίζει στα άκρα όπως στη Σοσιεδάδ αλλά ελεύθερος σε κοντινή ακτίνα από τον Μάντζουκιτς. Στο «Μπερναμπέου» σε αυτόν τον ρόλο χρησιμοποιήθηκε ο επίσης νεοαποκτηθείς Χιμένεθ αλλά δεν πήγε καλά. Με ύψος 1,90 έδειξε βαρύς για τις απαιτήσεις που υπάρχουν για τη θέση του δεύτερου φορ της Ατλέτικο. Το Σάββατο η Ατλέτικο βελτιώθηκε πάρα πολύ από το σημείο που μπήκαν οι Αρντά Τουράν και Γκριζμάν στη θέση των Γκάμπι, Χιμένεθ.

Αν ψάξουμε για τρωτό σημείο, αυτό εμφανίζεται στα αριστερά. Με την επιλογή του Σικέιρα δεν καλύφθηκε το κενό του Φελίπε. Η Ρεάλ, που μπορεί να παίζει στο καλό της διάστημα σε πολύ γρήγορο ρυθμό, κατάφερε στο πρώτο ημίχρονο να αναδείξει το συγκεκριμένο πρόβλημα. Και αν υπήρχε η δυνατότητα να κρατήσει το τέμπο στο ίδιο επίπεδο και για κάποιο διάστημα στην επανάληψη θα κέρδιζε χτυπώντας πάνω του. Σε πολύ υψηλό επίπεδο στην πορεία της σεζόν η επιλογή του Σικέιρα θα δημιουργήσει προβλήματα. Δεν είναι εύκολο όμως για οποιαδήποτε ομάδα του επιπέδου του Ολυμπιακού, με τον τρόπο που αμύνεται και λειτουργεί η Ατλέτικο, να απομονώσεις κάποιον ποδοσφαιριστή της και να χτυπήσεις πάνω του.

Ο Μίτσελ θα πρέπει να εκμεταλλευτεί όσο γίνεται περισσότερο το γεγονός πως η Ατλέτικο δεν ενδιαφέρεται να πάρει την κατοχή της μπάλας. Να παγώσουν οι παίκτες του το παιχνίδι, να κυκλοφορήσουν μπάλα, χωρίς να πάρουν κάποιο μεγάλο ρίσκο και να προσέξουν να μη χάνουν τουλάχιστον τα δύο στόπερ, ο ένας από τους δύο μπακ και το 6άρι τη θέση τους όταν είναι σε θέση επίθεσης.

Πηγή: Goal

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags